Четирима световно признати съвременни умове влизат в откровен дебат за човешкото бъдеще на страниците на „Предстоят ли най-добрите дни за човечеството?”. Мат Ридли и Стивън Пинкър се изправят срещу Ален де Ботон и Малкълм Гладуел в един от пословичните интелектуални Дебати на Мунк, за да потърсят в спора отговор на въпроса прогресира ли човешкият вид – или напротив.

Пред повече от 3000 зрители в зала „Рой Томсън Хол“ в Торонто, Канада, на 6 ноември 2015 г. четирима световно известни интелектуалци влизат в  дебат на тема „Предстоят ли най-добрите дни за човечеството?”.

Британският популярен учен и журналист Мат Ридли и канадският когнитивен учен, психолог и лингвист Стивън Пинкър се изправят в дебат за човешкото бъдеще срещу британския журналист и писател Малкълм Гладуел и швейцарско-британския обществен философ Ален де Ботон. От едната страна са Ридли и Пинкър, които твърдят, че от Просвещението насам в Западния свят подобренията в живота ни са възможни чрез еволюцията на институциите, иновациите и идеите. Прогресът, смятат двамата учени, дори се ускорява заради новите технологии, индивидуалните свободи и глобалното разпространение на правила, които дават възможности за развитие на хората и обществата.

Малкълм Гладуел и Ален де Ботон са на противоположния полюс. Според тях човешката цивилизация е еволюирала дотолкова, че през последните два века и половина се е изменила, но не задължително към по-добро, защото това, което изглежда като положителна промяна в даден момент, след време се превръща в проблем.

Коя страна има повече право – всеки ще отсъди сам за себе си, след като се запознае с гледните точки на четиримата от страниците на „Предстоят ли най-добрите дни за човечеството?”.

Дебатите на Мунк, които се разгарят по актуални теми в сферата на геополитиката и икономиката, както и за социални или технологични проблеми, се провеждат два пъти годишно в последните близо десет години. В предговора на „Предстоят ли най-добрите дни за човечеството?” техният председател и водещ на дебата между отборите на Пинкър и Ридли срещу Гладуел и Де Ботон Ръдиард Грифитс обобщава: „Казано накратко, за половината от нас чашата е ви­наги полупразна независимо от проблема или предизвикателството. За другата половина от човечеството чашата е полупълна. Като лично мнение ние сме или оптимисти, или песимисти за състоянието и бъдещето на живота ни, на обществото и за човечеството като цяло. Дебатът на Мунк за прогреса беше съзнателно уси­лие да накараме повече от 3000 души, изпълнили зала „Рой Томсън Хол“ в Торонто, да изберат веднъж завинаги страна в този неподвластен на времето спор на съвремен­ната ера. Ако перифразираме същността на дебата, тема­та беше „Предстоят ли най-добрите дни за човечеството, или не?“.  Преди началото на събитието публиката беше помо­лена да отговори на въпроса. В края на продължилия час и половина дебат публиката гласува отново. Занимателни­ят и оживен дебат, представен на следващите страници с всичките му реторични похвати, атаки и парирания, промени нагласата на мнозина. Ако искате да разберете дали „чашата“ на човечеството е полупълна, или полупразна, продължете да четете. Гарантирам ви, че този запленяващ ума дебат ще ви държи в напрежение до последната дума.”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара