Пикът на сексуалната активност при мъжа е от 16- до 20-годишна възраст. У жената, обратно – сексуалната активност расте постепенно до 55-60 години, след което настъпва спад.

feet-224680_640

Укротяването на либидото (и при мъжа, и при жената) не е неизбежен процес на стареене, както сме свикнали да мислим. Много често върху половия апетит и възможности влияят прекарани заболявания, странични действия на лекарства, емоционален стрес. Сексуалната есен не е болест, а състояние, което се преодолява на принципа: колкото повече, толкова повече.

Редовният полов живот (включително мастурбацията) поддържа добрата сексуална форма във всяка възраст.

Промени в години

sex-110113_1280

Възрастта не оказва силно влияние върху сексуалния потенциал на жената. Измененията са по-скоро физиологични и засягат формата на вагината, еластичността и смазката, което е свързано с намаляването на естрогена по време на и след менопаузата. Намаляването на сексуалната функция при мъжа пък до известна степен се дължи на снижаването на нивото на тестостерона приблизително с 50 % във възрастта между 25 и 75 години. Но най-вече промените са резултат на златното природно правило: на млади години потенцията предизвиква възбуда, на зряла възраст възбудата предизвиква потенция. Постепенно с годините при мъжете настъпват следните изменения:

  • намаляване на твърдостта и размерите на пениса по време на ерекция;
  • увеличаване на времето за достигане на ерекция;
  • притъпяване на усещането, че еякулацията наближава;
  • след оргазъм пенисът бързо се отпуска и е нужно по-вече време за постигане на нова ерекция. И въпреки това:
  • Според резултатите от международно изследване мъжете в зряла и преклонна възраст правят секс от 1 до 6 пъти седмично.

Болести и радости

Нито едно от набедените за сексуални кастратори заболявания не е в състояние да заличи либидото. Много често хората със сърдечносъдови заболявания или прекаран инфаркт се отказват завинаги от секса заради страха да не си навредят отново сериозно. Това е заблуда, казват кардиолозите. Препоръката им е възобновяването на сексуалния живот след прекаран инфаркт да се консултира с лекар. Обикновено срокът на „интимната диета“ е около 12-16 седмици.

Диабетът е едно от заболяванията, което може да приини импотентност, ако навреме не се диагностицира и контролира.

Артритът може да доведе до ограничения в сексуалната активност заради болките в ставите. При лека и средна степен на заболяването редовните занимания с лечебна гимнастика, топлите вани и достатъчно отдих помагат да се поддържа физическата активност в този случай. Освен това трябва да се избягват интимни занимания сутрин и късно вечер, тъй като тогава болките се обострят.

Отстраняването на матката или на млечна жлеза също не е физическо препятствие за сексуалната активност на жената. Проблемите са на емоционално ниво, но не им позволявайте да ви превърнат в инвалид и потърсете помощ от психотерапевт.

Операциите по отстраняване на простатата в днешно време се правят така, че да се съхранят всички нервни окончания, водещи към пениса. Затова страхът от импотентност вследствие на такава интервенция е напълно неоснователен.

Странични ефекти

Често, без изобщо да подозираме, засечките в леглото се дължат на страничното действие на приемани в момента лекарства. Антидепресантите, транквилизаторите, някои медикаменти за понижаване на кръвното може да доведат до импотентност. Други медикаменти пък може да предизвикат отсъствие на семеотделяне при мъжа и липса на сексуално желание при жената. Тези явления обаче са временни и напълно об­ратими след прекратяването на приема на съответ­ните лекарства.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара