Д-р Слава Божинова, дерматолог от Jewel skin clinic, разказва за подходящите терапии.

В кои случаи се появяват петна по кожата?

Петната са един от най-сериозните и често срещани проблеми, засягащи най-вече хората с по-зряла или чувствителна кожа. Причините за появата на пигментирали участъци могат да бъдат различни – бременност, натрупване на мъртви клетки, хормонални проблеми, противозачатъчни средства, напредналата възраст, солариум или слънце.

Какво представлява фотостареенето?

При неправилно излагане на слънце кожата се изсушава, след което настъпва удебеляване на роговите клетки, увреждат се еластичните влакна и се провокира образуването на бръчки. Кожата става груба, суха, с неравен тен, състарена. Петната най-често се появяват по шията, деколтето и ръцете, като най-изпъкналите зони са най-рискови – скули, нос, ушни миди и гръб. Затова е нужно редовно да ползваме фотозащитни средства, както и да полагаме системни дерматологични грижи, адекватни за всеки сезон.

Безвредни ли са начините на лечение?

Да, безвредни са, но има и изключения: открити рани по повърхността на кожата,туморни образувания по кожата, лупус, псориазис, уртикарии, витилиго и бременност.

Съществуват пигментации, които са придобити от последното лято и се повлияват при третиране по-лесно. Има и такива, които са дългогодишни и при тях се прилага многократно въздействие с различни терапевтични методи.

Кои са най-новите ефективни методи за премахването на петната?

Методите, които нашата клиника Jewel skin предлага, са няколко, но преди тяхното приложение най-важни са правилният подход, диагностиката и последователността на терапиите. Ние предлагаме всеобхватно третиране на лезиите (уврежданията) в различните слоеве на кожата. Най-новият метод, който препоръчвам, е терапията Intraceuticals opulence. Тя представлява кислородно проникване в дермата с помощта на апарат с постоянно хипербарно налягане на активни избелващи съставки(Алфа арбутин,Vit.C,),Vit.A,Vit.E и хиалуронова киселина. Процедурата е абсолютно безболезнена за разлика от химичните пилинги. Терапията има и хидратиращ ефект. Повлиява пигментациите в дълбочина. Резултатът е избелващ ефект, но без всякакво излющване, зачервяване, отоци и дискомфорт!

Друг метод е IPL-терапията чрез интензивна пулсова светлина. Тя представлява неинвазивна и неаблативна процедура, която използва високоинтензивни пулсови честоти от видимия спектър на светлината с цел подобряване състоянието на кожата, както и за лечение на различни съдови лезии – пигментации,бръчки, розацея, подмладяване на лицето, както и за трайно обезкосмяване. Системата функционира на принципа на лазерните технологии. Светлинната енергия се абсорбира от съответните целеви клетки (таргетни) клетки (с цвят), наречени хроматофори. Светлинната енергия се трансформира в топлина, която въздейства върху избраната зона. IPL системите се различават от лазерните по това, че използват различни дължини на светлинните вълни (различни цветове) за различните проблеми в определените зони.

Третият метод на лечение е Spot Peel. Това е депигментиращ пилинг, който се бори с петна от хормонален произход, пигментации, както и белези от акне. Той представлява бърз депигментиращ метод, който не предизвиква пилингов ефект, но действа на съответното ниво на кожата, в което са възникнали проблемите, довели до петната. Изключително ефективен е и обикновено са достатъчни 1-2 процедури. Може да се провежда целогодишно, тъй като продуктът е безопасен, нетоксичен и изцяло от добре балансирани билкови екстракти. След консултация с дерматолог се определя как кожата да бъде подготвена преди процедурата и времето за нейното прилагане. Периодът на дискомфорт трае между 5-8 дни, когато е задължително използване на висок фактор слънцезащита-SPF 50+ и хидратиращи маски и кремове. След осъществяване на процедурата и премахване на петната, се очаква ефект на последействие около 20 дни.

Друг метод, който също може да бъде прилаган целогодишно, е най-новият летен пилинг със салицилова киселина и екстракт от зелен чай. Това е ексфолиращ гел, който отстранява мъртвите клетки по кожата, спомага за регенерацията на кожата, намалява появата на пори и изравнява и изсветлява тена. Препоръчвам го дори на много чувствителни или на по-възрастни кожи.

Кога е най-подходящото време за осъществяване на процедурите?

IPL е добре да се прилага от есента до края на зимата, като важно условие е да няма излагане на пряка слънчева светлина. Препоръчвам Intraceuticals opulence също през зимните месеци, а SPOT PEEL и новия летен пилинг – целогодишно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара