Експерти от ЮНЕСКО препоръчаха Венеция и нейната лагуна да бъдат добавени към Списък на световното културно и природно наследство в опасност, тъй като Италия не прави достатъчно, за да защити града от въздействието на глобалното затопляне и масовия туризъм, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Експертите редовно следят състоянието на общо 1157 обекта, одобрени по международната програма за световното наследство на Комитета за световното наследство на ООН, а на среща в Рияд през септември комисия от 21 държави-членки на ЮНЕСКО ще обсъди повече от 200 обекта и ще реши кои да добави към списъка за защита.

За близо 10 от тези обекти експертите препоръчват на държавите членки да ги поставят в списъка с обекти в опасност, сред които вече са историческият център на Одеса, град Тимбукту в Мали и няколко обекта в Сирия, Ирак и Либия.

Други места, препоръчани да бъдат включени в списъка с обекти в опасност тази година, са украинските градове Киев и Лвов.

„Разрешаването на дългогодишни, но неотложни проблеми е възпрепятствано от липсата на цялостна съвместна стратегическа визия за дългосрочно опазване на собствеността и ниската ефективност на интегрираното координирано управление на всички нива на заинтересованите страни“, казаха от ЮНЕСКО.

От организацията добавиха, че коригиращите мерки, предложени от Италия, са „недостатъчни за момента и не са достатъчно обстойни“. ЮНЕСКО уточни, че Италия „не е комуникирала по устойчив и съществен начин от последната си сесия в рамките на Комитета през 2021 г., когато международната организация вече беше заплашила да постави Венеция в черен списък.

Организацията каза, че се надява, че „подобен статут ще доведе до по-голяма отдаденост и мобилизация“ на местни и национални заинтересовани страни за справяне с дългогодишните проблеми.

Говорител на Общината на Венеция каза за Ройтерс, че градът „внимателно ще прочете предложеното решение, публикувано днес от Комитета за световното наследство на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), и ще го обсъди с правителството“.

Венеция, която е известна със своите канали и културни забележителности, от години се справя трудно с масовия туризъм. Около 193 000 души се стекоха в града само в рамките на един ден по време на карнавала през 2019 г. Градът се готви да въведе такса за еднодневните екскурзии, за да контролира броя на посетителите, но това решение беше отложено поради възражения.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара