Лечебното гладуване с цел отслабване е модерен метод за развитие на булимия и анорексия. Хората с хранителни разстройства надхвърлят 500 000 души само в България. Числото не е грешно, дори е занижено. Многото момичета, с които съм разговарял, доказват, че нито едно от тях не се води регистрирано като такова.

90% от хората, подлагащи се на популярното омекотено гладуване на чай и плод, го правят с цел отслабване. 90% от хранителните разстройства започват от т. нар. гладуване. Момичетата, изпитали лишенията, виждат по-късно и последствията, които аз виждам много често. Повечето от тях са красиви, на по 20 години, без цикъл от 7-8 месеца. От гладуване им капят кичури коса, зъбите им се клатят от липса храна. Има и такива, които нямат цикъл от 2-3 години.
Едва 10% от хората, подлагащи се на омекотено гладуване, го правят с цел лечение. За мен

по-доброто е лечебното хранене.

За съжаление мнозина не могат да си позволят да дадат четирицифрена сума за гладуване под лекарски контрол в специален център и си го правят в домашни условия. Където трудно могат да се захранят правилно. Правят го и 13-годишни деца, които се крият от родителите си дори и когато започне да им става зле, да повръщат.

Има много по-лесен и приятен начин да отслабнем и да се излекуваме от широк кръг сериозни заболявания, без да вземаме вредни лекарства. Природата ни е дала храна да се храним, а не да гладуваме. Още през IV в. пр. н. е. бащата на медицината Хипократ е казал: „Нека твоята храна бъде твоето лекарство и твоето лекарство – твоя храна.“ Често забравяме, че освен удоволствие храната може да носи и здраве. Естествено, ако знаем как да я използваме, комбинираме и дозираме. Хората се чувстват много по-щастливи да се хранят, за да отслабват и да се лекуват, отколкото да гладуват и да се лишават.

Трябва да се прилагат всички алтернативни техники за емоционална свобода. Емоцията причинява и физически заболявания. За да сме здрави, е нужно да се храним с протеини, въглехидрати и мазнини. Протеините са основата на живота. След водата именно те се срещат в най-големи количества в телата ни. Половината от сухата телесна маса – в това число по-голямата част от мускулната маса, кожата, косата, очите и ноктите – е съставена от протеини. Те са основната структурна съставка на клетката и на ензимите, без които тяхното функциониране е невъзможно. Дори имунната ни система е съставена предимно от протеини. Съществуват двадесет вида жизненоважни аминокиселини. Девет от тях, известни като незаменими, не могат да се синтезират от човешкото тяло и трябва да се набавят чрез храната. Ако те не навлизат постоянно в тялото, темпото на създаване на нови протеини се забавя и в изключителни случаи спира напълно.

Повярвайте, начинът на хранене е най-добрият път към един по-здрав и по-про- дуктивен живот.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара