Има един синдром, който засяга близнаци, тризнаци и многознаци. Ако имате такива вкъщи, няма начин да не сте сред пострадалите от него, макар че може би не знаете, че е описан в психологията като „синдром на близнашката ескалация“.

Синдромът най-общо се изразява в ескалация на поведението на близнаците като реакция един към друг. Например близнак А започва да плаче, а близнак Б заплаква още по-силно. Като реакция близнак А започва да плаче още по-по-силно. И т. н., т. н…. Докато родителите започнат да крещят най-силно от всички.

Представете си близнаци в началното училище. Основната им страст в живота е да се развличат един друг. По време на хранене е обичайно да станете свидетел на следната сценка: близнак А сърба шумно млякото си, за да привлече вниманието на брат си. За да го надмине, близнак Б започва да прави балончета в чашата си. Близнак А вдига летвата, като се изправя на стола си и започва да пее детска песничка, докато си прави гаргара с млякото. Близнак Б не може да остане по-назад, също се изправя, започва да се клати на стола, пада и разлива млякото върху себе си… Трябва да признаем – синдромът на близнашката ескалация е нелечим. Ако имате близнаци – значи сте негова жертва. Не може да се отървете от него, но може да се опитате да го контролирате. Ето някои идеи как.

  • Разделяне

Това е първата линия на отбрана. Разделете ги за известно време в отделни стаи.

  • Отвличане на вниманието

Понякога може да надушите ситуацията и бързо да измислите начин как да отвлечете вниманието им от потенциалната ескалация. Предложете им игра, забавление, помолете ги за помощ за нещо, което вие правите в момента.

  • Намалете конкуренцията

Корените на синдрома са в конкуренцията. Близнаците непрекъснато се конкурират за всичко – играчки, внимание, одобрение. Но си е голямо предизвикателство да изпълните всичките им желания едновременно. Един от начините да нямате непрекъснато две (или повече) деца, говорещи едновременно, е да установите време, което да прекарвате с всяко дете поотделно. Те трябва да осъзнаят, че трябва да чакат реда си.

  • Запазете спокойствие

И родителите могат да изпитат някои от симптомите. Не се оставяйте да ви вкарат в „ескалация“. Запазете спокойствие, бройте до 10 (или 20), излезте от стаята и дишайте дълбоко, ако се налага. Припомнете си, че ще отшуми.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара