Седемте юбилейни издания, посветени на „момчето, което оживя“, излизат на 13 ноември – датата, на която през 2000 г. у нас се появява първият роман „Хари Потър и Философският камък“.

Художник е Любен Зидаров, който има повече от седемдесет години активна творческа дейност зад гърба си, през които е илюстрирал над 200 заглавия от българската и световна литературна класика. Днес той е един от малкото илюстратори в света, художествено превъплътил и историята за Хари Потър при подкрепата на Дж. К. Роулинг.

Премиерата на българските издания,

съчетана с празнична програма и официален старт на цяла година юбилейни тържества, ще бъде в НДК на 13 ноември, от 18,00 часа. Входът е свободен, а от 7 ноември, в градинката на „Кристал“ в София се открива едноименна изложба на творбите на Зидаров, вдъхновени от романите за Хари.  Изложбата ще е до 17 ноември.

На 13 ноември в книжарниците в цялата страна ще бъдат разпространени български юбилейни издания на седемте романа за Хари Потър. Най-четената поредица в света, издадена в повече от 500 милиона екземпляра, излиза с авторски корици от изключителния български илюстратор – Любен Зидаров.

Художникът е автор на богато и разнообразно творчество в областта на илюстрацията и изкуството на книгата. Роден на 23 декември 1923 г. и започнал да твори в началото на 50-те години на миналия век, Любен Зидаров е носител на престижни национални и международни отличия в областта на художественото оформление на книгата. Любен Зидаров, по всяка вероятност, е и най-възрастният действащ илюстратор на планетата.

На 13 ноември, от 18,00 часа, в столичния „Клуб 1“ в НДК ще се проведе финалът на стартиралия по-рано

Национален конкурс за авторска рисунка,

вдъхновена от романите. В конкурса участват 896 деца от 1-и до 7-и клас от цялата страна, а самият Любен Зидаров, както популярният влогър Стан и един от най-запалените фенове на книгите – Михаил Костов, журирали инициативата, лично ще връчат наградите на победителите в три възрастови категории. Малко по-рано, от 16,00 часа, „Клуб 1“ ще отвори вратите си, за да представи изложба с рисунки от конкурса.

Отбелязването на двадесетата годишнина от издаването на първата книга от поредицата „Хари Потър“ ще продължи с още вълнуващи събития и изненади, посветени на магията на книгите и четенето за всички възрасти.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара