Д-р Наталия Боянова е сред най-изтъкнатите дерматолози в България – с широк спектър на специализация и богат професионален опит. Тя е специалист по кожни и венерически заболявания, естетична медицина и има значителен опит в областта на общата и детската дерматология, алергодерматологията, микологията, съдовите дерматози, онкодерматологията и естетичната дерматология. Д-р Наталия Боянова е посветила значителна част от своята кариера, за да разбере и лекува кожните заболявания, с които се борят ежедневно много хора. Нейната посветеност към пациентите и работата и е вдъхновяваща.

Разговаряме с нея за най-честите проблеми, които среща в своята практика, и как можем да се грижим по-добре за нашата кожа.

Д-р Боянова, като че ли в последно време дерматолозите биват свързвани предимно с естетиката, а всъщност кожата е най-големият човешки орган и се сблъсква с много предизвикателства, развива различни болести и състояния. При вас идват много пациенти с различни проблеми,  редки заболявания и образувания на кожата, наред с дамите, които искат да подмладят лицата си. В какви случаи най-често ви търсят за лечение?

Кожата наистина е най-големият орган в човешкото тяло и малко хора знаят, че дерматологията се сблъсква с над 2000 диагнози, което само по себе си показва колко широки са границите на патологията в тази специалност. В клиниката за лечение идват пациенти с разнообразни проблеми – от акне, псориазис и розацея до редки автоимунни заболявания, колагенози, булозни дерматози, доброкачествени и злокачествени кожни тумори, хронични състояния. Много пациенти се консултират за въпроси като стареене на кожата, бръчки и други промени, свързани с възрастта, но това не означава, че проблемите в такива случаи са само козметични. Възрастта е огромен фактор при сериозни заболявания, които изискват незабавна намеса от опитен квалифициран дерматолог.

В голямата си част кожните заболявания имат социален аспект. Като социално-значими те могат да оказват значително влияние върху качеството на живот на пациентите, включително с физическо неразположение, болка, намалена работоспособност и психологически стрес. И могат да доведат до социално изолиране, депресивни състояния, проблеми във връзките и понижаване на качеството на живот на пациентите.

Като дерматолог бихте ли посъветвала читателите ни на какви симптоми върху кожата си или тази на близките им трябва да обърнат внимание и да  потърсят специалист?

Има няколко симптома, на които трябва да се обръща внимание, и при които е препоръчително да потърсите специалист. Ако забележите промени в размер, форма или цвят на бенки или други образувания по кожата. Това може да бъде признак за меланом, вид кожен рак. Други симптоми са непрекъснат сърбеж, екстремна сухота, напукване и прокървяване на кожата. Това може да е признак за екзема, себореен дерматит, псориазис или друго кожно заболяване, при което кожната бариера се нарушава и трябва да се реагира бързо.

При поява на нови образувания по кожата – всяко ново образувание, което не изчезва или се променя, трябва да бъде проверено от дерматолог.

Колкото по-рано се открие проблемът, толкова по-ефективно може да бъде лечението.

В България като че ли не се говори много за меланом, но знам, че това е едно от водещите онкологични заболявания в света. Какво е важно да знаем за него? Какво можем проактивно да направим, за да се предпазим или открием навреме?

Меланомът е вид рак на кожата, който започва в пигментните клетки, наречени меланоцити. Тези клетки произвеждат меланин, който е отговорен за цвета на кожата, очите и косата. Меланомът се проявява след трансформиране на  бенка, която променя своята форма, релеф, цвят, големина, появява се кървене.

Симптомите на меланома включват: промяна в размер, форма или цвят на пигментни петна и бенки, поява на нови образувания по кожата, суха и зачервена, видимо раздразнена кожа, която не се подобрява.

При проява на подобни симптоми препоръчвам активно да търсите специалист, възможно най-скоро.

За превенция на меланома се препоръчва:

  • Избягване на излагане на силни слънчеви лъчи, най-вече в обедните часове.
  • Носене на подходящо облекло, шапка, очила, материи които пазят, но и оставят кожата да „диша“.
  • Слънцезащита! Използване на защитни кремове с над 30 SPF дори и през зимата.

Много хора идват при вас за помощ при алопеция, оредяваща и падаща коса. Този проблем е тежък и за мъжете, и за жените. Какви са възможните лечения и различни ли са при мъжката и при женската алопеция?

Алопецията е автоимунно заболяване и обикновено се проявява като кръгово опадане на косата, като засяга мъже, жени и деца. Оредяващата и падаща коса се нарича дефлувиум. Често се появява след раждане, автоимунни заболявания, инфекциозни заболявания и други тежки предизвикателства за организма. В кабинета ни посещават много пациенти с тежък дефлувиум след прекаран Ковид. Загубата на коса е проблем, който засяга както мъже, така и жени. Възможните лечения зависят от точния вид алопеция. В терапията се използват различни методи, включително локални средства като шампоани и лосиони, системни лекарства под контрола на дерматолог, мезотерапия, PRP, Микронидлинг.

Специфичните лечения могат да варират в зависимост от типа на алопецията. Например, при андрогенна алопеция, която е най-честата причина за косопад и се среща както при мъжете, така и при жените, се използват локални разтвори и лекарства, които влияят върху някои от  метаболитните разпадни продукти на тестостерона. Важно е да се консултирате с дерматолог, за да се определи точната причина за алопецията и да назначи най-доброто индивидуално лечение.

Можем ли да спечелим битката с акнето? И как? Това е драмата на вероятно всеки втори тийнейджър, а понякога следите остават през целия живот.

Да, битката с акнето може да бъде спечелена, но изисква време, търпение и правилна грижа.

Акнето е хормонално обусловено, генетично детерминирано, възпалително заболяване на космено мастния фуликул. Лечението обикновено включва комбинация от медикаменти, които намаляват възпалението, контролират мастната секреция и намаляват броя на бактериите.

Ако акнето продължава да се влошава или остава неизменено след няколко месеца самолечение, е препоръчително да се консултирате с дерматолог, който ще назначи допълнителни изследвания, според които ще предложи подходящо лечение и процедури за възстановяване на кожата след това. Акнето, което засяга хора от различни възрасти и може да бъде много тежко, но не е нелечимо и с правилен подход се постигат прекрасни резултати.

Какво е значението на естетичната дерматология в съвременната красота? Кога една жена трябва да намери своя дерматолог – както всички имаме доверен гинеколог и стоматолог например?

Естетичната дерматология играе ключова роля в съвременната красота. Тя предлага множество процедури и терапии, които могат да подобрят здравето и външния вид на кожата, да коригират несъвършенствата.

Намирането на доверен дерматолог е важно, ако имате проблеми или притеснения относно кожата си, като например акне, розацея или други кожни заболявания. Също така, ако имате желание да подобрите външния си вид чрез естетични процедури. Важно е да се отбележи, че дерматологът е медицински специалист, който е обучен да разпознава и лекува хиляди различни състояния на кожата. Затова е важно да се консултирате с квалифициран и опитен специалист, който се развива ежедневно, запознат е с най-новите доказани и одобрени методики на лечение.

Д-р Наталия Боянова

На каква възраст е добре една жена да започне да използва ботокс и филъри? Освен моментното изглаждане и попълване, има ли дългосрочни ползи от ботокса и филърите? Или може би опасности?

Няма точно определена възраст, на която една жена трябва да започне да използва ботокс и филъри. През последните години естетичната медицина работи много за превенция на стареенето, особено при младите хора.

Ботоксът и филърите могат да помогнат за намаляване на появата на бръчки и други признаци на стареене, като същевременно възстановяват свежия вид на кожата.

Неправомерната употреба от неквалифицирани лица може да доведе до сериозни за здравето последствия.

Кои други терапии са по-малко инвазивни и наистина добри за поддържане на свежия вид на кожата?

Има множество терапии за подмладяване, които са по-малко инвазивни. Ето някои от тях:

PRP, което смело можем да наречем „автоподмладяване”. При тази процедура се използва собствена плазма, богата на тромбоцити, която се въвежда в кожата чрез микроубождания.

Пилинг. Извършва се в почти всеки дерматологичен кабинет. Тя действа върху повърхностния слой на кожата на лицето, което води до регенерация на клетките.

Мезотерапия. Това е процедура, при която се въвеждат специални коктейли от витамини, хиалуронова киселина и други активни съставки в кожата.

Кои са Вашите любими терапии и процедури, които си правите?

На първо място, преди всички естетични процедури, смятам ежедневната грижа сутрин и вечер за най-важна. Любимата ми дума в рутината ми е „хидратация“. На всяка възраст! Верни помощници са и ретинола, ниацинамид, витамин С, но не само.

“Practice what you preach” или “Практикувай това, което проповядваш” важи, разбира се, работейки като естетичен дерматолог. За да предложа най-доброто на пациентите си, трябва първо аз да го харесвам. Но не прекалявам с нито една от процедурите и всичко е много премерено, независимо дали ще е филър, ботокс или мезотерапия.

Харесвам и препоръчвам, особено за пациенти с чувствителна кожа като моята, един от новите трендове – Skin cycling. Това е режим, който редува използването на активни съставки и време за кожата да си почине.

В момента дерматолозите говорят много за „холистична грижа за лицето“. Какво се крие зад това?

“Холистичната грижа за лицето” е подход, който се фокусира върху цялостната грижа за кожата и лицето. Това означава, че вместо да се фокусира само върху третирането на конкретни проблеми или зони, холистичната грижа за лицето включва стратегии и терапии, които подпомагат общото благосъстояние на кожата. Някои ключови аспекти на холистичната грижа са цялостна оценка на лицето и кожата, индивидуален подход, индивидуален комплексен план с процедури.

Холистичната грижа може да включва различни техники – хиалуронови филъри, ботокс, PRP плазмотерапия, апаратни процедури и др.

Напоследък често се говори и за биохакинг. Биохакингът в дерматологията може да включва използването на различни методи и техники за подобряване на здравето и външния вид на кожата. Това включва промени в диетата, използване на специфични продукти за грижа, промени в начина на живот. Може да се включи дори използване на подходящи добавки, като биват използвани само такива с доказани ползи.

Ако трябва да дадете три основни съвета за грижа за кожата на абсолютен начинаещ, какви биха били те?

  • Започнете с основна грижа. Не ви е нужна рутина от 10 стъпки. Като основа ви е нужен почистващ продукт, ексфолиант, серум, хидратиращ крем и слънцезащитен крем. Това е всичко!
  • Не се опитвайте да се справите с всички проблеми на кожата си наведнъж. Създайте целенасочена рутина, фокусирана върху най-големия ви проблем с кожата и степенувайте.
  • Слънцезащитен крем! Ако има едно нещо, което можете да направите за кожата си, това е да използвате слънцезащита.

Д-р Боянова завършва медицина в МУ-София през 1989 г. Придобива специалност по кожни и венерически заболявания през 1992 г. От 2002 г. до 2015г. е началник отделение в Клиниката по дерматология и венерология към ВМА – София.

Печели първо място в годишната класация на Българската асоциация за закрила на пациентите за най-предпочитан лекар във ВМА за 2011 г.  Д-р Боянова е посочвана от своите колеги десет поредни години за един от най-добрите дерматолози в класацията Best Doctors на Дарик радио.

Има ежегодни участия с постери, презентации и рядко наблюдавани клинични случаи в конгресите на Европейската Академия по дерматология и венерология  (EADV), Световните конгреси по дерматология и венерология (WCD) и форумите на Българското дерматологично дружество, международни курсове по дерматоскопия, лазертерапия, фототерапия, филъри и ботулинов токсин към EADV и WCD.

Член е на Българско дерматологично дружество, на Европейската Академия по дерматология и венерология, на Асоциацията на естетичните дерматолози в България.

През 2015 г. започва самостоятелна дерматологична практика.

Д.р Боянова извършва  консултации  в областта на общата  и детската дерматология,  алергодерматологията, премахване на малки доброкачествени образувания, естетични корекции с филъри и ботокс, химически пилинги, мезотерапия, PRP и др.

Приема пациенти в ж.к. София парк, Търговска зона ,сграда 16 Е, след предварително записан час на тел: 0885 353311

Facebook Twitter Google+

0 Коментара