Най-старото и ефективно средство за лечение на акне, препоръчвано и от дерматолози, е бирената мая.

Причините за появата на акнето и всякакви проблеми с кожата са много и варират от хормонален дисбаланс до стрес, неправилно хранене и замърсена среда. Методите за лечение на акне, пъпки, екземи са десетки, но най-важното е кожата да бъде подхранена отвътре.

С какво да подхраним кожата и защо и нашите баби са използвали бирена мая?

Бирената мая съдържа всички витамини от група B, а те играят решаваща роля за изграждането и правилното функциониране на клетките, респективно на здравето и красотата на кожата. Те действат едновременно в тялото, но имат специфични качества и се намират в точно определена пропорция едни спрямо други. Поради това се препоръчва да бъдат приемани от естествени източници (каквито са зърнените храни, а от тях се прави и бирената мая), заедно с минералите необходими за абсорбацията им в тялото.

Ето и конкретни примери с витамините:

  • Витамин B₁ подобрява циркулацията на кръвта, което е от съществено значение за правилното лечение на акне. Този витамин е антиоксидант, който може да помогне за освобождаване на вредните токсините от вашите кожни клетки.
  • Витамин B₂ подпомага растежа и възпроизводството. Способства за здравето на кожата, косата и ноктите. Помага за излекуването на ранички по устата, устните и езика.
  • Витамин B₃ е важен за поддържането на здравето на кожата, тъй като съдейства за извеждането на вредните вещества от клетката и захранването ù с полезни нутриенти. Той подобрява кръвообращението и помага за метаболизма на мазнините.
  • Витамин B₅ е необходим за образуването на коензим-A, а с това и на секретът себум. Без наличието на себум, кожата остава суха, опъната и леко се напуква. При повишено ниво на себум, кожата е мазна и лъскава. Това означава, че точното и пропорциално количество на Витамин В₅ в организма е изключително важно за здравата кожа.
  • Витамин В₅ е наречен и „анти-стрес витамин“, защото помага за производството на хидрокортизон – анти-стрес хормон. Така се понижават нивата на стреса, които водят до поява на акне и се забавят процесите на стареене. Недостигът на този витамин е един от факторите за поява на акне.
  • Витамин В₆ е необходим за образуването на антитела и червени кръвни клетки, а дефицитът му може да доведе до поява на дерматит или екзема.
  • Витамин В₁₂ подпомага растежа и стимулира регенерацията на тъканите и органите в тялото. Трябва да се съчетава с вземането на калций, за да има организмът полза от него.
  • Витамин В₉ (или фолиевата киселина) е необходим както за образуването на червените кръвни телца, така и на клетките на кожата. Той помага при растежа на тъканите и клетъчната функция и играе роля за пигментацията на кожата.

Витамините не могат да функционират, нито пък да бъдат асимилирани без помощта на минерали. Така например витамин В действа оптимално с минералите цинк, мед, желязо, манган, калий. Всички те се съдържат в бирената мая на люспи и то в природно необходимото съотношение. Ето как някои от тях влияят на кожата:

Цинкът играе важна роля за регулирането на мастните жлези и може да предотврати образуването на дълбоки кисти, формирани в резултат на излишен кожен себум. Цинкът помага при зарастването на кожната тъкан, заздравяване на вътрешни и външни рани, защитава от образуване на белези. Този минерал е важен за образуването на колаген, който осигурява здравина и еластичност на кожата.

Медта допринася за оползотворяване на аминокиселината тирозин в тялото, която е пигментиращ фактор за косата и кожата. Минералът е важен за синтеза на колаген.

Желязото подмпомага растежа и връща добрия тонус на кожата.

Бирената мая съдържа всички изброени витамини и минерали в натурална, лесно усвоима форма. Важно е обаче, да се търси бирена мая на люспи, защото хапчетата съдържат слепители и пълнители, които намаляват ефективността, дразнят лигавицата на стомаха и могат да предизвикат алергии. Не се препоръчва приемането на витамините от В комплекс поотделно (например само В₃ или само В₆) – тъй като те са синергични и действат ефективно само когато са заедно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара