Как се измерва успехът? Някои го определят като стойност на бранда. И да, определено можем да видим много марки, които инвестират в любовта на феновете и тя им се отплаща пребогато. Практичните залагат на… парите и смятат, че печалбата трябва да е печалба в парична стойност.

Но ако се замислим, човек може да се учи по-добре от грешките, отколкото от успехите си. И най-великите брандове и компании могат и са се „излагали“ във времето с продукти, които не просто не се харесват на хората – те са били осмивани, подигравани и определено не са били избирани да напълнят потребителските кошници.

Дали защото компаниите са се самозабравили, или са предложили много шантав (даже бих казала причудлив дизайн); дали защото някои от продуктите са изпреварили времето и пазара си, и човечеството просто не е било готово за такъв иновация (да, има такива случаи) или просто инженерите не са преценили функционалността на една или друга джаджа… каквото и да е подкопало успеха на конкретните технологии – те са се провалили. Дами и господа – моят личен топ 3!

Windows 8

Макар все още в Европа и у нас това да е водещата операционна система – компанията си навлече хилядолетен хейт с версията Windows 8. Какво разбуни духа на потребителите – нещо малко като корекция, но явно скъпо на хората по целия свят. А именно – премахването на START бутона.

Новият интерфейс бе набързо наречен копче на пералня машина и всички ползватели на лаптопи и десктоп машини (a.k.a целият пазар към дадения момент) бяха готови на бунт заради тази „голяма“ промяна. И това се отрази на печалбата на компанията. А публикациите, които можем да прочетем в мрежата след това, масово започват с „как да възстановим START бутона си в Windows 8”.  От гледна точка на днешния дизайн и потребителско преживяване – този ход на Microsoft е доста добър. Но определено изпреварил времето си.

Умните очила или Google Glass

Когато става въпрос за Google, мненията са винаги полярни. Името на търсачката е нарицателна дума и се използва повече, отколкото глаголът „търся“ в англоговорящите държави. Но в същото време потребителите все повече се притесняват от това колко много технологичният гигант знае за техния живот. Не можем да отречем обаче, че Google направиха истинска революция в начина, по който използваме голямата мрежа. И създадоха не малко бизнес възможности в маркетинг сферата. Извън достойнствата и критиките – един от големите продуктови провали си остават умните им очила.

Трудно можем да се сетим за хай-тек продукт, който е представян с по-голям мащаб от Google Glass. Статии и журналистически материали навсякъде, скокове във въздуха, предавани на живо и дори представяне в модната институция VOGUE. И все пак продуктът се провали. Google сами си го спряха, едва 3 години след гръмката маркетинг работа по него (има само ограничен брой приложения към момента).

Защо? Не само че цената (над 1500 долара) беше отказваща. Но и хората като цяло реагираха негативно заради възможността да бъдат записвани без тяхното знание (и съгласие) с помощта на умните очила. В САЩ дори започват да използват термина glasshole (glass – очила + asshole – задник) защото продуктът тотално нарушава личното пространство. Следва забрана за носене в кината, театрите, повечето барове, ресторанти и хотели… Определено Google Glass беше обречен да не се превърне в „масова сензация“.

Няма как да не отдадем значимите кредити обаче, че продуктът беше голяма крачка и добре изрината пъртина за всички джаджи от т.нар. wearables (такива, каквито се носят като аксесоари) модели. Независимо дали ни е приятно или не – трябва да благодарим на Google за това.

Segway

Трябва да призная, че в статията имах място само за три продукта, но нямаше как да пропусна Segway – двуколката, която се движеше според посоката, в която се накланяме. А именно, защото електрическите тротинетки навлязоха на пазара толкова бързо (макар лично за мен те да са опасни за движението, както и за самите потребители, които се возят на тях абсолютно незащитени), колкото бързо и електрическите двуколки ни увещаваха, че това е най-модерният начин за придвижване. За кратко време бяха навсякъде – от туристически обиколки в големите градове; през наем измежду паркове в цялата страна. Да, ама не – човечеството предпочете да се довери на добрия стар начин на придвижване, а именно ходенето. Дали историята се повтаря? Поживём, увидим!

Соня Славчева е специалист комуникации в WellDone.bg, която в свободното си време пише за технологии в своя блог Hitechride.com.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара