Група приятели, уединено луксозно имение в шотландските планини и приготовления в очакване на празника. Но в първите часове на първи януари е открит труп. Един от деветимата приятели е мъртъв. Кошмарно начало на годината. И перфектно начало на криминален роман.

„Ловът“ е третата книга на британската бестселър авторка Луси Фоли, издадена  на български език с логото на „Софпрес“ и първа по ред на написване – романът, който поставя началото на шеметен успех в криминалния жанр, милиони продажби, преводи на над 40 езика, награда на Goodreads, договори за филмови адаптации и единодушни хвалебствия от критиците .

С „Ловът“ започват и първите

възторжени сравнения с Агата Кристи,

превърнали се в задължителни за оценките на следващите хит трилъри – „Списъкът“ и „Апартаментът“. „Разтърсваща и обсебваща мистерия с находчивостта на Агата Кристи“ – пише за романа Ей Джей Фин, а Алекс Майкълидис възкликва:“Любимият ми тип криминална загадка, през цялото се опитвах да налучкам, напомня за най-доброто от Агата Кристи – с допълнителна доза бруталност.“

Самата Луси Фоли не крие любовта си към книгите на Кристи. “Когато пиша и се сблъскам с проблеми в сюжета, винаги се питам – какво би направила Агата?“ – признава тя. Но любовта й към кралицата на жанра върви ръка за ръка с безапелационно изграждане на собствен стил и оригинални идеи.

Една от големите разлики между класическите криминални романи и книгите на Луси Фоли, е, фактът, че тук липсва детектив, точно обратното – Луси Фоли често дава думата и

водещата роля на различни персонажи.

Редуващите се гледни точки в „Ловът“ изграждат пълнокръвни образи и оплитат читателя в мрежа от догадки.

В крайна сметка всяка подхвърлена следа се оказва път без изход, но опитите за отгатване на посоката са трилър изживяване от най-високо ниво.

Наред със загадката Фоли умело влипта в напрегнатия сюжет дълбоко психологическите теми за приятелствата и израстването, за образите, които всички ние показваме пред света, и истината скрита зад тях, за наследените социални роли и

ролите, които си избираме сами.

Докато опознаваме перфектната Миранда и скромната Кейти, идеалното семейство на Самира и Джайлс и новото попълнение в компанията – Ема, неволно се вглеждаме в собствения си опит със стари приятели и вътрешните закачки, конфузи и тайни, които споделяме с тях.

„Не исках читателят да хареса тези приятели, но исках да създам мъчителното чувство, че може и да ги познава“ – разказва Луси Фоли и този подход люшка читателските емоции в шеметно махало – от инстинктивно желание да симпатизираме на поне един от героите до рационалното осъзнаване, че всеки от тях има мотив. Заловени сме в примката на „Ловът“.

За автора

Израснала с мечтата да се занимава с книги, Луси Фоли следва английска литература и работи в книжарница, в литературна агенция и в издателство, преди да се посвети изцяло на писането. Днес Фоли е бестселър автор No.1 на Sunday Times и New York Tikes, чиито книги са преведени на повече от 40 езика. В момента тече работата по ТВ и киноадаптации на трите й криминални романа – „Ловът“, „Списъкът“ и „Апартаментът“, издадени на български език от „Софтпрес“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара