Тълкуването на сънищата е изкуство. Според китайските разбирания по време на сън духът Шен е свободен и пътешества, общува с боговете, защитава тялото, а доста често е и раняван.

Тези пътешествия ние наричаме сънища. В Древен Китай сънят се смята за реалност.

Не всеки може да тълкува пътешествията на духа. Само определени монаси наистина владеят изкуството на разгадаването. Те са „посветени“ ,или казано просто – познавачи на знаците по Пътя.

Другото важно при тълкуването на сънища е мястото, на което сънуващият спи. Най-истинските, пророчески сънища, се случват само ако преспите три нощи пред вратите на манастир. Разбира се, днес ние можем спокойно да кажем, че чрез това изискване монасите са си осигурявали прехраната. Желаещите да „провидят“ бъдещето си чрез сънищата са носели много дарове за манастира (предимно храна).

Интересното в случая е, че при траките съществувало същото поверие – да се спи пред вратите на храм или около светилище.

Но да се върнем на китайците.

Автор на първия систематизиран китайски съновник е Чжоу Хун – един от синовете на Вен-Ван, който пък е от най-знатните представители на династията Чжоу. Чжоу Хун е бил тълкувател, прорицател и автор на „Цикличните превъплъщения“. Може да му се има доверие при тълкуването на сънища, защото е бил години наред „ученик“ в „Храма на зелената коза“.

Тук ще направя едно малко отклонение: Храмът на зелената коза има своя легенда. Когато Лао-Дзъ яхнал бивол и поел на запад, защото останал неразбран в родината си, на границата той се обърнал към управителя на заставата и казал: „Търси зелената коза, след като практикуваш даоизъм в продължение на 1000 дни“. Управителят на заставата спазил указанията на Лао Дзъ и наистина след 1000 дни намерил зелена коза. На това място построили храм, който и до ден-днешен е препълнен с последователи на даоизма.

Щом говорим за Китай, първият символ, на който ще се спрем, е оризът. (За нас всички зърнени култури имат същото значение).

Ако сънувате оризова нива и покълнал, сочно зелен ориз, до месец ще сключите изгодна сделка, която би ви донесла радост и удовлетворение. Ще берете плодовете на труда си.

Изсъхнало оризище означава мързел, който ще доведе до бедност.

Купа, пълна с оризови зърна – пари в брой.

Купа, пълна с варен ориз – увеличаване на семейството.

Вариантите с ориз са десетки, но това е естествено за Китай – от реколтата са зависели хората.

По-интересен е символът лабиринт, загадка, подземни коридори, прегради и всичко, което напомня безизходна ситуация. При разгадаването на съня е важно да си припомните светло или тъмно е било из лабиринта/коридорите. Ако сте в лабиринт и търсите изхода, това означава, че не сте на верния път и пилеете силите си напразно. Тук съветът е да направите крачка назад – да се върнете към онзи период от живота си, когато нещата са се случвали с лекота.

Ако сте в тъмен лабиринт/коридор, то духът на ваш близък има нужда от нещо. (При такова тълкуване се принасят дарове на манастира, за да се успокои духът на починалия).

Зелената трева е показател за дълголетие и щастливи старини.

Висока планина означава, че ще имате проблеми с държавни чиновници/институции.

Жълтият цвят винаги се свързва с императора. Сънувате ли жълти знамена, значи ще имате благоволението на високопоставена личност или ще спечелите дело. (Между другото, много рядко се сънува нещо в жълт цвят, но не се отчайвайте).

Червената врата в съня ви означава повишение, ако е отворена или ако влезете през нея. Затворена ли е – банкрут.

Чаят – традиционната китайска напитка, ако е сипан в чаши, означава край на скиталчествата и благополучно завръщане у дома.

Чай, който е в чайник и виждате как се вдига пара, показва, че скитанията ви ще продължат, докато не намерите дом (дом означава точното място, на което трябва да останете).

Ако вие варите чай на сън, не е добре. Не забелязвате ясните знаци, които боговете/съдбата ви оставят.

Сънувате ли майка си, значи имате нужда от защита и помощ. Ако тя е в светлина, то ще получите нужната помощ.

Сънищата, в които участва маймуна, означават изненадващи ситуации, с абсолютно непредвидим край.

Облаци да сънувате понякога е добре, понякога – не. Зависи от цвета им. Белите облаци означават самозаблуждение, черните, буреносни – заемане на висок пост по нечестен начин.

И за финал, ако ви растат криле и летите на сън, това предвещава, че боговете са благосклонни към вас и ще бъдете щастливи.

Ще приключа тук темата с китайските тълкувания на сънищата, защото – на практика – тя е неизчерпаема. А от мен – да знаете, че щастливи са тези, които не помнят сънищата си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара