Над 7 000 медицински проучвания, публикувани в най-голямата международна база данни в областта на медицинските науки PubMed, доказват позитивния ефект на хомеопатичното лечение, каза д-р Мариян Иванов по повод Световния ден на хомеопатията, който се отбелязва на 10-и април.

Хомеопатията е метод на лечение, основан на принципа на подобието. Той е формулиран от д-р Самуел Ханеман преди повече от 200 години. Д-р Ханеман е първият в историята на медицината, приложил експерименталния метод за проследяване ефекта от лечението. Той установява, че вещество, което в измерими дози може да предизвика определени болестни симптоми в здрав човек, в значително разредени дози може да лекува подобни симптоми в болен човек.

Като част от международната и научната и медицинска информационната кампания „За хомеопатията“, д-р Иванов представи и ново мащабно проучване за ефекта на хомеопатията. То обхваща периода от януари 1990 година до април 2023.  Оценките на ефекта за всички проучвания в проведените рандомизирани мета анализи показват значителен положителен ефект от хомеопатичната терапия в сравнение с плацебо. 1

„Хомеопатията се превръща във все по-използван метод в интегративната медицина. Затова и тя се преподава в много европейски медицински университети и е в програмите за изследване на много научни лаборатории. В моята дългогодишна лекарска практика аз прилагам хомеопатичния метод както в съчетание с традиционната медицина, така и като щадяща и безвредна терапия при редица хронични заболявания, сред които са и различните видове алергии.“, сподели д-р Иванов.

Най-честото алергично заболяване при човека е сенната хрема. Честота му надхвърля 30% при децата и 40% при възрастното население. Най-честите симптоми са запушен или течащ нос с бистър секрет, сърбеж, дразнене в гърлото, зачервени и насълзени очи, затруднено дишане. При пациентите с алергичен ринит има висок риск от развитие на бронхиална астма (45-69%). Сенната хрема е значимо социално заболяване, което влошава успеваемостта на децата в училище с 30-40%, заради приема на антихистамини.

„През пролетния сезон сенната хрема е една от най-честите причини за търсене на лекарска помощ от моите пациенти. При вземането на превантивни мерки и правилно назначена терапия, хомеопатията дава изключително добър резултат за намаляването на симптомите и подобряването на качеството на живот на пациентите.“, допълва д-р Иванов.

В потвърждение на неговите практически наблюдения са и публикациите в две от най-престижните медицински издания – British Medical Journal и Lancet. (2), (3) Те касаят рандомизирани, двойни слепи, плацебо-контролирани проучвания. Резултатите и от двете показват, че при пациенти, лекувани с хомеопатия, значително се намаляват симптомите, което пък води до намаляване на половина на необходимостта от прием на антихистамини.

„Профилактиката на сенната хрема трябва да започва поне месец преди цъфтежа на растенията, които я причиняват. Много добър резултат дава приемът на по 5 гранули дневно от три хомеопатични лекарства – Poumon histamine 15 CH, Pollens 15 CH и Apis mellifica 15 CH. Добрата новина е, че вече в аптечната мрежа има медикамент, който съдържа и трите хомеопатични съставки – Риналержи контрол.  Приемът на 1 таблетка дневно от него е достатъчен за профилактика, а в периода на проявена вече алергия, дозата се увеличава на до 6 таблетки дневно.“, сподели своите ценни съвети д-р Иванов.

Източници:

https://systematicreviewsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13643-023-02313-2

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2876326/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27460/

 

За Хомеопатията

„За Хомеопатията“ е научната и медицинска информационната кампания, част от международния проект Mon Homeo Mon Choix (Моята хомеопатия – моят избор monhomeomonchoix.fr). Нейната цел е да образова и да бъде достоверен източник на информация за хомеопатията. В основата на платформата е сайтът za-homeopatiata.bg, на който ще бъдат публикувани проверени факти за клиничната хомеопатия, нейната ефективност, както и ще бъдат опровергани най-честите митове и неверни твърдения. Източници на информацията на сайта са български и международни медицински партньори,  сред които Homeopathy research institute (hri-research.org), базирана в Лондон организация, посветена на популяризирането на висококачествени изследвания в хомеопатията на международно ниво.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара