Има ли риск тампонът да премине от вагината в матката?

Не. Шийката на матката, която разделя вагината и матката, пропуска всичко навън, но не позволява нищо да проникне вътре. Затова, за да попаднат в матката, сперматозоидите са създадени много малки и целеустремени. Въпреки това, ако в пристъп на страст сте забравили или не са имали време да извадите тампона, отидете при гинеколог и той ще го отстрани. От вътрешността на влагалището, не от матката.

Подуване и зачервяване

Обикновено няма за какво да се тревожите, но ако зачервяването не изчезне в рамките на няколко дни, консултирайте се с гинеколог. Не забравяйте да проверите за мехурчета или ранички около вагината (те могат да бъдат причинени от вируса на херпес), папиломи или лоши остри бучки (генитални брадавици). Първо, те са заразни, и второ, без лечение, те са склонни да растат. И двете се отстраняват чрез лазер или криотерапия.

Понякога дискомфортът по време на секс е естествен

Липсата на овлажняване, наличие на инфекция, ендометриоза и наранявана могат да направят секса болезнен. Лабиите могат да бъдат наранени по време на полов акт. Опитайте с повече лубрикант и други пози за секс.

Лубрикантите подобряват усещанията

Проучване на повече от 2500 жени показа, че със смазочни материали сексуалното удоволствие е по-голямо, независимо дали става дума за мастурбация или секс с партньор.

Интимната прическа

Интимното окосмяване не е грешка на природата и не е необходимо да го премахвате прекалено ревностно. Миглите предпазват очите, космите в носа филтрират праха,  веждите предпазват потта от попадане в очите, а срамните косми предпазват срамните устни от триене и вагината от бактерии.

Подстригвайте ги, но не ги премахвайте напълно. И ги мийте по-често с продукти за интимна хигиена, защото имат склонност да абсорбират и задържат миризми.

За разлика от фурната, вагината се самопочиства

Не е необходимо да сипвате вътре течен сапун или да пъхате душ или четка – вагината има своя собствена почистваща система. Точно като очите, които се чистят с помощта на сълзите и примигването. Вагиналната секреция работи по подобен начин. Продуктите за обезкосмяване и интимна хигиена могат да нарушат крехкото рН на вагината и да ви лишат от защита от инфекции. Доброто измиване на влагалището със специални средства може да доведе до химически вагинит. Симптомите включват зачервяване, болезнен сърбеж във влагалището и обилно течение.

Ходете до тоалетна след секс

След секс природата праща в тоалетната не само мъжете.  Доверете й се, това е естествена реакция. Пишкането веднага след секс е безценно, защото отмива голям брой потенциално вредни бактерии и намалява риска от инфекция.

Вагината е мускул. Тренирайте я!

Вагиналният тонус зависи от нивата на хормона естроген и от (да, да!) редовния секс. Ако сексът с жив партньор не е достатъчен или не е постоянен, вибраторът е във вашите ръце. Това не е шега.

За жени след менопауза вибраторът сам по себе си не е достатъчен. Необходими са редовни упражнения за мускулите на тазовото дъно. Например гимнастиката на Кегел.

Отново за мускулите на тазовото дъно. Ако мускулът има тонус – сексът е по-добър

Упражненията на Кегел (или подобни) не само предпазват от уринарна инконтиненция, но и допринасят за повишена чувствителност и водят до ярки оргазми. За укрепване на мускулите на тазовото дъно, седнете удобно и стиснете мускулите 10-15 пъти подред. Дишането, коремните мускули и бедрата трябва да се отпуснат. Когато мускулите станат по-силни, задържайте ги в напрежение за 10 секунди. Това просто упражнение може да се направи навсякъде, дори в метрото или в трафика на път за работа.

Памучните материи са най-добрият избор

Няма нужда да се прегрявате това място. Всички се грижат за тестисите на момчетата и забравят за момичетата. Тесните дънки и клинове, синтетичното бельо доста увеличават температурата на вагината, правейки я уязвима към гъбични заболявания.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара