30 години от рухването на Берлинската стена и от германското обединение ще бъдат чествани с куп събития и инициативи този сезон. Германците канят туристи от цял свят, за да отпразнуват преломния исторически момент.

Многобройни тематични изложби и мултимедийни формати, както и различни конференции ще припомнят паметните събития, допринесли за края на Студената война. Постоянната изложба „Нашата история. Диктатурата и демокрацията от 1945 г”. на Лайпцигския форум за съвременна история предлага актуален прочита на миналото на ГДР, мирната революция и процеса на

интеграция между Изтока и Запада.

В Haus der Geschichte в Бон посетителите ще изследват стъпките за национално обединение на Германия в общоевропейския контекст. Фондацията на федералния канцлер Вили Бранд в Любек има две изложби: „Разделеният град – Берлин 1945 – 1989“ и „Вили Бранд и стената“. Престижният берлински комплекс “Гропиус Бау” представя експозицията „Ходене през стени“ до януари 2020 г. Изложбата обединява 30 съвременни художници, които интерпретират физическите и психологическите ефекти от съвместното съжителство в разделените общества. Проектът „Свързващ зелен пояс“ обхваща бившата граница между Източна и Западна Германия и съдържа 50 екскурзоводски пътувания и походи, както и културни и исторически активности в различни региони от „пояса“.

Отварянето на границите между Източна и Западна Германия на 9 ноември 1989 г. даде шанс да се пътува по-свободно по света – не само за източногерманците, но и на милиони чуждестранни туристи, които получиха достъп до природните красоти, история и култура на територията на бившата ГДР.

През изминалите 30 г. туризмът става все по-важен икономически фактор,

показва статистиката, представена в София от Германския национален туристически борд (GNTB). Сега индустрията на гостоприемството в Германия допринася с над 105 млрд. евро за държавната икономика (около 4 % от брутната добавена стойност) и осигурява около 3 млн. работни места. Стандартът на обслужване и изборът в бившата Източна Германия вече не се отличава от този във федералните щати. Дестинация Германия разполага днес с над 20 000 хотела, 800 000 стаи и 1,5 млн. легла за пътешественици с най-различни интереси и финансови възможности. А бройката от над 300 ресторанта със звезда Michelin във всички региони на страната е безспорно доказателство за респектиращото качество на немската fine dining кухня.

Новата разширена дестинация Германия

включва уникални забележителности като центъра на Дрезден с реставрираната Църква на Дева Мария и Двореца със съкровищата от „Зеления свод“, като великолепния “Остров на музеите” в Берлин и прочутия Градски дворец, който се реставрира в момента. Лайпциг, Хале, Шверин, Магдебург и много други градове предлагат оживени сцени на изкуството и архитектурни забележителности като филхармоничната зала Елба в Хамбург.

500-годишнината от Реформацията в Германия прави особено привлекателни за туристите регионите Тюрингия и Саксония-Анхалт, и двата тясно свързани с Мартин Лутер. Там, специално за тържествата „100 години Баухаус“, са издигнати много нови изложбени комплекси. В цяла Германия бивши индустриални обекти като тези в Рургебит сега са домакини на престижни културни събития. Съществуват множество маршрути за “индустриално наследство”, които осигуряват увлекателно изживяване за посетители от цял свят. Преди 1989 г. в бившата Западна Германия има 8 обекта, вписани в световното наследство на ЮНЕСКО. Оттогава броят им се е увеличил до 46 и 14 от тях са в новите федерални региони.

Международни спортни събития

като Световното първенство по футбол през 2006 г. и през 2011 г. (за жени) помогнаха да се формира имиджът на Германия като отворена и приветлива ваканционна дестинация. Принос за това има гостоприемството на домакините, но и отличната спортна инфраструктура и хипермодерните стадиони в Берлин, Лайпциг и Дрезден.

Германската природа е невероятен магнит за активните туристи

от цял свят – те могат да се наслаждават тук на 200 000 км обозначени пешеходни пътеки и на 70 000 км велосипедни маршрути на дълги разстояния. Велосипедната пътека на “Германското единство”, дълга цели 1100 км, преминава през 7 федерални региона – от бившата столица Бон през Северен Рейн-Вестфалия, Рейнланд-Пфалц, Хесен, Долна Саксония, Саксония-Анхалт и Бранденбург, до Берлин.

Падането на Берлинската стена през ноември 1989 г. и обединението на Германия идната година са най-силните двигатели за растеж на входящия туризъм в историята на Германия. Обединена Германия е изключително добре позиционирана на международния туристически пазар –

като дестинация номер 1 в Европа за конференции

и международни търговски панаири, като дестинация номер 1 за млади европейци (15-24 години) и като дестинация номер 2 в Европа за луксозни пътувания. Берлин доминира входящия туризъм в източна Германия, с 15,1 млн. нощувки от чуждестранни посетители. Докато през 1993 г. новите източно федерални региони, включително Берлин, представляват малко под 10% от общия входящ туризъм, през 2018 г. цифрата е скочила два пъти е над 23%.

Повече информация можете да намерите на www.visitberlin.de и www.germany.travel

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара