Метаболизмът е сложен процес на превръщане на храната в енергия. Съществуват редица продукти, които могат да го активират и да помогнат за поддържане на здравето. Най-неочакваните от тях бяха споделени от американски експерти по хранене, цитирани от изданието ZOZH.news с позоваване на портала She Finds.

Например

сиренето тофу,

растителен продукт на основата на соя, се е доказало като ефективно средство за подпомагане на метаболизма и е едно от най-добрите за стимулиране на обмяната на веществата. „Тофу е постен протеин, обогатен с хранителни вещества, което го прави идеален за хора, които следят теглото си“, казва диетологът Лиза Ричардс. Според нея протеините в тофу изискват повече енергия за храносмилане, което временно увеличава скоростта на метаболизма.

Д-р Бен Шуф пък посочи зелените листни зеленчуци, особено спанака и кейла. Според него зелените зеленчуци са пълни с хранителни вещества, които насърчават отслабването, ускоряват метаболизма и поддържат стабилни нивата на кръвната захар.

За ускоряване на процеса на превръщане на храната в енергия ще помогнат и храните с високо съдържание на протеини.

„Протеините изискват повече енергия за храносмилане, което увеличава топлинния ефект на храната. Протеиновите храни не само поддържат метаболизма ви, но и помагат за запазване и дори изграждане на мускулна маса“, смята експертът по хранене Дестини Муди.

Друг важен продукт е канелата.

Въпреки че не стимулира пряко метаболизма, тя може да има положителен ефект върху нивата на кръвната захар, което ще допринесе за по-ефективен метаболизъм.

„Канелата спомага за поддържане на метаболизма, особено при хора с метаболитни рискови фактори“, подчертава Шуф.

Другият продукт, стимулиращ метаболизма, е куркумата

и нейната активна съставка куркумин. Последните проучвания сочат противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на куркумина, които могат да повлияят на метаболитните процеси. „Термогенният ефект на подправки като куркумата стимулира производството на топлина, което активира изгарянето на калории“, заявява д-р Нанси Лин.

В същото време диетологът Сан Мигел отбелязва, че антиоксидантните свойства на куркумата могат да намалят инсулиновата резистентност, нивата на кръвната захар и други метаболитни нарушения, свързани със затлъстяването.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара