Семената от чиа са чудесен източник на фибри, омега-3 мастни киселини, протеини, минерали и антиоксиданти. Изследванията показват, че те могат да повишат кръвните нива на омега-3, да подобрят регулирането на кръвната захар, да понижат кръвното налягане и да увеличат приема на фибри.

Както при всички семена, те съдържат фитинова киселина и големи дози имат ефект на разреждане на кръвта, така че трябва да се избягват, ако вече приемате такива лекарства.

Хранителната стойност на семената от чиа:

Фибрите – се свързват с по-нисък риск от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип II и рак на червата. Богатите на фибри храни ни помагат да се чувстваме сити за по-дълго време, подпомагат храносмилането и предотвратяват запека. Смята се, че фибрите от семена от чиа също могат да ферментират в червата ни, насърчавайки късоверижните мастни киселини и подобрявайки здравето на червата.

Омега3 – семената от чиа са най-известният растителен източник на омега-3 есенциални мастни киселини. Те са много важни за нас, защото тялото ни няма ензима, който да ги произвежда. Омега 3 са предшественик на хормоните, които регулират съсирването на кръвта, свиването и отпускането на стените на нашите артерии и са противовъзпалителни.

Протеини– семената от чиа имат по-висок дял на протеини от зърнени култури и зърнени култури и подобно количество като други семена. Съдържат всичките девет основни аминокиселини, следователно те са висококачествен растителен протеин. Те обаче не трябва да бъдат единственият източник на протеин за децата!

Минерали – семената от чиа са източник на манган, фосфор, мед, селен, желязо, магнезий и калций. Усвояването на някои минерали може да бъде намалено поради съдържанието на фитинова киселина в семената от чиа. Ние нямаме ензима фитаза, което означава, че не можем да разградим фитиновата киселина. Когато преминават през червата, те се свързват с желязо, цинк и калций, предотвратявайки абсорбцията им в червата. Въпреки това, накисването им намалява съдържанието на фитинова киселина и прави други хранителни вещества по-бионалични и биоактивни.

Семената от чиа, за съжаление, са лош източник на витамини.

Антиоксиданти – чиата съдържа хлорогенова киселина, която може да понижи кръвното налягане. Кафеена киселина, която може да намали възпалението. Кверцетин, който е свързан с намаляване на риска от сърдечни заболявания, остеопороза и някои видове рак. Кемпферолът се свързва с намален риск от хронични заболявания и рак.

Препоръки от д-р Веси!

Както при всички храни умереността е важна.

Уверете се, че сте накиснали чиата поне за една нощ преди ядене.

Препоръчва се първо да се накиснат във вода, след това да се изплакнат, преди да се накиснат отново в ядково мляко, което е често срещано и предпочитано.

За консултации с Д-р Весела Балтова, холистичен лекар https://homeoart-bg.com/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара