Кредитът е нож с две остриета. Кредитните ви карти ви позволяват да правите големи покупки, да почивате със семейството си и да пазарувате онлайн. В същото време използването на кредитни карти без ясен план за управление на дълга може да доведе до сериозни финансови затруднения.

Ако искате да сте успешни и финансово стабилни, трябва да разберете как да използвате кредитната карта по начин, който е полезен за личните ви финанси.

Предимства и недостатъци на кредитната карта

1. Предимства:

– Можете да закупите необходимите артикули и да покриете спешни разходи

– Няма нужда да носите пари в брой

– Създаване на регистър на покупките

– Някои карти предлагат награди със страхотни бонуси

2.Недостатъци

– Плащате повече за покупки с добавена лихва.

-Възможно е за транзакциите ви да се прилагат допълнителни такси.

– Ако изгубите представа за разходите си, може да срещнете финансови затруднения.

– Доказано е, че рискът от импулсивни покупки се увеличава.

Как да използвате кредитна карта стъпка по стъпка

Първо, трябва да кандидатствате за кредитна карта и да получите одобрение за използването ѝ. Одобрението на кредита обикновено зависи от кредитния ви рейтинг, въпреки че можете да получите заем и ако докажете добри доходи.

Банката предоставя кредитна линия до определен лимит, от който можете да теглите заеми при необходимост. Институцията определя и лихвен процент по сметката ви.

След като получите картата си, трябва да я активирате, за да можете да я използвате. Обикновено се обаждате на безплатен номер или я активирате онлайн.

След това можете да използвате кредитната карта, за да започнете да правите покупки. Съществуват два основни вида сделки за покупка:

– Транзакциите с настояща карта означават, че физически извършвате покупка, като поставяте картата си в четец за карти. Подписвате, за да завършите покупката.

-Транзакциите без физическа карта означават, че използвате номера на картата, за да правите покупки онлайн. Въведете номера на сметката, датата на валидност и кода за сигурност от гърба на картата, за да разрешите покупката.

В сметката ще бъде посочена минималната сума, която трябва да се плати преди датата на падежа. На датата на падежа или преди нея трябва да платите поне минималната дължима сума, за да избегнете такси за забава. Можете (и трябва) да плащате повече от изискваната минимална вноска.

Ако не платите сметката си до датата на падежа, започват да се начисляват неустойки:

– Таксите за закъснение се начисляват незабавно след изтичане на датата на плащане.

– Компанията за кредитни карти ще отчете плащането като пропуснато, ако то е закъсняло с повече от 30 дни.

– Ако пропуснете плащане с повече от 60 дни, кредиторът ще приложи наказателна лихва.

Спазвайте минималните плащания

Повечето обикновени кредитни карти не изискват да изплащате баланса си изцяло всеки месец. Вместо това те изискват минимална месечна вноска. Тази сума се променя в зависимост от вашата кредитоспособност, кредитния лимит и текущия баланс.

Източник:  creditofiesta.net

Facebook Twitter Google+

0 Коментара