Едва ли има човек, който да не е влюбен в магията на коледните и новогодишни празници, които всяка година очакваме с нетърпение. Това е времето, когато семейството се събира, ставаме по-добри и по-сплотени, споделяйки обич, смях и подаръци.

Въпреки спокойствието, което празниците носят със себе си, еуфорията за дамите във връзка с празнуването често е много по-голяма. Защото Коледа и Нова година са времето, в което искаме да покажем красотата си, с  празничен грим, красив тоалет и широка усмивка.

Мнозина казват, че „най-добрият приятел на жената е гримьорът“, а ние бихме допълнили, че най-добрият приятел на жената е гримьорът, който  твори със сърцето си. Който не се страхува от предизвикателства и те кара да се чувстваш красива, уверена и сексапилна. И ако има име в бюти индустрията у нас, което отговаря на този профил, то това е Ива Петкова.

Ива се превърна в еталон за успех. Тя преподава уроци по гримиране, а стотици дами желаят да попият от нейните познания. Дългите години постоянство и труд превръщат Ива в един от най-успешните гримьори в България, а невероятния интерес към нея я подтиква да разшири бизнеса си в цялата страна, провеждайки курсове по грим в различните градове. Ива е магьосник, който държи на нежността и подхожда с уважение към индивидуалната красота на всяка жена.

Сега Ива споделя повече за празничните грим тенденции тази година, тайната на успеха, предизвикателствата, пред които са изправени гримьорите, филтрите, които те „заличават“, демоде визиите в грима и още много интересни теми.

В месеца на най-красивите и топли празници сме. Кои са коледните и новогодишни грим тенденции тази година?

Грим тенденциите за зимния празничен сезон са в кафяво топли и леко ръждиво златисти нюанси – т.нар. „лате грим“, но със зимна нотка и с включени бляскави нежни ефекти.

Има ли грим, който не е подходящ за предстоящите празници – Коледа и Нова година?

Всеки грим, стоящ неестетично, е неподходящ. Несъответствия с цветове от комбинация на сенки, червило и цветово оформяне на лицето.

Дамите обожаваме блясъка, но той и тази година ли е на мода?

Блясъкът е винаги актуален и е съобразен индивидуално спрямо  личностното усещане на дамата. Може да бъде както фин с вид на мокър ефект, така и с едри частички и до включени пайети.

Коя грим тенденция можем да определим като демоде?

Демоде тенденцията е силното сивкаво контуриране на лицето най-вече. В момента се търси свежест, фин цвят и озареност на лицето.

Кои са цветовете на 2023?

Тази година бяха актуални нежни бебешки цветове, топли кафяви и златисти тонове.

А кой беше най-предпочитаният грим тази година?

В моята практика тази година най-желани бяха всякакви дизайни на визии  с опушвания – очни линии, арабски детайли, акценти.

Кои са най-често срещаните грешки в грижата за красотата, които жените правим?

Неслучайно има реплика “здрава и поддържана кожа – здрав и красив грим“. Кожата винаги трябва да се почиства – и сутрин, и вечер. Да се нанася подходяща бяла козметика за поддържане на еластичността и добрия й вида. Поставянето на основа за лице преди грим е задължително, защото тя е бариера между кожата и декоративната козметика.

Ако клиентът избере стил, който не му подхожда, как постъпваш?

Срещат се такива случаи. Държа да поясня как би изглеждал гримът, който си е харесала дамата, а не е подходящ за нея, като винаги се старая да пасне на желанието ѝ, но и да бъде съобразен с нейните черти. Радвам се, че ми се доверяват винаги.

Често виждаме в Instagram профила ти клипчета на грим върху зряла кожа. Какво е специфичното тук и какво трябва да знаят както гримьорите, така и дамите, които имат зряла кожа, за професионалния грим на този тип кожа?

Така е. Този тип кожа е голямо предизвикателство за гримьорите, защото тогава не можем да изработим грим както за едно по-свежо и младо лице. За щастие имам най-подходящия 80-годишен модел, който е на тези клипчета – моята достолепна майка, и чрез нея в обученията си показвам спецификата на набразденото лице и силно падналия клепач. Още повече, че дамите в зряла възраст се гримират след упорството на своите внучки, дъщери, племенници – за някой специален повод, и не са свикнали да носят грим. Затова се старая гримът да бъде фин, лек като текстура, но и покриващ несъвършенствата, като в същото време е издръжлив, естетичен и най-вече да не се усеща на лицето.

Филтри и фотошоп – най-голямата заблуда днес, особено в разкрасителната сфера. Какво е мнението ти по тази тема? Добрият гримьор има ли нужда от тях?

В днешно време това е нещо естествено, но същевременно доста подвеждащо, особено ако се касае за работата на даден гримьор. Добрият гримьор не крие работата си чрез “гланцирани “ програми, които да развалят труда му.

Кога обработката на снимки е препоръчителна?

Всички обработваме – нормално е. Но за мен обработката е да махна някоя точица, пъпка, косъмче, и да обостря цвят, който светлината по време на снимки е “изяла”. Не съм привърженик на подмяна на лице на клиентката – това означава, че не харесваш физически дамата.

Твоят успех в бюти индустрията няма граници. Не спираш да се развиваш. Има ли тайна за успеха, която стои зад всичко това?

Благодаря за милите думи! В годините по време на израстването си научих колко е трудно да прокарваш собствено виждане, техники и идеи, но пък към днешна дата виждам, че си е струвало да бъда със собствен почерк и държа така да си остане. Трудностите изграждат характера и решението дали да се откажеш или да рискуваш е лично. Тайната се крие в това да си адаптивен към бързо развиващия се свят.

Какво те вдъхновява творчески?

Вдъхновява ме да оставям частичка от себе си до всеки докоснал се до работата ми – било клиент, ученик, колега. Да съм полезна е най-приятното усещане.

Кое според теб е най-голямото предизвикателство за гримьорите днес?

Най-голямото предизвикателство е да имат търпение и амбиции. Сега пазарът е залят от много желаещи да бъдат гримьори, но малко устояват. Лош спътник е и неправилното обучение.

Какъв съвет би дала на тези, които тепърва пробиват в този бранш и искат да развият свой собствени бизнес?

Съветът ми към всички стартиращи в професията гримьори е да бъдат търпеливи, опитващи, експериментиращи, амбициозни и адаптивни.

И като за финал – ако имаш само 5 минути да гримираш клиент, какви продукти би избрала и защо?

Ах, за 5 минути не бих си причинила такова харакири, признавам. Не мога да претупам клиент. По-добре да закъснеем и да излезе перфектно, отколкото нищо да не съм направила. Клиентът е реклеамното ми лице, това е мое мото винаги.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара