Спортуваш редовно. Храниш се според препоръките на своя фитнес инструктор и козметолог. Пиеш витамини, хапчета за красота, но никога за мускули. Не сменяш мъжете безразборно. Следиш женския си календар. Освен това не си на 18 и честно казано, отдавна си приключила с половото съзряване. И внезапно (о ужас!) – пъпки на лицето в най-неподходящия момент! Независимо от бурния прогрес на лечебно-козметичните новости жената не е застрахована срещу акне-подобни взривове. Налага се и дори ще е любопитно да се подходи комплексно по въпроса. Предлагаме ви пет експертни мнения с последващи полезни съвети от различни специалисти по темата „Пъпкуване”.

 

I. Козметолог дерматолог:

Причините за появата на пъпки могат да бъдат: дисбаланс в хормоналния фон, изменения на кожната микрофлора, заболяване на стомашно-чревния тракт. Например при изследвания на пациенти с акне е установено, че в чревната им флора се наблюдава завишен ръст на патогенни бактерии и дефицит на основни видове полезни бактерии.

ЛЕЧЕНИЕТО на акнето трябва да е насочено към откриването и отстраняването на основната причина, която го предизвиква. А заедно с това трябва да решат и следните задачи:

– да се намали влиянието на андрогените (мъжки полов хормон) върху мастните жлези.

– да се ограничи свръхпроизводството на мастните жлези.

– да се овладее възпалението.

– да се съкрати количеството на бактериите, предизвикващи акне.

II. Алерголог имунолог:

Възникването на гнойни пъпки често се дължи на разнасяне по кръвен път на бактерии от хронични огнища на инфекция върху кожата. При жените такива огнища са различни гинекологични заболявания, хроничен тонзилит, хроничен синузит, кариеси и т.н. Всяка продължителна инфекция изтощава имунитета и потиска нормалните функции на клетките на имунната система. В резултат се формира т.нар. вторично имунодефицитно състояние. Една от проявите на този вид имунодефицит е образуването на нови огнища на инфекции в органите с богато кръвоснабдяване – в това число и кожата.

ЛЕЧЕНИЕТО трябва да се назначи след комплексно изследване, което включва общоклинични, бактеорологични и имунологични анализи. Терапията се състои от лекуване на първоизточника, т.е. хроничната инфекция, лечение на кожните дефекти и корекция на откритите имунни нарушения.

III. Ендокринолог:

В много случаи грозните „изблици” на кожата се дължат на хормонален дисбаланс (неправилно съотношение между мъжките и женските полови хормони) или говорят за дисфункция на щитовидната жлеза. При всички положения е добре да се консултирате с гинеколог, особено ако пъпките се появяват редовно, всеки месец, няколко дни преди менструация.

IV. Гастроентеролог:

Някои заболявания на органите на храносмилането дават знак точно чрез дерматологични изстъпления. Първото, което трябва да се провери и изключи или потвърди чрез изследвания, е дисбактериоза – трайно нарушение в състава и количеството на нормалната чревна микрофлора. То може да бъде провокиран от банално заболяване (например от грип или друга вирусна инфекция), а също и от продължителен прием на лекарства. Преглед при гастроентеролог е полезен и по други причини: по външните признаци той може да „заподозре” и проследи още няколко вътрешни подбудители – гастрит, предизвикан от бактерията хеликобактер пилури, вирусен хепатит и т. н.

V. Стоматолог:

Срещата със стоматолог никога не е излишна и дори е наложителна при редовни прояви на кожни раздразнения и възпаления. Устната кухина е началното звено на храносмилателния тракт и състоянието й също е отговорно за здравето на кожата. Пародонтоза, кариеси и всякакви възпалителни процеси в устната кухина са широко отворена врата за разнасяне на болестотворни бактерии навсякъде.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара