Изтъкнатият специалист по холистична медицина д-р Шиам Сингха предлага интересно и полезно съчетание от съвети за хранене, лечение чрез диетите на аюрведа, упражнения и психологически техники, базирани на хилядите години развитие на аюрведа, в ценната книга „Храненето като лечение“.

ОТКЪС ОТ „ХРАНЕНЕТО КАТО ЛЕЧЕНИЕ“, ШИАМ СИНГХА

ПРОСТО ЛЕЧЕНИЕ НА ЧЕСТО СРЕЩАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Влошеното здраве започва с редица неясни симптоми, последвани от дискомфорт, а после идва болестта. Често пренебрегваме тези първоначални симптоми или ги потискаме, като взимаме аналгетици (болкоуспокояващи). С течение на времето нелекуваният дискомфорт може да се развие и да се превърне в истинско заболяване. Първоначалните симптоми са знак, че тялото не функционира правилно и има нужда да се коригира. В тази част давам информация за природни отговори на повечето често срещани заболявания, подредени по азбучен ред от акне до бръчки. Препоръчвам редица „прости“ решения, които се основават предимно, но не само на диети. Повечето от предложените лекове могат да се намерят в кухненските шкафове на всяко обикновено домакинство.

Тялото е едно цяло, а не редица несвързани части, както ни кара да вярваме съвременната западна медицина. Произходът на повечето болести може да се проследи до ключови органи в тялото, които не са функционирали правилно за известен период от време.

СОКОВЕ

Някои от най-ефикасните лекарства са соковете, приготвени от пресни плодове и сурови зеленчуци. Препоръчително е да инвестирате в качествена електрическа сокоизстисквачка, която да извлича максимално количество сок от плодовете и зеленчуците (месестата част, която остава, може да се използва за приготвянето на бульони и супи). Всички плодове и зеленчуци трябва да се мият старателно, но без да се белят – изключение правят бананът, нарът, цитрусовите плодове, пъпешите и дините. Сложете и семките и ципите. Всички сокове трябва да се пият веднага, а не да се прибират в хладилника. Трябва да се отпива бавно на празен стомах, най-добре сутрин, веднага след събуждане.

Пресните плодови и зеленчукови сокове съдържат органични киселини, които имат алкализиращ ефект върху тялото. Повечето дегенеративни заболявания са в резултат на прекомерна киселинност, която може да се неутрализира от органичните киселини, съдържащи се в плодовете и зеленчуците. Плодовите сокове имат диуретичен ефект и облекчават претоварването на бъбреците. Освен това подпомагат лечението на артритни и чернодробни проблеми.

За рецептите от пресни плодове в този раздел използвайте еднакви количества сок от всички изброени видове плодове и зеленчуци.

ДОБЪР ОСНОВЕН ТОНИК

Тази напитка ще ви подейства ободряващо всеки път, когато се почувствате недобре без определена причина. Пригответе я от равни количества от изброените сокове:

• морков

• целина

• ябълка за готвене

• сурова ряпа

• магданоз

Добавете щипка сол, черен пипер и малко печени зърна кимион. Изпийте 500 мл неразреден. Сдъвчете парче фенел (резене), ако е в сезона.Едновременно с това дишайте по-дълбоко, като обръщате особено внимание на издишването. Опитайте да правите това упражнение по 10 минути сутрин и вечер.

Ако усещате, че организмът ви – особено сърцето, белите дробове и черният дроб – се нуждае от ревитализиране, пробвайте следното:

РЕЦЕПТА ЗА ПРЕСЕН СОК

Смесете равни количества сокове от сурова ряпа и моркови с прясно настърган джинджифил, 1 ситно накълцана люта чушка и месестата част на 1 лимон. Прибавете лют червен пипер, щипка сол и черен пипер. Пийте по 1–2 ч.ч. чаши всяка сутрин, веднага след събуждане. Освен това трябва да пиете големи количества еквалиптов чай и редовно да правите упражнения.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара