Срещат се три приятелки и едната се оплаква от безсъние и нощно изпотяване, втората от тежък и болезнен цикъл, а третата от косопад, хронична умора и трупане на килограми в областта на таза. Какво е общотото между трите? Освен че са модерни жени, балансиращи между отговорни професии и семейство, и трите страдат от доминантен естроген.

Естрогенът е женски полов хормон, който е причина за характерните ни женски форми – гърди, талия, разпределение на подкожната мазнина. Други важни функции на естрогена са участието му в стимулирането на хормона на растежа и в производството на инсулин.

Дефицитът на естроген в тялото е сред основните причини за емоционални разстройства. Именно затова в периодите на понижено отделяне на естроген – след раждане и при менопауза – жените са склонни към отключване на депресивни състояния.

Много по-често напоследък обаче се срещат състояния на излишък на естроген в тялото. Причина за това е, че освен естествения хормон, синтезиран от тялото ни, сме изложени на приема на външни естрогени от храната, която консумираме, и средата, в която живеем.

Някои от най-разпространените прояви на естрогенна доминантност при жените са състояния на ПМС, ендометриоза, кисти на яйчниците и гърдите, тежък и болезнен цикъл, хормонално акне, хипофункция на щитовидната жлеза и т. н. Излишъкът на естроген блокира синтеза на тироиден хормон и потиска дейността на щитовидната жлеза.

Тялото и естественият естроген

Женското тяло синтезира естествен естроген още от ранна детска възраст и през пубертета. Органите, отговорни за производството на естроген, са яйчниците, мастната тъкан и надбъбречните жлези. През менопаузата и при оперативно премахване на яйчниците имено надбъбречните жлези стават основен източник на естроген.

Надбъбречните жлези, както подсказва името им, са разположени над двата бъбрека и контролират синтеза на стресогенни хормони (адреналин и кортизол), както и хидробаланса на тялото. Когато организмът ни се изтощи от твърде много стрес, надбъбречните жлези стават неактивни и в тялото настъпва хормонален хаос. Често резултатът е доминантен естроген.

Класически симптоми са хроничната умора, желанието за кофеин и нещо сладко, ниски нива на енергия, неспособност за контрол на стреса и натрупване на килограми в областа на таза.

Друг важен орган, контролиращ хормоналния баланс, е черният дроб. Този втори по-големина орган в тялото и негов основен филтър е отговорен за изчистването на организма от токсини и излишни хормони. Когато черният дроб се затлачи от редовна употреба на алкохол и/или безразборно хранене (трансмазнини, рафинирани храни, сладки и тестени изделия, липса на зеленчуци и качествени протеини и мазнини), той губи способността си да пречиства тялото ни от ненужния естроген.

Допълнително състоянието на доминантен естроген се влошава от поглъщането на чужди естрогени, които могат да дойдат от храната и от заобикалящата ни среда.

Храната и фитоестрогените

Някои храни съдържат голямо количество фитоестрогени, или естествен растителен естроген. Тяхното стимулиращо въздействие върху хормоните е сравнително слабо и може да се неутрализира почти напълно, ако се консумират в комбинация с храни от групата на естрогенните блокери (кръстоцветни зеленчуци: броколи, карфиол, брюкселско зеле, както и подправки: куркума, сминдух, пасифлора).

Въпреки това, ако сте в период на доминантен естроген в тялото, е препоръчително да ограничите консумацията на храни, съдържащи фитоестрогени, докато възстановите хормоналния си баланс.

Най-разпространените фитоестрогени:

Бобови култури Соя, соев протеин, тофу, бял боб, сушен грах

Семена Слънчоглед, сусам, ленено семе

Зеленчуци Моркови, чушки, сладки картофи, патладжан

Плодове Сини сливи, фурми, домати, череши

Зърнени храни Пшеница, ечемик, ориз

Напитки Бира

Околната среда и ксеноестрогените

Доста по-опасни от фитоестрогените са идващите от околната среда ксеноестрогени. Те представляват синтетични съединения, които променят нормалната функция на хормоните, и са известни с наименованието ендокринни нарушители.

Когато попаднат в тялото ни, ксеноестрогените увеличават общото ни количество естроген и имат способността да имитират естетвените ни хормони, да подават сигнали към различни тъкани как да функционират, да се прилепват към хормоналните ни рецептори. Резултатът може да бъде особено вреден за хормнално чувствителни органи като гърдите, матката, имунната и нервната система, както и развиващия се плод, ако жената е бременна.

Човешкото тяло не е способно да разгради ксеноестрогените и започва да ги натрупва в мастната тъкан. Коренът на редица болестни състояния от рак на гърдите и простата, наднормено тегло, неспособност за зачеване и спонтанни аборти, ендометриоза, ранен пубертет и диабет може да се проследи до натрупване на ксеноестрогени в тялото.

Повечето модерни продукти от заобикалящата ни среда могат да съдържат ксеноестрогени – всички пластмаси, масовата козметика, продукти за химическо чистене и домакински почистващи препарати, индустриално произведените млечни продукти и всички пестициди, с които се третира продукцията в индустриалното земеделие. Някои от най-разпространените ксеноестрогени са посочени в таблицата.

Най-разпространените ксеноестрогени

Козметични продукти 4-MBC – съставен елемент на слънцезащитни продукти

Парабени (метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен и т. н.) – използват се като консерванти в козметиката

Бензофенон – използва се в слънцезащитни продукти

Индустриални продукти и пластмаси Бисфенол А

ФталатиDEHP (елемент от PVC)

Храна Еритозин – червено N 3

Феносулфотиозин – червена боя

BHA – хранителен консервант

Изходът

Решението на проблема с доминантния естроген е в оптималното функциониране на черния дроб, надбъбречните жлези и щитовидната жлеза.

За да го постигнете, старайте се да се храните предимно с чисти, органично отгледани плодове и зеленчуци. Наблегнете на кръстоцветните (карфиол, броколи, брюкселско зеле) и зеленолистните (спанак, рукола, магданоз, маруля, лапад, коприва) зеленчуци, на чистите протеини и полезни мазнини. Избягвайте индустриално произведените млечни продукти, полуфабрикатите, всички храни в консерви.

Не пийте вода от пластмасови бутилки. Използвайте филтрирана вода, която държите в стъклени бутилки. Не съхранявайте храна в пластамасови контейнери и още по-важно – не използвайте такива за замразяване или затопляне на храна. Ниските и високите температури са причина за изтичането на ксеноестрогените и други опасни химикали от стените на контейнерите в храната.

Използвайте биокозметика и биопрепарати за пране и почистване. Работете с предпазни ръкавици, когато чистите дома си, и винаги дръжте помещенията добре проветрени.

Поне два пъти годишно си осигурявайте няколко дни на лека храна или соков режим за изчистване и разтоварване на организма. През останалото време се постарайте редовно да отделяте време за спорт и спа процедури, които подпомагат изхвърлянето на токсините от тялото и снижават стреса – основна причина за изтощаване на надбъбречните жлези.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара