Несъмнено поставянето на филъри и ботокс са най-предпочитаните естетични, разкрасителни и подмладяващи процедури. Те добиват все по-голяма популярност сред нежната половинка, като на интервенции се подлагат жени на всякаква възраст.

Всичко това поражда и много въпроси около самото извършване на интервенциите, материалите, които се използват, и редица други, които се постарахме на обобщим, синтезираме, подредим и зададем на младият пластичен хирург от отделението по изгаряние на болница Пирогов д-р Мартин Мартинов.

Д-р Мартинов, защо е важно филърите да бъдат поставени от специалист и каква е нужната квалификация, която трябва да имат хората, които го правят?

Инжектирането на хиалуронов филър и апликацията на ботулинов токсин (ботокс) са сред най-често извършваните манипулации в естетичната медицина. Интересът към тях нараства не само при жените, но и мъжете все по-често се подлагат на подобни процедури. Това е така, защото тези интервенции са минимално извазивни, резултатът е видим в кратки срокове след приложението, а нежеланите ефекти са сравнително редки.

При правилен подбор на пациентите и добро планиране на интервенцията, резултатите са наистина впечатляващи. Всичко това обаче може да се превърне в кошмар за пациентите, ако се доверят на погрешния човек. В подобен случай се търси вече специалист, но често е много трудно и скъпо да се поправи стореното от неквалифицирано лице.

Абсолютния минимум като квалификация е завършено медицинско образование т.е. лицето, на което се доверявате трябва да е лекар. Това е законовото изискване в България. Според мен това е крайно недостатъчно като квалификация. За добрите резултати е нужно да се познават в най-малки подробности анатомията и физиологията на лицето или третираните зони, да се познава добре инжектирания продукт, да се владеят различните техники на апликация, да се извършва индивидуално планиране за всеки пациент.

Въпреки това, всички знаем, че подобни процедури се извършват във всевъзможни козметични салони, от хора със съмнителна квалификация.

Какви са опасностите при подобни интервенции от неспециалисти?

Те много често могат да доведат не само до незадоволителен резултат, но дори да обезобразят пациента. Както при всяка манипулация и тук съществува риск от усложнения и бързата и правилна намеса на професионалиста  е единственото, което може да предотврати евентуални последици за здравето на пациента.

Хората, доверяващи се на неквалифицирани лица рискуват много – както външния си вид, така и здравето.

Кои за вас като специалист в областта са най-добрите продукти, като суровини, с които можем да бъдем сигурни както за крайния резултат, така и за нашето здраве?

Важно е продуктите да са с доказан произход и качество, в срок на годност, при правилно съхранение. Важно е лекарят да познава продукта и да знае какво да очаква. Важно е да се подбере консистенцията, в зависимост от желаните резултати и третираната зона. Ако всичко това е спазено, можем да очакваме добри резултати, без риск за здравето.

Лично аз към днешна дата използвам продуктите на Croma и Teoxane.

По-ниска ли е крайната цена за клиента, когато филърите или ботокса се поставят „на черно“?

По евтино е с около  25%, в случаите, в които имат късмет. Ако нещо се обърка, цената се повишава в пъти. Много често евтиното излиза скъпо.

Къде всъщност се поставят филъри и къде ботокс и каква е разликата между двете субстанции?

Двата продукта са съвсем различни. Ботоксът е невротоксин, чието инжектиране в мускулатурата предизвиква нейната релаксация и изглаждане на надлежащата кожа, а филърите (най-често използваният е хиалуронова киселина, който е естествена съставка на организма) се използват за запълване и заглаждане на бръчките на лицето, както и за увеличаване обема на определени зони. Ботулиновия токсин се инжектира в зоната на челото и около очите (хоризонтални бръчки на челото, гневна бръчка и бръчки тип „пачи крак“), а филърите – за изглаждане на назолабиални гънки, марионетни линии, както и по-ясно изразена гневна бръчка (глабела). Където има динамични бръчки е уместно да се постави ботокс. Ако желаем да възвърнем загубен обем или да увеличим обема на определена зона – поставя се филър.

Много често за максимално добри резултати ботоксът и филърът се комбинират, за да може да се заличат максимално белезите на стареене.

След какъв период от време след извършване на интервенцията кожата е напълно възстановена?

Още на другия ден пациентът може да се завърне към нормалното си ежедневие. Непосредствено след манипулацията, както и на следващия ден е възможен оток, както и точковидни кръвонасядания в инжекционните точки, които отшумяват в следващите 2-3 дни. Това може да се прикрие с малко грим.

На какъв период от време се повтаря интервенцията?

Ако говорим  за ботокс, ефектът трае около 6 месеца. Инжектирането не бива да е по-често от два пъти годишно. За оптимални резултати с хиалуронов филър е необходимо апликациите да се повтарят през период от 6 до 8 месеца.

Какви са стъпките, през които е редно да премине всеки, който е решил да се подложи на подобен род процедура? Извършва ли се предварителен преглед, консултация?

Предварителната консултация е задължителна. При нея се запознавам  с пациентите, със здравния им статус, с техните желания и очаквания. Пациентите от своя страна се запознават  с възможните опции, с продуктите, с рисковете и режима, който трябва да следват преди и след манипулацията. Съставя се терапевтичен план и насрочваме дата и час. Пациентът собственоръчно попълва медицинска анкета и информирано съгласие. Тогава се преминава към извършване на манипулацията. След около 14 дни се извършва контролен преглед и цялостна оценка на резултатите. При нужда се правят малки корекции, за да може резултатът да е оптимален.

Къде могат да ни намерят читателите и да получат експертна консултация от вас?

На място в студиото ( София, кв. Лозенец, ул. Свети Седмочисленици  9) и сайта на BodyLAB Studio, интересуващите се могат да намерят подробна информация за поставяне на филъри и поставяне на ботокс, както и да запишат час за консултация с мен.

Регулярно отделяме дни, през които съм там и приемам клиенти. Някой идват само на консултация, други се подлагат директно и на процедура, но за мен и за студиото най-важното е клиента да остане доволен от отделеното време и получени експертни съвети, така че както се казва – никого не връщаме, независимо дали е само за консултация или е и за интервенции.

Телефонът за връзка със студиото и записване на часове и безплатни консултации е: 0885 150 888

Facebook Twitter Google+

0 Коментара