Защо косата се омазнява бързо? Тялото отделя себум или мазнини, за да овлажни кожата, да я предпази от увреждане от патогенни микроорганизми. Причината за постоянно омазняване на косата може да е прекомерното отделяне на такъв себум, като резултат от неправилна грижа или да показва наличието на определено заболяване.

Някои от причините са свързани с външни фактори и лесно се елиминират в резултат на правилна грижа, рационално хранене, в някои случаи е необходимо да се лекува основното заболяване.

Сред основните причини, поради които косата се омазнява много бързо, повечето експерти посочват:

  • Недохранване
  • Неправилна грижа
  • Вътрешни болести

Други експерти отбелязват, че косата бързо се омазнява поради честото миене. Но няма недвусмислено мнение дали това наистина е така.

Как храненето влияе на косата?

Неправилното хранене незабавно се отразява на състоянието на косата и кожата на лицето, проявява се чрез осоляването им и появата на различни обриви.

Според диетолозите в 85% от случаите проблемите с косата могат да бъдат решени с правилно хранене.

Прекомерната секреция на себум може да бъде провокирана от консерви, осоляване, пушени меса, кафе, алкохол, богати месни бульони, брашно, сладкиши, люти подправки.

Друга причина за повишената активност на мастните жлези е липсата на основни микроелементи в организма, особено на цинк и витамини A, B, E, D.

Ето защо, за да направите косата си по-малко мазна, трябва да дадете предпочитание на храни, богати на желязо, храни с високо съдържание на витамини А, Е, В.

Ако проблемът не изчезне след установяване на правилното хранене, трябва да обърнете внимание на други фактори, включително вътрешни – на ендокринната система, функционирането на храносмилателния тракт и щитовидната жлеза, наличието на лоши навици (алкохол, тютюнопушене) и стрес .

Вътрешни причини за бързо омазняване на косата

Доста често косата бързо се омазнява при хора с нарушена работа на храносмилателния тракт, хора, които са в стресова ситуация, с нервни разстройства, хормонални смущения и някои инфекции. В крайна сметка наследствеността също може да повлияе на мазната коса.

Ако прекомерното производство на себум се наблюдава при някой от близките роднини, тогава най-вероятно причината за бързото омазняване на косата се крие в генетично предразположение.

Прекомерно омазняване на косата се наблюдава по време на бременност и кърмене. Повишаване на омазняването може да възникне при приемане на орални контрацептиви или отказ от тях, по време на пубертета и по време на менопаузата. В този случай трябва да се свържете с ендокринолог и гинеколог.

 

В случай на силен стрес се повишава нивото на хормона кортизол, който стимулира мастните жлези, което води до повишено омазняване на косата.

Но косата може да се омазнява бързо и поради дерматологични заболявания – екзема, псориазис, себореен дерматит. В такива случаи трябва да потърсите помощ от дерматолог.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара