Ива Александрова, специалист по ранно детско развитие, разказва как деветте месеца преди раждането предопределят целия ни живот след това.

Последните изследвания в областта на пренаталната психология и медицина показват, че уроците, които ние съзнателно преподаваме или не на своите деца по време на бременността са не просто ключови, а основни за тяхното развитие след това.

Всеки родител по време на бременността би могъл да въздейства съзнателно и пълноценно върху развитието на детето си. Дали детето ще има проблеми с развитието, дали ще боледува често, дали ще е ученолюбиво, ще слуша ли опера – това са неща, които се решават от момента на зачатието.

“Преди всичко е важно да имаме разбиране за бебето като съзнателно същество. Много често се сблъсквам с неразбиране по този въпрос. Не става дума за това, че детето ви е адекватен събеседник или че може да го накарате да овладее три езика още преди да се роди. Това, което имам предвид е, че то е съзнателно и, да, вие бихте могли да общувате с него и да започнете да правите първите стъпки по пътя на взаимното уважение като изградите здрава, емоционална връзка с детето си. Бременността е изключителен период, както за родителите, така и за детето. Безценен етап от детското развитие, който за съжаление често се пропилява.

Колкото до пренаталната стимулация тя е един прекрасен метод за въздействие върху развитието на детето преди да се роди. Техниките, които се използват за стимулация съществуват от векове и голяма част от майките ги използват интуитивно по време на своята бременност. Основната идея на тази програма е подаването на стимули към развиващия се мозък на бебето, съобразени, разбира се, с етапа на развитие на неговите сетивни системи по време на бременността. Резултатите са изключително впечатляващи. Казвам го и от личен опит.”

Гените в съчетание със средата ни правят такива, каквито сме. 

Според обобщените резултати от изследванията, в последните 3 месеца от бременността нашите деца са съзнателни. Това означава, че ние можем да използваме този период за да повлияем върху детското развитие.

Пренаталната стимулация засяга сензорните системи –вижте схемата под видеото, а за съвети от Ива – кликнете върху видеото.

В него тя обръща внимание на пренаталната стимулация като най-достъпен, неинвазивен метод за въздействие върху развитието на бебето и, разбира се, за изграждането на здрава, емоционална връзка с детето ни още преди да се роди.

Поява и развитие на основните сетива на бебето по време на бременността:

Сетивност (Кожа)

Поява: 7 седмица (около устата)

Развитие: 11-15 седмица (торс и част от крайниците)

Пълен обем: 20 седмица(цялото тяло)

Слух

Поява: 6 седмица (поява на кохлеа/т.нар.вътрешно ухо/)

Развитие: от 16  седмица (начало на активното слушане)

Пълен обем: 24 седмица

Вкус

Поява: 12 седмица (с появата на преглъщане)

Развитие:13-15 седмица

Пълен обем: 16 седмица

Мирис

Поява: 5-9 седмица

Развитие: 11-12 седмица (рецепторите са активни)

Пълен обем: 25-30 седмица

Вестибуларен апарат

Поява: 6-8 седмица

Развитие: 8-12 седмица

Пълен обем:12-16 седмица(първо усещане за ритниче/движение от страна на майката)

Зрение

Поява: 22 ден (начало на образуването на зрителен нерв)

Развитие: 1-6 месец

Пълен обем: 6-9 месец (реагират на светлинни дразнители и отварят очи)

Фактически пълен обем: 6-7 месец след раждането

Източник: Академия за родители 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара