Д-р Хари Джентъл е сексолог, мотиватор, поет и аналитик. Той е почти в патриаршеска възраст, но продължава да бъде утеха за вдовиците, чудо за сираците, брат на унижените и радост за всяка домакиня.

Harry GentleД-р Джентъл съветва публиката на “Жената днес” по проблемите на секса, взаимоотношенията и интимния морал. Научният му подход е такъв, че той поставя или отговаря на въпроси, от които всеки интелигентен човек може да извлече универсална поука (moral).

Ето какво явление от обществения и сексуалния живот на страната  разглегжда този месец докторът, опирайки се на огромната си лекарска практика и наблюдения върху живота.

 

В разгара на лятото често ме молят за съвети от неособено пристоен характер. С две груби думи – хората се интересуват как най-успешно да си намерят партньор за лятото и да не се изложат, пък след това да се върнат и да разказват в офиса и във Фейсбук.

Само че аз никога не давам съвети от такъв характер.

Самата постановка на въпроса е изключително безнравствена и дори не ми се иска да обяснявам защо. Преди всичко

търсенето на партньор за уикенда или за отпуската е загуба на житейско време и куха емоционална инвестиция

– все едно да си застраховаш тялото за някакви луди пари, при положение че корпусът ти всъщност е една торба, а ти самият умираш от заплес и липса на житейска перспектива. Щом човек търси партньор, винаги трябва да търси за цял живот, дори когато нещата се получат и изчерпят за една нощ или едно лято. Винаги да търсим светлината за цял живот! Но да не се увличам по теоретизиране.

Искам само да посъветвам всички свои пациенти и уважаемата читателска аудитория да използват времето на летен разврат по курортите, за да се отдадат на пълен пост и крайно въздържание – не само полово въздържание, но и отказ от всякакви удоволствия.

_MG_1259_bw
Снимка: Никола Борисов

 

Потопете се във всеобщата лятна оргия като невинни наблюдатели. Гледайте хората като вас, които се държат весело и лекомислено – не им завиждайте, но и не ги осъждайте. Просто се откажете от съмнителното удоволствие и се пречистете от скверната обвивка, която си слагаме, за да участваме в общите забавления и да не се чувстваме толкова отчуждени, колкото всъщност сме. Застанете, ако имате случай, до някое кръвосмесително ложе или в Слънчев бряг до някоя вечерна сергия за човешки парцали. Не се гнусете, но не участвайте. Когато се озарите от вътрешна светлина и ви налазят ухажори – отклонявайте ги поне две седмици…

Разбирате ме, че в случая говоря за хората, които имат някакви възможности и предпоставки да се отдадат на долче вита и достъпен секс. Изложението ми не се отнася до импотентите и социално изключените – въпреки че и те биха могли да се поучат.

Не искам да възприемате съветите ми като инструкция или морализаторство. Но ви гарантирам, че

след месец-два пълно въздържание у вас ще се събуди такъв сексуален рицар, че сами ще се чудите

Виждал съм с очите си как една полуфригидна от скука и пресищане немлада жена след месец и три дни пълно въздържание изведнъж се превърна в тенджера под налягане от страсти и добре, че беше омъжена – в семейството й настана небивала хармония, която продължи едва ли не до наши дни. Виждал съм как полумъртъв член – един красив млад труп – се възвисява от царството на сенките и се къпе в сиянието на славата – след две деседневки въздържание.

Ако успеете да потиснете бездруго повехналите си страсти за известно време; ако престанете да клюкарствате и интригантствате; ако влезете в мръсотията на живота по някаква снежнобяла линия, като шия на лебед да речем, а не като черта кокаин; ако най-сетне приспите животното в себе си, то ще си почине, но след това ще се събуди и ще се разиграе на воля, защото няма нищо по-хубаво от това човек да е невинен като животно и да се люби като животно. Не като впрегатно животно или породисто животно за изложба – а като волно и невинно същество.

Затова не ви казвам да ставате брахмачари – това са хора, посветени на обществото и отказали се от всякакви удоволствия. Махатма Ганди например след определена възраст положил обет за полово и всякакво въздържание – и го спазвал стриктно! – но до края на живота си не могъл да приеме себе си като истински брахмачари, понеже имал “помисли”. И тъкмо защото бащата на индийската нация Махатма Ганди сам признава, че е имал “помисли” до самия си край, аз съм склонен да приема като научно обосновано предположението, че великият Махатма до края на живота си (завършил с трагична насилствена смърт) е бил полово способен човек – въпреки че не е изразходвал енергията си по този начин. Той не е правил секс, защото енергията му е била необходима за обществена дейност. Понеже повечето от вас не са чак толкова обществено ангажирани и значими (освен може би Протестна мрежа), всеки от нас,

който иска да изгради клинично и естетически здрав сексуален характер, регулярно трябва да се подлага на пречистващ пост –

и най-добре е това да става в отпускарските месеци, когато е прието човек да се пръждоса някъде, където не го познават много хора, и да се отдаде на телесна корупция, нравствена небрежност и всеобхватен разврат.

След една такава процедура на пречистване изведнъж ще ви стане ясно, че няма никакво значение дали ще се изложим пред чужденците и дали сме били с правилната интимна прическа – защото всеки, преминал през лятото на нашето въздържание, изведнъж ще се сети да погледне дори жена си\мъжа си, която\когото иначе отдавна не може да понася.

Повярвайте ми, приятели, всички ние имаме нужда от нашето лято на въздържание.

***

Аз, д-р Хари Джентъл, за огромно мое съжаление – не бих могъл технически да го осъществя това желано лято, защото имам професионален и обществен дълг.

Ето дори след малко, няколко минути след като завърша това изложение, ще идват мои пациенти, които безусловно се нуждаят от професионалната ми подкрепа, която пък включва и определен вид терапия, несъвместима с въздържанието.

Не бих се позорил с оплаквания, разбира се, защото никога не се оплаквам и защото отдавна и безвъзвратно съм приел, че това е моята съдба в служба на обществото.

А сега ще се подготвя за посещението на пациентите си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара