Александритният лазер отдавна се използва в козметологията и се счита за безопасен и ефективен сред неговите аналози – рубин и неодим. Получил е наименованието си заради изкуствения си кристал – александрит.

Как работи александритният лазер?

Като всяко друго лазерно устройство, александритът работи на същия принцип – въздейства на меланина. Дължината на вълната на лъча е 755 nm.

 • Доставеният импулс взаимодейства с пигмента – меланин;
 • Косменият фоликул се нагрява до високи температури, като по този начин спира да получава хранителни вещества и умира.
 • Фоликулът умира и космите изчезват.Те не врастват, както след захарна, кола маска или епилатор. Ефектът от процедурата с александритен лазер е забележим след 7-10 дни.

Ефектът от процедурата с александритен лазер

Александритният лазер се е доказал като много ефективен. Отстранява почти 90% от космите. В повечето случаи там, където попадне лазерният лъч, фоликулът не се образува, което означава, че окосмяването няма да се възобнови.

Космите, които са в пасивна фаза ще опаднат, но след известно време във фоликула ще се образува нов корен.

Още след първата сесия епилацията с александритен лазер ще се отървете от 25% от нежеланото окосмяване. За да постигнете най-добър ефект, трябва да преминете курс от процедури от 3-10 сесии.

Интервалите между процедурите са 21-31 дни. След завършване на курса можете да забравите за космите за период от 6-12 месеца, а понякога дори до края на живота си.

Резултатът от обезкосмяването с александритен лазер зависи от следните фактори:

 • Епилирана зона
 • Хормонални нива
 • Цвят на косъма

Как да се подготвите за процедурата?

 • Преди да извършите процедурата, трябва да се консултирате със специалист.
 • Спрете приема на антибиотици и стероиди в рамките на 2 седмици.
 • 2 седмици преди процедурата не правете слънчеви бани.

Етапи на лазерна епилация

Преди процедурата за епилация с александритен лазер козметологът определя фототипа на кожата ви, за да настрои оборудването. Зоната за епилиране се третира с антисептик, нанася се маркировка и зоните се обработват стъпка по стъпка.

В края на процедурата третираните зони се нанасят с успокояващ крем за охлаждане на кожата. През първите няколко дни трябва да следвате препоръките на специалистите, за да избегнете усложнения.

Болезнено ли е да се прави лазерна епилация с александритен лазер?

Тъй като светлинната вълна засяга нервните окончания, обезкосмяването с александритен лазер е доста чувствително. За намаляване на болката апаратите са снабдени със система за охлаждане – течен азот, което елиминира възможността от изгаряне по време на процедурата.

В зони като дълбоките бикини и подмишниците кожата е особено чувствителна, поради което по желание на клиента тези зони могат да бъдат допълнително третирани с анестетик. Но това ще увеличи времето за процедурата и ще попречи на лазерния лъч да третира фоликула, което ще доведе до повишен брой сесии за пълен резултат.

Как да се грижим за кожата си след лазерна епилация?

Грижата за кожата след процедура с александритен лазер е същата като след процедура с всеки друг лазер. Ако се появи дразнене на кожата, тогава е необходимо да се приложи успокояващ крем като Пантенол.

Също така е необходимо да се следват някои прости препоръки:

 • След процедурата не трябва да се взема горещ душ.
 • Не трябва да посещавате сауна или басейн в продължение на седем дни.
 • Не правете упражнения три дни, за да не се изпотявате.
 • Не алкохолен лосион в продължение на една седмица.
 • Не правете слънчеви бани една седмица.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара