Тя е нежна, с огромни очи, къдрици и голяма красива усмивка. Притеснява се малко от срещата с журналист. Но лицето й се озарява, щом започва да говори за работата си. Вади смартфона си и ми показва снимка (светещи точици в редичка и някакви линийки, нищо незначещи за мен…).  „Радвам се, когато ми се получат такива идеални разминавания – няколко самолета на една височина на

идеално равни разстояния един от друг – на по 10-11 км.“

DSC_4699

Боряна Тотевска е на 30 г., ръководител на полети (РП) в ДП „Ръководство въздушно движение“. Тя и нейните колеги (сред които и все повече жени напоследък) контролират безопасното движение на самолетите през въздушното ни пространство.

Боряна звучи като човек, абсолютно влюбен в работата си, въпреки (или може би заради) високите дози адреналин, които й носи.

Когато лаик погледне към екраните на радарите, надали ще разбере много. За професионалистите точките, чертичките, елипсите и надписите, които аз виждам, са зони, въздушни коридори, височини, полети с техните номера, дестинации и прочие… Боряна и колегите й си общуват с пилотите, казват им да набират или снижат, накъде да насочат самолетите, за да избегнат сблъсък в небето. Или  потенциално опасните облаци.

Трафикът в небето е доста оживен, оказва се.  И не само пилотът управлява.

malka-1Имам приятел, професор по английски, който си плаща за специално приложение на iPad-а, с което наблюдава въздушния трафик по света. И ми показа къде в момента е полетът на дъщеря му към Китай. „О, и аз го имам!“, казва Боряна. С него следи полети на близки и приятели или просто движението на самолетите. А във фейсбук група общува с колеги от цял свят.

Нужно е да уточним, че ръководството на въздушното движение не се случва само от „кулата“, както всички сме свикнали да мислим (особено, ако сме чели „Летище“ на Артър Хейли). Наземното ръководство на полетите става от три органа за ОВД – обслужване на въздушното движение – „Контрол“, „Подход“ и „Кула“. От „Подход“ осигуряват безопасността на долитащите и отлитащите от летището самолети, а ако е натоварено – насочват кацащите в зони за изчакване и създават организация за кацането им. Всяка от 5-те аерогари разполага с „Кула“, от която организират безопасността на движението на летището и в околността.

В „Контрол“, където работи и Боряна, се грижат за движението в цялото останало небе. (Уви, Боряна казва, че

до момента не е засичала неидентифицирани летящи обекти

– за всички летящи неща било ясно кои са, какви са, откъде идват и къде отиват. А толкова се надявах-:))

Ръководителите на полети поемат въздухоплавателните средства в момента на отлитането им от летищата и ги предават на „Подход“ преди кацането им. От тях се иска да прекарат самолетите безопасно по въздушните трасета.

Целият контрол на въздушния ни трафик се извършва от центъра на РВД на летището в София. Преди месеци, по време на стачка на румънските им колеги, нашите хора поемат контрола и над Румъния. Случвало се е да помагат и на гръцките си колеги, които имат недостиг на хора.

Ако сте летели скоро от или до летище „Ататюрк“ в Истанбул, знаете колко натоварено – полетите често закъсняват, изчаквайки кацане или излитане. Истанбул обслужва огромен въздушен трафик между Европа, Азия и Африка, а всички полети, преминаващи през наша територия, се ръководят от София – Босфорът е твърде близо и самолетите започват да снижават за кацане още от България. В Истанбул се строи ново летище и се очакват още повече полети, които ще преминават над наша територия.

Статистиките в момента отчитат приблизително 90 000 полета в най-натоварените летни месеци и около 700 000 годишно. А ръководителите на полети у нас са под 300 човека.

malka

Срещата ни с Боряна е точно по този повод.

РВД търси млади хора

с три на пръв поглед лесно постижими условия – бакалавърска степен (поне), независимо от специалността, английски език и възраст до 30 г. Заплащането тук е едно от най-добрите в България, изцяло по международни стандарти. И е пряко обвързано с работата – повече обслужени полети – повече пари.

Боряна е ръководител полети от 2 г.  Завършила е тюркология в Софийския университет, а магистратурата си по Международни политически отношения и сигурност е защитила с изключително интересна дипломна работа –

 „Женски самоубийствен тероризъм в Турция.

Причини, цели, мотивация, актьори“. Плюем в пазва и се молим никога да не й се налага да контактува с пилот, чийто самолет е в ръцете на терористи. Разбира се, за такива случаи, както и за много други хипотетични или реални ситуации във въздуха, има строго разписани правила на действие за всички участници. Повечето, разбира се, са тайни.

Някога, като много малка, Боряна си мечтаела да стане пилот – най-вече защото често посрещали и изпращали на летището баща й, и тя се възхищавала на самолетите. После забравила тази си мечта.  Обявата за работа в РВД майка й видяла случайно във вестник и почти на шега кандидатствала. Противно на слуховете, че в РВД се влиза само с връзки, тя успешно преминава обучението и се включва в професионалните редици на ръководителите на полети, които са сред най-добрите в Европа.

Пътят до мониторите на радарите в контролната зала на РВД не е кратък. И на всеки етап от кандидатстването и обучението можеш да отпаднеш, казва Боряна.

Почти като в риалити формат.

С тази разлика, че изключителната подготовка и лични качества на РП са критично важни за хиляди хора във въздуха. И точно заради огромната отговорност, стандартите са непоклатими. Ако преминеш през всички етапи обаче, можеш напълно основателно да имаш самочувствието, че си  човек в изключителна кондиция: устойчив на стрес, хладнокръвен, способен да взима бързо решения, да върши няколко неща едновременно и да се ориентира перфектно в пространството… В момента може и да не подозирате, че имате тези качества. Нежната Боряна също май не е подозирала…

Кандидатстването е в няколко етапа, като особено важно е да имате сертификат по английски език (описани са в сайта www.bulatsa.com), придобит през последните 5 г. Възможно е да се явите и на изпит по езика в РВД.

Боряна е полиглот – освен английски и турски, знае руски и ползва френски. Високото ниво на разбиране на английски е задължително – през небето ни летят пилоти от десетки националности с най-разнообразни акценти.

Чували ли сте французи да говорят английски?

image-04e5c3fe03e919fe26171bf4a753dcd02f7e4f1ad2ab96d2cc8789c95daef645-VНякои азиатци също имат доста неразбираем за нас на първо слушане акцент. В средите на им се разказва стар случай, в който заради ситуация „изгубени в превода“, по настояване на пилота, на летището панически едва събират 26 линейки. Грешката идва от превода на „ембюлънс фор ту сикс“. Оказва се, че и две са достатъчни и ситуацията въобще не е толкоз драматична…

Следващият етап е серия от интернет базирани тестове, наречени FEAST, които се използват в почти цяла Европа за подбор на РП.  Те са изцяло на английски и целта им е да проверят различни личностни способности и умения: откриване на обекти, зрително възприятие, бързо смятане, разпределение на вниманието, концентрация, възможност за изпълнение на няколко задачи едновременно, памет, ниво на владеене на английски език, логика, пространствена ориентация и др. Резултатите се обработват изцяло от компютър в ЕВРОКОНТРОЛ в Брюксел.

Няма място за съмнение за връзки или симпатии…

Следват практически задачи на симулатор и медицински тестове. Доброто зрение и слух са ключови.

Последният етап е интервю. И ако и него преминете успешно – се класирате за специализираното обучение в Авиационния учебен център. То е теоретично и практическо, продължава 18 месеца, през които получавате добра стипендия. Ще изучавате право в областта на въздухоплаването, метеорология, навигация, въздухоплавателни средства, човешки фактор, оборудване и системи и професионална среда. Практическото обучение се провежда със симулатори. Ако завършите успешно – сключвате договор за практическо обучение на работно място. При успешно положен изпит – ставате пълноправен ръководител на полети.

Изглежда стряскащо на пръв поглед, нали?

Факт е, че в оперативната зала цари изключително приятна атмосфера. Има строга дисциплина и правила, но въпреки това се усеща колективен дух. Ръководителите на полети работят два часа и един почиват. На всяко работно място са двама – единият изготвя плана за действие, извършва координации със съседни страни и сектори и подпомага другия, който общува с пилотите и издава необходимите инструкции.  Всеки РП е квалифициран да работи и на двете работни позиции. Смените са средно по 8 часа, като по време на нощна смяна се работи активно 4 часа и през оставащите часове е на „стенд бай“, в случай на нужда от разкриване на допълнителни сектори. Има възможност за почивка в прилежащата хотелска част.

Въпреки че жените са все още малко в залата, Боряна твърди, че не е усетила пренебрежително отношение от колегите си мъже, дори и от ветераните. Напротив – винаги са насреща за помощ и съвет. А има ли си любими пилоти? Харесва много елегантното чувство за хумор на британците и приятелското „комшу“ от турците. Любимци са й българите обаче.

Единственото, за което съжалява, е, че приятелят й вече е навършил 30 години и няма да може да кандидатства за ръководител полети. Защото той половината теоретично обучение вече го е минал вкъщи – чрез нейните въодушевени разкази.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара