Дори и никога да не сте били с наднормено тегло, вероятно е между 40 и 45-годишна възраст да качите пет излишни килограма. Добрата новина е, че можете да се борите с тях и да ги победите.

Не си въобразявате – след 40-годишна възраст наистина напълняваме по-бързо и ни е по-трудно да отслабнем. Има три причини за това.

Метаболизмът се забавя

Голямо проучване, проведено през 2010 г., разкрива, че след 40-годишна възраст метаболизмът ни се забавя средно с 3% годишно. На практика това означава, че изгаряме с 50-60 калории по-малко дневно и ако не полагаме допълнителни усилия, качваме около 3 килограма за една година. Всяка година, да.

Мускулната маса намалява

Основната загуба на мускулна маса започва след 50-годишна възраст (тогава можем да загубим до 15% от нея всяка година), но процесът започва още на 40-годишна възраст. В зависимост от физическата си форма жените могат да загубят между 16 и 40% от мускулната си маса след 40-годишна възраст. Как това се отразява на теглото ни? Факт е, че тялото изразходва най-много калории, за да „обслужва“ мускулната тъкан, и колкото по-малки са мускулите ни, толкова повече калории „спестява“ и складира под формата на мазнини.

Променят се нивата на хормоните

Въпреки че повечето жени преминават през менопауза след 50-годишна възраст, хормоналните промени в организма (известни като предменопауза) започват още през предходното десетилетие. С всяка година произвеждаме все по-малко естроген, специфичен женски хормон, който също помага за разпределянето на мазнините в тялото. Колкото по-малко е той, толкова повече мазнини се натрупват в областта на талията и толкова по-високи са нивата на глюкоза и инсулин – това не само допринася за натрупването на излишни килограми, но и увеличава риска от метаболитен синдром и дори диабет.

Как да отслабнем след 40 години

За щастие, малки промени в начина на живот могат да помогнат за ускоряване на метаболизма и за поддържане на здравословно тегло. Ето какво да направите, за да отслабнете след 40 години.

Хранете се достатъчно

Много лоша идея е да намалите драстично дневния си прием на храни, за да отслабнете. Има вероятност в началото да постигнете резултати и те дори да са впечатляващи, но много бързо теглото ще се замрази, а след това ще започне да пълзи нагоре. Телата ни не обичат стреса и се страхуват от неизвестното. Затова при внезапен недостиг на храна то ще се бори със зъби и нокти да запази  мазнините, а вместо това ще се раздели с мускулната тъкан. Затова яжте толкова, колкото ви е необходимо, за да избегнете глада.

Не пропускайте закуската

Жените, които пропускат закуската, са средно 4,5 пъти по-застрашени от затлъстяване в сравнение с тези, които не пропускат сутрешното хранене. На първо място, калориите в тялото сутрин почти напълно се превръщат в енергия, и второ, добрата закуска оставя чувство на ситост за дълго време и обезкуражава похапването на нещо вредно. И накрая, тя ни осигурява достатъчно енергия за активен живот, което е важно за здравето и формата на тялото ни.

Пийте чай или кафе

Пиенето на три чаши кафе или чай всеки ден ще засили метаболизма ви с 5-8%, което означава, че ще изгорите допълнително 98-174 калории, без да правите нищо. Освен това само една чаша прясно сварен чай (без захар и закуски, разбира се) ще ускори метаболизма ви с 12% наведнъж.

Пийте много вода

Шест чаши студена вода на ден и ще свалите шест килограма годишно или 50 калории на ден, без да правите нищо. А ако искате да свалите повече, пийте наистина студена вода – тогава тялото ще се нуждае от допълнителна енергия, за да я затопли до телесна температура.

Яжте много протеини

В идеалния случай протеините трябва да са част от всяко хранене, за да могат мускулите ви да получат достатъчно градивен материал. Освен това диетата, богата на протеини, ускорява изгарянето на допълнителните калории – до 35%!

Набавете си повече витамин D

Храните (мазна риба, яйца, млечни продукти и морски дарове) и слънчевата светлина могат да бъдат добри източници на този важен витамин. Витамин D е едно от най-важните вещества, което оказва пряко влияние върху скоростта на метаболизма. И ако не си набавяте достатъчно от него в храната, метаболизмът ви неизбежно ще се забави.

Пийте много мляко

Някои изследвания потвърждават, че недостигът на калций има отрицателен ефект върху скоростта на метаболизма. Проблемът е, че този недостиг е много често срещан при жените след 40-годишна възраст – поради липсата на млечни мазнини в диетата. Затова не забравяйте да си набавяте извара, кисело мляко (никога обезмаслено) и пълномаслено мляко всеки ден – млечните мазнини ще помогнат на организма ви да превърне по-бързо допълнителните калории в енергия и ще го предпазят от вредните мазнини, които се съдържат в другите храни.

Занимавайте се със силови тренировки

За съжаление, само тренировките с тежести могат да ви помогнат да възстановите и поддържате мускулна маса. Добрата новина е, че една или две тренировки седмично са достатъчни, но се уверете, че са сериозни!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара