Мисля, че ще се съгласиш с мен, ако кажа, че отслабването (и поддържането му в дългосрочен план) си е трудна задача. Но ако разбираш и осъзнаваш причините, които правят загубата на тегло толкова трудна за теб, може да спреш да се вайкаш и самообвиняваш за всеки неуспех и значително да повишиш шансовете си за успех. Как?

диета и отслабване

Накратко – забравяш за „евтините трикове“, изправяш се лице в лице с фактите за отслабването и се захващаш за работа.

А ето и по-обширното описание на причините, които може би ти пречат да постигнеш целта си. И как да ги преодолееш:

1. Тялото ти работи срещу теб.

Не, не си въобразяваш – докато отслабваш, не се бориш само с желанията си, но и със собственото си тяло. Проучване от 2011 год. показва, че загубата на тегло намалява нивата на хормона лептин, който сигнализира на мозъка, че тялото е сито. В същото време растат нивата на хормона грелин, който стимулира глада. Този хормонален дисбаланс продължава дълго след отслабването, което прави задържането на килограмите и по-трудно в дългосрочен план, заради обостреното чувство за глад.

Освен това ако ограничиш приема си на калории прекалено рязко, в опит за по-бързо отслабванешансът да забавиш метаболизма си е сериозен. Причината е, че ако намалиш калориите драстично и в резултат на това свалиш доста тегло за сравнително кратко време, вероятно част от изгореното тегло идва от мускулна тъкан. А това не е добре! Мускулите са двигателят на метаболизма ни, така че когато губим от обема им – забавяме и метаболизма си.

диета и отслабване

Пък и свирепите ограничения по време на диетата водят до по-голям риск от йо-йо ефект след това, защото при толкова ограничения човек е лесно податлив на изкушения и преяждане след това. А сваленото тегло бързо започва да се натрупва обратно…

Решението тук е да заложиш не на поредната нискокалорична диета, а на балансиран хранителен режим с умерен калориен дефицит, като приемаш достатъчно ниски калории, за да отслабваш, но не чак толкова ниски, че да изтощиш тялото си и да се върнеш в изходна позиция.

2. При отслабването няма „бързи решения“

Колкото и да ти се иска да влезеш в роклята от бала на време за следващата почивка или да изглеждаш перфектно за предстоящата сватба – няма как да стане. Трайната промяна отнема време и ако отслабваш – целта ти трябва да е не просто да изглеждаш добре на следващото социално събитие, а да изглеждаш и да се чувстваш добре и уверено като цяло, в дългосрочен план.

Освен това няма „бързи решения“ за отслабване. Не и такива, които наистина да работят. Колкото и примамливи да изглеждат рекламите по телевизията, за чудотворни хапчета, топ фитнес колани и други измишльотини – трябва да им устоиш. Избягвай драстичният подход и опитите за лесни решения. Ако наистина искаш да отслабнеш, разчитай на собствените си усилия и умения. Всичко друго е временна кръпка на дългосрочен проблем.

3. Упражненията не решават всички проблеми

Да, упражненията са от ключово значение при отслабване и определено помагат, особено в поддържането на форма и тегло в дългосрочен план. Но и не могат да решат всичките ти проблеми с тегло. Всъщност, около 80% от резултатите ще дойдат не от упражненията, а от храненето ти. Без подходящ режим, съобразен с телосложението и целта ти, дори и най-ефективната тренировъчна програма ще има посредствен и вероятно краткосрочен ефект върху теглото ти.

Или казано накратко – ако искаш оптимални резултати, трябва да комбинираш упражненията с добър хранителен режим. В комбинация тези две основи на успешното отслабването работят в пъти по-ефективно, от колкото ако разчиташ само на една от тях.

4. Краш диетите са временно решение

Диета с Грейпфрут; с Кленов сироп; със зеле; с ябълков оцет; само на вода… Всяка от тези „чудодейни“ диети твърди, че е единството и най-добро решение за топене на килограми и изгаряне на мазнини.

Фактите обаче са други. Модните краш диети работят в краткосрочен план чрез силно ограничаване на калориите, но не успяват да осигурят дълготрайни резултати. Проблемът е, че хората обикновено нямат желание да избягват цели групи храни или силно да ограничат своя калориен прием, така че в крайна сметка се връщат към обичайният си начин на неконтролирано хранене, с който се връщат и уж изгорените килограми…

А да не говорим и за реалните рискове за здравето, до които водят много от тези диети. Просто ги избягвай. Това е най-добрият съвет за тях.

5. Няма режим, който да работи еднакво за всеки

Тялото на всеки е уникално, ежедневието също. Целите, генетиката, емоционалната нагласа… така че диетата, която работи за твой приятел, колега, майка ти или сестра ти, може да не работи по същия начин и за теб.

За да постигнеш успех при отслабването, трябва да съобразиш диетата си, не само с целта, но и желанията и с тялото си, с предпочитанията си към храната, с физическата си активност, дори с генетичните си заложби и с телосложението си… Просто приеми, че една диета няма да работи за еднакво за всички и единствената гаранция за успех в отслабването е индивидуалният подход.

Ако търсиш програма за отслабване, изготвена индивидуално за теб, твоите нужди, желания и ежедневие – последвай този линк.

6. Не търсиш диета, а нов начин на живот!

И накрая, но не на последно място, като обобщение на казаното дотук – ще кажа, че ако искаш да отслабнеш здравословно и трайно – трябва цялостно да промениш и навиците, и начина си на мислене. Не търсиш временно решение за седмица, месец или два. Трябва да си психически подготвен/а, че промяна ще отнеме време, може би няколко месеца, може би година или две. Не винаги всичко ще върви по план и няма да е лесно, но когато поначало започнеш с правилна нагласа и подход, с времето всичко останало ще си дойде на мястото, ще постигнеш целта си и ще ти е много по-лесно да я запазиш за цял живот, а не само за следващото лято.

Успех!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара