Кои съставки в козметиката могат да предизвикат алергични реакции разказва дерматологът д-р Жана Казанджиева

Д-р Жана Казанджиева е дерматолог в Александровска болница и доцент към Катедрата по кожни и венерически заболявания на Медицинския университет в София.

Доц. Казанджиева, казвате, че веднъж годишно трябва да се консултираме с дерматолог. Защо?

Това е моята препоръка. Кожата е орган като всеки друг – сърцето, черния дроб, бъбреците, и не може хаотично да избираме с какво да я третираме. Всеки продукт, който ползваме, трябва да бъде съобразен с нейните особености, с възрастта, с евентуални кожни заболявания, а не защото ни е харесала телевизионната реклама или лъскавата опаковка.

Така действат 90% от хората, които познавам.

А не бива. Поема се излишен риск и се харчат излишни пари. Освен това кожата може да бъде смесена, суха, мазна, и отделно – чувствителна. Тогава ползването на специфичен продукт е задължително.

Познавам хора, които си купуват един и същ крем цял живот!

Това е абсурд! Много проучвания доказват, че е безсмислено един крем да се ползва повече от 6 месеца, защото води до насищане на кожните рецептори, към които е предназначен. Така че, съветвам да се разделите с любимия си крем поне когато влизате в следващата възрастова група.

Добре, ако говорим за моята кожа…

Вас какво ви притеснява – сенките, торбичките под очите, пигментациите над веждите или искате кожата да бъде по-добре подхранена? Във всеки случай, ако ви дразнят марионетните бръчки, ще ви кажа, че е абсурд да очакваме ефект от крем, когато бръчките са дълбоки. Кремовете могат да имат ефект при 35-годишна жена или когато се прилагат от много ранна възраст. При вас те могат да се коригират единствено с филъри.

А антиейдж терапията?

Ако говорим за антиейдж терапия, тоест за редуциране на бръчки, се нуждаем от комбиниране на крем с различни процедури.

Добре, ако човек иска да има по-малко бръчки, кога трябва да започне първите грижи за лицето си?

Още като тийнейджър – в тази възраст акнето е често заболяване, което лесно може да се усложни при употребата на неподходящ крем или продукт за почистване. Във възрастта на 20-30-годишните се грижим за подхранване и хидратиране на кожата. След 30 години започват кремовете срещу първите линейни бръчки. След 40 трябва да изберем крем с хиалуронова киселина и растежни фактори, които подхранват кожата, като през цялото това време не забравяме фотозащитата. Тя става още по-необходима във възрастта 50 плюс. Над 60 идват първите признаци на остаряване – неприятни пигментации, тумори. Всичко това важи със същата сила и за кожните придатъци – космите и ноктите.

Смяната на козметиката крие риск от алергични реакции. Какво трябва да направим, ако получим обрив след ползване на нов продукт?

Добре е да сме сигурни, че той се дължи точно на този продукт, а не на нещо друго – например, домашно приготвена маска. Практиката показва, че в 50% от случаите пациентът се заблуждава относно причинителя. Ако няма никакви съмнения обаче, веднага трябва да се обърнем към фирмата – производител и ви уверявам, че тя ще се свърже с дерматолог, който да направи тестуване и едва след това ще се знае дали именно този крем е причинил обрива. Въпросът е там, че ние често ползваме 4-5 крема. Още по-трудно става, когато слагаме даден крем инцидентно и е напълно възможно въобще да забравим, че сме го слагали. Във всеки случай, ако получим обрив, ползвайки нов крем, трябва да се консултираме и да разберем причината. За да избегнем купуването на друг крем, който има същата съставка.

Лесно ли е да се издири всяка фирма-производител?

Това е големият проблем и сега е моментът да кажа, че отговорността е изцяло наша – дали купуваме продукт, който е забъркан в някой гараж от човек, който не е медицинско лице или фармацевт. Или на етикета му няма информация за обратна връзка. Дали пазаруваме козметика в аптека, специализирана дрогерия или в супермаркет, където се продава масова козметика. Всеки решава сам за себе си каква козметика да купува и къде. Учудващо е също, че някои хора си купуват козметика от ветеринарна аптека – там им казват, че имат крем за мускулни болки, изключително подходящ, но за животни… Ако имате чувствителна кожа, кожа с особености или дерматологично заболяване, задължително трябва да пазарувате в аптека и след съвет от професионалист.

От първи юли тази година в ЕС стартира програма за козметична безопасност. Значи ли това, че опасностите от употребата на козметичните средства нарастват?

Не, става въпрос за стандартна програма, подобна на програмата за лекарствена безопасност. Целта е да се регистрират всички странични реакции, които се получават при използването на козметични продукти – кремове, шампоани, тоник. Като се контролира производството на козметични средства, по-добре се защитават интересите на потребителите.

Имате ли пациенти, които години наред са с някакъв обрив и не му обръщат внимание?

Да! Много хора са небрежни към здравето си, но все пак в един момент решават да се консултират. И винаги съм се учудвала, когато преди да съм задала въпрос, пациентът казва „не”. Ползвате ли козметика за лицето? Не! Всеки човек поддържа кожата си с нещо, поне като си мие лицето, ползва някакъв препарат! Като питам „Слагате ли грим?”, пак отговарят с „не”, но почти всяка жена слага червило или поне блясък, който също може да бъде източник на алергия.

Какво в козметичните средства всъщност предизвиква алергия?

На първо място това са парфюмите, тоест ароматите, които присъстват във всеки козметичен продукт. Точно затова неалергичната козметика не мирише. В една европейска директива има списък на парфюмите, които, ако са включени в даден продукт, задължително трябва да бъдат споменати в етикета. Но на практика те са най-безопасни, защото при случай на реакция ние веднага ги хващаме със стандартното тестуване. Трудности се появиха, когато голяма част от козметичните фирми решиха да заобиколят тази наредба и включиха нови компоненти, извън списъка, за които ние можем само да гадаем. Но имаме право в случай на съмнение да изискаме името на парфюма.

Какъв е основният симптом при една алергия?

Ако имаше разлика в симптомите, щеше да бъде много лесно, но той е един за всички контактни дерматити, а именно – на мястото, където е положен кремът, кожата пламва и се появава силен сърбеж, тоест, налице е контактен дерматит, въпросът е какво го е предизвикал – парфюм, консервант, оцветител, ланолин…

Кой е следващият по честота алерген?

Консервантите – те присъстват в почти всеки крем. На пазара има не повече от 7-8 продукта, които са произведени по специални, много скъпи технологии и са без консерванти.

На някои продукти пише „без парабени”.

Това може да заблуди мнозина – без парабени не значи без консерванти. Защото всеки продукт, който съдържа вода, трябва да има консервант, за да го предпази от плесени, гъби, микроби и прочие.

Натуралната козметика по-малко рискове ли крие?

Много хора смятат, че тя е безвредна, но това не е вярно. Всяка натурална козметика съдържа аромати и консерванти като обикновената козметика, само че активната й съставка е растителна. Ароматните масла, например, са изключително богати на екстракти и парфюми, често пъти от екзотични растения. Затова при масажи с ароматни масла има по-голям риск от алергия. Същото е, когато опитваме екзотична храна, която до този момент не сме вкусили.

А какво ще кажете за детските козметични чантички? Не знам защо, имам чувството, че не са безопасни…

И то си е така – скоро публикуваха проучване на 40 детски комплекта, според което в тях са намерени много висок процент на различни метални частици. А в 3 комплекта с гримове за момиченца нормите на метални частици – никел, хром и кобалт – бяха завишени над 1000 пъти.

Друго, което ме безпокои, са мокрите кърпички – те вече се използват наляво и надясно, сякаш могат да заменят измиването с вода…

Трябва да знаете, че в тях има консерванти, иначе щяхме да ги вадим плесенясали, и алергия към парфюма и консервантите често се наблюдават при деца, отглеждани в детски градини, и при възрастни с проблемна хигиена – оперирани, неподвижни. Факт е, че те са много удобни. Но ако се появи обрив, трябва да забравим за тях.

Въпреки всичко ми се струва, че алергии, предизвикани от козметични средства, се срещат рядко.

Напротив. 18% от всички алергични реакции при жените са към козметиката. При мъжете този процент е около 12%, като е с тенденция към увеличаване – защото все повече мъже ползват козметика и съответно за тях се произвеждат все по-нови продукти. При децата тези алергии са много по-редки, защото детските продукти се подлагат на много тестове и са малко по разнообразие.

Според мен много хора си мислят, че от алергия не се умира и че може да се мине и без преглед.

Това е техен проблем. И все пак ми е трудно да повярвам, че има жена, на която й харесва да ходи със сърбящ обрив по лицето и която няма да се разтревожи от това как изглежда.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара