Усещане за уют, за топлина, за семейство, приятели и споделеност. Изпълнени с празничност, свещената празничност… точно в 24.00 ч всеки от нас ентусиазирано си пожелава да скочи в ново приключение, което да сътвори през идната година. Защото всяка идея е благословия, всяко изпълнено желание – постижение, всяка трудност – урок. Радостта от живота с всичките му предизвикателства и умението да живеем по свой вкус.

Като треньор по личностно развитие често ми задават въпроса – защо желанието ми не се сбъдва? Къде греша?

Причините за голяма част от нашите неуспехи се коренят в детството, когато доста често са ни ограничавали, критикували или са ни подрязвали крилата. В наше време съвременната приложна психология ни помага да променим начина си на мислене и да повярваме, че всичко е възможно.

Как да спрем да се самосаботираме?

Първо трябва да осъзнаем, че истината на нашите родители за нещата от живота е тяхната, не нашата, второ – да си позволим да опитваме нови неща и да се разграничим от модела им за възприемане на света. Да изградим наш собствен свят по свой вкус. Живеем във време на неограничени възможности. Можем да получаваме нови знания, да се запознаваме с различни хора от различни точки на света, да опитваме нови кулинарни вкусове, да пътешестваме навсякъде. Всичко това е реалистично и възможно, стига да си го позволим, събирайки смелост да счупим „стъкления таван“ на вътрешните стени, които сами поставяме в съзнанието си и да предприемем реални действия в посока на мечтата.

Това, което вдъхновява всяка личност е възможността и да мечтае.

Когато се освободим от вината, която изпитваме по отношение на схващанията на нашите родители за света и влезем в периметъра на нашето творческо вдъхновение, ще се уверим, че всичко е възможно. Един от най-важните стълбове в емоционалния свят на всяка личност е ВЯРАТА в СЕБЕ СИ. Докато не повярваме в себе си и в своите личностни качества и потенциал, няма да можем да полетим.

Един от най-сложните за научване уроци, които трябва да овладеем!

Да се научим да разпознаваме своите потребности – за храна, почивка, сън, научаване на нещо ново и т.н. Когато развием този рефлекс да разпознаваме във всеки един момент от какво имаме нужда е да се научим и да си го даваме. Или най-просто казано – да се  научим да изпитваме задоволство и радост първо в собствената си компания. Със сигурност всеки един от нас знае най-добре какво го прави щастлив и удовлетворен!

На следващо място е да се научим да си създаваме приятна атмосфера!

Да се научим да отсяваме нещата, които ни разходват енергийно и да се съсредоточим върху нещата, които са ценни за нас. В днешното динамично време нещата, които са от съществено значение са времето, вниманието, знанието, финансите и ресурсите, с които разполагаме, социалната среда, в която се движим,  умението да провеждаме пълноценна комуникация с всеки човек, с когото се срещаме.

Голяма част от населението на земята с трудност дефинира своето щастие!

Защото няма ясни критерии какво иска от живота и докъде иска да стигне. Много често в тази рубрика сме говорили за Колелото на баланса във всяка сфера на живот – здраве и външен вид, работа и лични финанси, партньорски отношения, приятелски отношения, социална среда по интереси, хоби и личностно развитие през целия живот. Желанието да сбъднем своя мечта се изразява в това да можем ясно да дефинираме какво искаме и на го доведем до ниво реален резултат.

Откъде да почерпим добри примери?

Всеки един от нас е чел биографии на известни личности или е гледал телевизионни интервюта с тях. Винаги при събеседване с такава ярка личност се задава въпрос: Как стигнахте дотук? След което всеки представя своя начин за справяне с различни ситуации. Помнете примера на тези себереализирали се личности. Той ще ви даде насоки как да претворите в реалност своята мечта. Да, точно така… от примера на големите да почерпим опит и смелост.

Това, което движи всяка личност към прогрес, е желанието и да научи нещо ново!

Задайте в годишния си график задачка да развиете нов навик – да се запишете на уроци по танци, да научите нов език, да прочетете книга от различен жанр, готварски курс… има толкова много и различни творчески работилнички и обучителни центрове. Изберете си нещо.

Един от сериозните проблеми на нашето човечество е, че

нашите мисли и действия са насочени навън, към материалния свят!

Затова все по трудно разбираме себе си и другите. Според източните народи човек е щастлив, когато има връзка със своето тяло, т.е следва своите инстинкти, съблюдава  желанията на душата си и си подбира хора, които споделят еднакви ценности с него.

Ето защо в навечерието на Нова година е хубаво да направим първо искрена връзка със самия себе си, да спрем да се вкопчваме в стари и ненужни неща и да възпитаме навик на отвореност към новите, интересни и полезни изживявания, които ще ни развиват като личност и ще ни движат в посока да експериментираме. Защото истинските и мъдрите решения идват там където е събран разнообразен опит.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара