Няма по-радостна вест за почитателите на сладкото и най-вече на шоколада от тази, че какаовото изкушение всъщност е полезно.

Неведнъж сме чели публикации, че шоколадът се отразява благоприятно на сърдечно-съдовата система благодарение на високото съдържание на биологично-активни вещества от групата на флавоноидите и полифенолите (които пък са сред най-мощните антиоксиданти), редица минерални вещества като: калий, магнезий, мед и желязо, които се усвояват ефективно от организма.

В шоколада също се съдържат и активни вещества от групата на метилксантините – теобромин, кофеин и теофилин, на които се дължи тонизиращия му ефект.

Шоколадът всъщност не бил причина за появата на кариес.

Така е. Няма нищо в какаовото зърно, което да предразполага към кариес. За разлика от захарта, която се слага в шоколада.

Шоколадът засилва кръвообращението, подпомага функционирането на артериите, включително и сърдечните, и така не се допуска високо кръвно. Бори свободните радикали, използва се за профилактика на рак и анемия, предотвратява спазми на мускулатурата… въобще прави чудеса!

Какаовите зърна не съдържат захар и са богати на:

  • протеини,
  • мазнини,
  • фибри,
  • желязо,
  • калций,
  • магнезий,
  • витамини от групите B, C, E,
  • както и други съставки.

Високото съдържание на магнезий в зърната заздравява сърдечния мускул, регулира кръвното налягане, намалява чувствително риска от образуване на сгъстявания и съсиреци, както и менструалните спазми. Магнезият може да увеличи алкалността на нашето тяло, което помага съществено при детоксикация. Всъщност темата за магнезия (така жизнено необходим за тялото ни) е достатъчно важна и всеобхватна, затова скоро ще й отделя цяла статия.

Само, че “незначителната” подробност, която никой не споменава (чудно защо ли? е, че шоколадът е полезен и то много, но само когато е суров, вегански, истински шоколад, с натурални съставки. Всичките шоколади, които се продават в търговската мрежа (в България) са всъщност вредни (ако оставим настрани евентуалното удоволствие от консумацията). Захар, сухо мляко, хидрогенирани мазнини, Е-та, консерванти, сгъстители, печено какао на прах – това са само малка част от пълния набор изграждащи ги вредни съставки.

Така, че – скъпи приятели, не се успокоявайте, че шоколадът от магазина всъщност влиза в списъка на полезните храни и консумацията му е абсолютно безвредна. Това разбира се не означава, че трябва да спрете да го ядете. Всъщност нищо не трябва. Освен да сте информирани достатъчно добре, за да можете да правите информирани избори.

Източник: svoizbor.com

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара