Светлинни проекции, изобразяващи животни, застрашени от изчезване, се появиха на една от стените на най-известния небостъргач в Ню Йорк – 102-етажния „Емпайър стейт билдинг”. Акцията е първата по рода си, организирана от природозащитници, за да привлече вниманието на обществеността към борбата за опазване на изчезващите видове.

sesil

Динамични „светлинни картини”, сред които на снежен барс, редки видове маймуни, тигри, скатове, птици, змии и морски животни, се сменят под музиката на композитора Джей Ралф на площ с размери 115 на 57 м. Изображенията се създават с помощта на 40 мощни прожектора, монтирани на покрива на едно от съседните здания.

Идеята за акцията е на режисьора и директор на американската природозащитна организация „Оушиъник презервейшън сосайъти” Луис Сайхойос и на ръководителя на специализираната в осветяване на здания калифорнийска компания „Обскюра дижитал” Тревис Трелкел. По думите на Сайхойос, целта на инициативата е да покаже ясно от какво ще се лиши светът, ако тези животни изчезнат.

animals

„Ние сме се опитали да създадем нещо прекрасно, а не нещо, което би шокирало хората”, поясни на свой ред Трелкел. „Надяваме се примерът ни да бъде последван и от други. Това би било великолепно”, допълни той.

Организаторите са избрали небостъргача „Емпайър стейт билдинг” заради световната му известност. За да получат разрешение за акцията си обаче, е трябвало да чакат около три години.

Общата стойност на проекта е около 1 млн. долара. Средствата са предоставени най-вече от благотворителни фондове.

Традицията да се осветява горната част на „Емпайър стейт билдинг” датира от 1976 г. Досега обаче динамични светлинни проекции с висока резолюция на стените му не са правени. Събитието привлече тълпи от хора в Манхатън, които снимаха променящите се изображения със смартфоните си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара