„Страхотен секс се получава във вана!“ ме излъга един мой приятел и добави: „Опитай!“

Разкрих лъжата едва след като със собствени средства го установих. Споменът от изживяването представляваше охлузвания по коленете, натъртвания тук-там и смазващо клаустрофобично усещане от иначе не така тясната вана. Отговорих: „Страхотно!“ на въпроса му как е минал опитът ми, с което предизвиках подозрителния му поглед. Поуката от случая е, че ваните обикновено са предвидени за единично ползване.

Hammam 1

Още от античността е така. В турските бани например е забранено мъже и жени да ползват банята заедно. Дори в римските бани е било забранено. Защо?

Защото ползването им е било почти ритуално и контактите между мъже и жени определено не са били основното предназначение на тези някога величествени места.

Днес всеки дом притежава отделна баня, в която има или няма вана. Според възможностите на собственика. И в двата случая практиката показва колко сме се отдалечили от първоначалния замисъл за ползване на баня. Докато за нас това понятие се заключва в кратък престой под душа или в по-добрия случай – половинчасово киснене във ваната, последвано от изплакване и завръщане към олелията на всекидневието, в античността банята е представлявала дълъг пречистващ ритуал.

В древна Гърция и Рим баните били

повсеместни, както кока-колата и бензиностанциите в нашия свят, съдим от произведенията на Омир.

G.P.Pannini, Roemisches Bad - G. P. Pannini / Roman Baths -

Исторята на този социален феномен е дълга и започва с едно бързо гмуркане в студена вода, последвано от периода на ведрата с гореща вода и най-накрая баните с горещ въздух, наречени лаконика. Те били неотделима част от гимназиите и били дълбоко свързани с обредите на женитбата, смъртта и раждането. Оттам произлиза римският балнеум, а от него – екстравагантната римска терма. В полиса тя е била централен комплекс за удоволствия, пълен със спортни зали, ресторанти и няколко вида бани. За привличане на повече посетители се използвали всички познати средства за реклама. И досега е запазен надпис, който обещава, че при откриването на банята на Диоклециан “ще има клане на диви зверове, атлетични игри, тенти за предпазване от слънцето, пръскане с парфюми.” Термите събирали около 6000 души.

Roman_Baths_in_Bath_Spa,_England_-_July_2006

Впрочем много терми били считани за зони, свободни от юрисдикцията на властите. Катедралите на плътта, както били наричани от християните, гъмжали от проститутки напук на градските власти, които ги забранявали.

Cold Plunge, Roman Baths, Bath

Това, което до днес е запазено от древната традиция, е турската баня, която произлиза от гръцките и римските бани. Всеки желаещ може да опита ритуала на хамам. Но там проститутки няма.

istanbul-turkish-baths-hamam

Почти на вратата ви посреща телякът – дума, която обозначава нещо повече от разпоредител в хамама. Той следи и за реда с безстрастен поглед – ако някой се държи неприлично, бива изгонен от теляка.

В турската баня се ходи с кърпи на главата и около кръста. Телякът ви въвежда в харара – парната стая, където в съгласие със забраната за голота оставате само с кърпа на кръста си. В тази стая тялото се подготвя за горещината.

Втората стъпка е силов масаж, извършен от теляка. След него оставате бездиханни, но щастливи, че сте живи.

Третата процедура е наречена тозу.

Зад този термин се крие действие, свързано с отстраняване на цялото ви телесно окосмяване. Извършвате го вие самите. Това е традиция в топлите страни и важна хигиенна мярка.

3Следва отстраняване на мъртвата кожа. Действието извършва телякът с помощта на ръкавица от груба камилска вълна. Наслоената мъртва кожа се събира под формата на топка с размерите на юмрук в камилската ръкавица. Той насапунисва цялото ви тяло, като от време на време излива по един тас вода върху главата ви.

Банята завършва с охлаждане на тялото в маслак (стая за отдих), където потъвате в дълбоки кресла и позволявате на кръвта ви да се охлади, порите да се затворят и кожата ви да възвърне еластичността си. А вие – епилирани и ухаещи на рози – излизате навън при некъпаните!

hamam

Вълнуващо, нали!

Какво пък, желаещите да изпитат тръпката могат да попътуват някой километър до Турция и да се насладят на древната процедура. Всички останали ще продължим с нашите ритуали в банята, където сваляме всички материални и въображаеми обвивки и пукаме с протегнат пръст сапунени мехури.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара