Заради дефектни гръдни импланти на френската компания PIP (Poly Implant Prothèse) немският сертифициращ орган TÜV, ще трябва да обезщети 605 жени с обща сума от над 10 милиона евро, съобщи БТА, позовавайки се на решение на съда във френския град Нантер, цитирано от АФП.

След като дефектни гръдни протези са иззети от 1319 жени, предимно британки, през 2018 г., вторият граждански състав на френския съд „осъжда германското дружество TÜV Rheinland да обезщети 605 от тях за претърпените вреди“, уточнява председателството на съда в официалното съобщение.

През май Касационният съд потвърди отговорността на TÜV, проправяйки пътя за обезщетение на някои от жертвите. Съдът в Нантер по-специално постановява, че „несъответствието от 2002 г. насам между поръчаното количество гел и броя на произведените протези представлява очевидна аномалия в производствения процес, която TÜV би трябвало да забележи“.

„Твърди се, че сме отговорни от 2002 г. насам, а това е различно от твърдението на Касационния съд през 2023 г.“, протестира адвокатът на TÜV Кристел Кослин. Тя възнамерява да посъветва клиентите си да обжалват решението на съда в Нантер.

Общо близо един милион дефектни гръдни протези са продадени между 2001 и 2010 г. от PIP в разрез с всички здравни стандарти, а броят на пострадалите жени по света се оценява на 400 000.

Вместо разрешен гел, PIP използва частично промишлен силикон, какъвто обикновено се използва в електронното оборудване. Процедурите продължават и са насочени към сертифициращия орган, който никога не е отбелязвал нарушение, като производството срещу производителя на протезите е приключило със смъртта на неговия основател Жан-Клод Мас през 2019 г.

Източник: БТА

Facebook Twitter Google+

0 Коментара