Не е хубаво човек да се развежда. Но щом веднъж сте се омъжили и по някое време установите със сигурност, че това е грешка, най-разумното нещо на света е да отидете в съда.

Не е толкова болезнено, колкото ви го представят майка ви или свекървата, но пък не бива да се доверявате и на приятелките си, които гледат доста лекомислено на брака въобще. В крайна сметка в днешните дни, когато почти никой не обръща особено внимание на семейния ви статут и „извънбрачно дете“ вече не е мръсна дума, разводът е просто една от стъпките, които двама души предприемат, за да продължат да живеят. Всеки по своя път.

Крачка първа

Премислете 10 пъти, преди да предложите развод на съпруга си. Това не би трябвало да е просто моментно емоционално хрумване, което ви е щукнало само защото той не е измил чиниите, не е разходил кучето или се е обърнал по някоя дългокрака красавица на улицата. Все пак разводът е сериозно нещо и обикновено, когато стане дума за него, няма връщане назад. Дори и конфликтът да утихне, думата ще лежи помежду ви и ще ви напомня за себе си. Разделете добрите от лошите му качества и помнете, че аргументите не се броят, а се мерят. Спомнете си причината да отидете до олтара, хванала го под ръка. Едва ли е било само сляпата неделя. Преценете чувствате ли се достатъчно уютно с него до вас, как ще изглеждате, ако живеете сама. В никакъв случай обаче не намесвайте децата. Те наистина имат нужда от баща, но вие няма да го заличите от лицето на земята. Във всички случаи наследникът ви ще страда много повече, ако всекидневно става свидетел на караници. Напрежението между родителите неминуемо се пренася върху децата.

Крачка втора

Кажете му. Кажете му, че според вас нещата не вървят. Че това не е идеята ви за щастлив съвместен живот. И се опитайте да промените нещата. Би трябвало да знаете, че никога не е виновен само единият. Разбира се, той може да е злоупотребил с доверието ви, да се е променил или просто да не зачита мнението и свободата ви. Най-вероятно това е станало по навик, заради инерцията, натрупана от времето, а не защото ви е разлюбил. Трябва да си изясните отношенията. Най-добре споделете с него какво ви тревожи, от какво сте наранена, защо сте разочарована. Не се карайте, просто разговаряйте. Не използвайте сакралната реплика „искам да спася нашия брак“. Няма нищо фатално, вие просто се опитвате да подобрите връзката си. От своя страна не е лошо и вие самата да се постараете повече. Опитайте да не се държите като съпруга, а като приятелка. Все едно ей-сега сте се запознали и сте още гаджета. Усмихвайте се, не бъдете небрежна към облеклото и външния си вид, изненадвайте го, накарайте го да се чувства значим, повдигнете самочувствието му. Това непременно ще рефлектира върху отношението му към вас.

Крачка трета

Разбира се, възможно е и нищо да не помогне. Случва се, както се казва, и в най-добрите английски семейства. Щом веднъж сте решили да се разведете, не го протакайте. Просто го направете. Най- добре ще постъпите, ако не се съветвате с цялата махала и всички колежки в службата. Вашето семейство е единственото, което тази стъпка го засяга. Добре ще бъде да запазите някаква дружелюбност при контактите със съпруга. Първо, защото по-лесно ще се разведете, и, второ, защото ще ви се наложи известно време поне да живеете заедно. За съжаление все още у нас разводът е ужасно бавна процедура. Най-добре е, ако се разберете да го направите по взаимно съгласие. Това ще ви спести много нерви и съдебни унижения. А също и немалко пари.

Запомнете добре – една пералня нищо не струва пред спокойствието, вашето и на детето ви. В никакъв случай не продължавайте агонията, ако сте решили да се разделите – хубаво е веднага той или вие да се изнесете на друга квартира. Покъщнината ще я разпределяте после. Вие не се развеждате с нея, а с мъжа си. Оттук нататък ви предстои да се научите да се справяте сама с живота си. Звучи привлекателно, но понякога е страшно трудно. Особено ако сте свикнали да разчитате на друг. Но пък това е цяла наука и не можете да вземете пет години за две. Погледнете нещата откъм добрата им страна – вие сте млада, хубава, желана и свободна. Вече не сте онова неопитно момиче, което хукна след първото си увлечение. Важното е да запазите чувството си за хумор и добро настроение. Току-що шансовете ви за повече емоции и щастливи мигове се увеличиха с 50%.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара