Помните ли колко, за какво и къде сте изхарчили днес? Колко пари имате в портфейла, с какво разполагате в дебитната си карта и какво дължите по кредитната?

Приемам себе си за организиран човек, който е в състояние да върши успешно няколко неща едновременно, помни задачите си за деня, без да поглежда в календара, и много бързо може да превключва от един сюжет в друг. Като всичко това ми носи чувство на удовлетворение и даже удоволствие.

Фактът, че в моята лична организираност има слабост, осъзнах, когато реших, че е време да мина на ново дигитално ниво и да плащам през телефона си с приложението Pay by VIVACOM. В мейла, който получих, веднага щом се регистрирах, прочетох следното изречение: „За всяко плащане с Pay by VIVACOM получавате мигновена и безплатна нотификация. Разходите ви се разпределят по категории автоматично –

така винаги знаете какво и къде харчите“.

Разходи по категории? Замислих се, че почти никога не знам с колко „оперативни“ пари разполагам в момента, дори в портфейла си, не помня всичко, за което харча – от кафетата, храната и напитките в заведения, дребните радости (книга, бижу, шал), на които не съм устояла пред някоя витрина по улиците, през семейното пазаруване на храна за седмицата, чак до по-големите фамилни разходи за образование на децата, здраве, техника, пътувания… И така сметките понякога излизат криви, та се налага дефицитът да се пълни от резерва😊.

Преди няколко години съдбата ми подари пътуване до Ню Йорк, по време на което сама обикалях улиците на Манхатън – пеша надлъж и нашир, потапяйки се във вибриращата атмосферата на един от най-космополитните градове в света. Сутрешният ми ритуал задължително включваше опашката в някой Starbucks, където делово облечени мъже и жени доближаваха небрежно телефоните си до ПОС терминала, грабваха поръчаната напитка и поемаха бързо към офисите във високите стъклени сгради… Чувствах се като роднина от затънтена провинция, която бави всички с някакви си доларчета и центчета или – колко технологично – с въвеждане на PIN за кредитната карта.

Тествах дигиталния портфейл Pay by VIVACOM. Той се предлага за притежатели на телефони с операционните системи Android и iOS, без значение дали сте абонат на Виваком или някой от другите оператори.

Приложението е значително по-сигурно от аналоговия ви портфейл – парите в него са защитени от и/или биометричните  данни на ползвателя (пръстов отпечатък или сканиране на лицето) или индивидуален PIN код, така че ако изгубите телефона си, е малко вероятно някой да посегне на парите ви. Докато традиционното кожено портмоне лесно може да бъде забравено някъде или да се окаже в чужди ръце заедно с всички банкноти, монети, кредитни и дебитни карти.

Как работи Pay by VIVACOM?

Можете да заредите профила си лесно и удобно в секцията „Плащания“ – с платежна карта или с превод по IBAN от сметката си. Данните във виртуалната карта са напълно защитени и можете да ги видите само след въвеждане на PIN или пръстов отпечатък/лице. Дигитализираната банкова карта е на Mastercard – компания, която сама по себе си има висока репутация на сигурност.

Основните две функции на приложението са да плащате с телефона си – физически или онлайн, и да превеждате пари на други хора, точно по същия начин, по който им изпращате съобщения в месинджър.

Изпращането и получаването на пари между потребителите на приложението без такси и чакане е огромно улеснение, когато дъщеря ви, като моята, учи в друг град или държава, или пък е решила да удължи морето си с още седмица на къмпинг „Градина“, също като моята. Изключително удобно е в най-различни ситуации – споделяне на разходи с приятели, плащане на онлайн уроци, услуги, за някоя благотворителна кауза и т.н.

Друг аспект на сигурността на Pay by VIVACOM е свързан с така любимото ни напоследък

онлайн пазаруване.

Много хора все още се страхуват да вкарват данните на банковите си карти в сайтове, от които до момента не са купували, а пък са привлечени от изгодна оферта. Решението е просто – използвате виртуалната Mastercard, като я зареждате само с нужната сума. По всяко време можете да я блокирате или отблокирате през приложението. А в момента можете да заявите и още по-сигурна и защитена физическа карта. Оказва се, че страната ни съвсем не е толкова изоставаща с иновациите в света на разплащанията, колкото вероятно си мислите, а Виваком е сред първите два мобилни оператора в Европа, който предлага Mastercard Digital First. На физическата карта, която може да се заяви през приложението, са изписани само имената на картодържателя, няма го 16-цифровия номер и CVC кода за онлайн плащания. Те се съхраняват само в дигиталния портфейл, който се отключва с биометрични данни или ПИН.

Отворете портмонето си и разгледайте какво още сте напъхали в множеството отделения. Най-вероятно поне 3-4 карти за лоялен клиент от любими вериги за продукти и услуги. Те също могат лесно и бързо да бъдат дигитализирани и добавени във виртуалния портфейл, за да ги използвате при покупки в магазин или онлайн. И портфейлът ви тутакси олеква още. Подозирам, че е въпрос на много малко време личните ни документи също да се признават в дигитализиран формат и добрият стар портфейл да изчезне в небитието.

В приложението също така може да разглеждате брошурите с актуални промоции на големите вериги магазини – да, хартиените, с които всеки ден пълнят пощенските ни кутии. Майка ми го прави редовно на хартия и тъй като поех и нейното пазаруване по време на изолацията, установих, че точното й планиране с актуални промоции наистина спестява средства.

Новото нормално в условията на продължаващата вече близо половин година пандемия от Covid-19 промени доста навиците ни и в общуването, и в пазаруването. Все по-малко хора се ръкуват и внимават какво докосват. Да, има и такива, за които докосването на банкноти, минали през чии ли не ръце, създава дискомфорт. Тъжно е, че заради ситуацията вече почти не се прегръщаме при среща с приятели, но, слава богу, технологиите ни улесняват не само в общуването, но и в десетки дейности, в които можем да сме отговорни и пазещи себе си и околните граждани. С дигиталния портфейл не просто не се налага да пипаме пари, но и си спестяваме докосването на бутони за вкарване на пин кодове.

Всички от години си говорим как технологиите пестят времето ни в работата и домакинството и ни подаряват часове и дни свобода, време само за нас си. Пестят и пари. И ако се върна към началото – знаете ли къде, кога и колко харчите, докато се опитвате да планирате разходите – аз установих, че три червила в сезон, в който маските са задължителни, съвсем не са задължителни. Макар и емоцията при купуването им да е приятна.

Платежните услуги през приложението Pay by VIVACOM се предоставят от „Пейнетикс“ АД – дружество за електронни пари, притежаващо лиценз, издаден от БНБ с решение №44 от 11.04.2016 г. БТК ЕАД е доставчик на приложението Pay by VIVACOM и представител на „Пейнетикс“ АД, вписан в регистъра на БНБ по чл.19 от ЗПУПС. „Файър“ е доставчик на технически услуги за БТК ЕАД.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара