Тези джажди няма да са типични. Ще говорим за технологии, но няма да има битка Mac vs Windows и дори няма да ви разкажа колко много харесвам iWatch 7-ма серия.

Този текст е посветен на слънчевата енергия. Темата за екологията и възобновяемите ресурси никак не ми е чужда.

Дълбоко вярвам в поговорката, че докато живеем, взимаме назаем от природата на децата си и всеки с малки крачки трябва да дава своя дан, за да продължим някак на тази планета. Не събирате разделно боклука си; хвърляте фаса на тротоара; чоплите семки и плюете на земята – вие настина не само сте спали в часовете по биология – вие сте престъпници. Не искам да звуча като най-религиозните и агресивни еко активисти – но това в XXI век е абсолютно недопустимо.

Този текст има своята предистория и тя започва преди няколко години, когато реших да се откажа от автомобила на конвенционално гориво и да го заменя с електрически. Следях окуражителното и много мотивиращо съобщение „днес се движихте с НУЛА емисии“ и живеех в своя заблуждаващ илюзионен балон.

Докато приятел не ми каза как произвеждаме енергията в тази страна. С един простичък въпрос: „Каква част от енергията, която произвеждаме у нас идва от въглища? Ако знаеше отговора – щеше да си наясно, че няма нищо еко в електроавтомобила ти.“ Тази информация буквално преобърна представите ми. Да, звучи много логично, когато човек го чете; и ако помисли малко повече. Но често не се замисляме. Доволни сме от решенията, които взимаме; от малката индулгенция, която получаваме, но винаги може повече. Ето и няколко стъпки в тази посока, които лично аз съм предприела и за чиито ползи мога да разкажа – ползи не само за природата, но и за бюджета.

От едно огнище цялата земя се нагрява. Що е то?

Обичате ли Гърция? Ако често отскачате заради вкусната морска храна или страхотните плажове – със сигурност ви е направило впечатление, че дори и в най-затънтеното селце (а какво да говорим за градовете) слънчевите колектори са неизменна част от пейзажа. Та, с други думи – ако не вярвате на мен – то повярвайте на южните ни съседи, защото точно както се казва в рекламата на Узо –„гърците са го измислили“.

През годините в семейството сме използвали различни варианти и аз няма да изпадам в подробности какъв колектор да направите, дали инсталацията да е със серпентина или не – това са неща, за които най-добре да се вслушате в  майстора, който ще използвате.

Какви са абсолютните ползи, на които ще се насладите?

Започвам с най-очевидното – сметката за ток. Отдавна не е на мода къпането само в неделя, затова разходът за нагряването на водата ще падне значително. Най-чувствително това се проявява през топлите, слънчеви месеци, но с напредването на технологиите трябва да знаете, че ако има достатъчно светлина, тя също се използва за загряване, макар и в по-малка степен.

Друг голям плюс в горещините е, че топлата вода е толкова много, че не свършва така бързо, както обикновено се случва дори с болейра със завиден литраж.

Слънчевите колектори

Това за нашите ширини е още по-недостатъчно експлоатирана територия. Едва в последните месеци политиците заговориха за програма домакинствата у нас, която да поеме част от инвестицията на всяко семейство в зелената слънчева енергия.

Крупният бизнес отдавна инвестира в изграждането на соларни паркове с цел печалба, за да препродава генерираната енергия на локалното електроразпределително дружество. Технологиите са толкова напреднали, че в момента говорим, за сравнително дълъг период на експлоатация на соларните панели (20+ години), самопочистващи се панели; дори двустранни. В световен мащаб се обсъждат т.нар плаващи соларни острови.

У нас много активно се изграждат и големи покривни конструкции на магазини, складови помещения, логистични паркове, дори заводи.

Заради законови предпоставки дори домакинствата често препродаваха електроенергия и използваха соларните си инсталации с цел малка инвестиция. Досега.

Цената на електричеството продължава да расте, както и консумацията във всеки дом. Затова и повечето семейства се насочват към изграждане на цялостно соларно решение, което да включва и батерия за съхранение на енергията и съответно нейната консумация в удобен за потребителите час.

Защо това е важно?

Създаването на енергия от слънцето и нейната консумация се разминават времево. Ние консумираме най-много енергия в тъмните часове на денонощието, когато вечер готвим, пускаме климатик и т.н.  В същото време – точно тогава слънцето е огряло другата страна на планетата и на нас ни трябва технология, която да събира създадената енергия, за да я използваме, когато наистина ни е необходима.

Лидери в производството на батерии са марка, която познаваме много добре от масовата електроника, а именно Huawei.

Позната на професионалистите отдавна, соларните решения на Huawei ще виждаме все повече имплементирани в повече и повече български домове.

Какви са ползите?

Отново няма как да не започна със сметката за ток. Изграждането на една соларна инсталация, дори за малки домакинства, все още не е скромна инвестиция. Често (в зависимост от размера) трябват няколко години експлоатация, за да се „избие“ вложената сума и да започне домакинството да чувства облекчение в разходите. Ако местната власт субсидира изцяло или частично инсталирането на соларни панели, „спестяването от ток“ ще се усети още по-бързо.

Освен спестяването като абсолютна и първосигнална полза, не трябва да пренебрегваме и зеления отпечатък на нашето семейство – все пак това е една от най-чистите енергии, които можем да ползваме.

Да не говорим, че е и посока, в която все повече общини, които искат да привлекат работещи и млади хора към себе си, могат да работят и то доста успешно. Представяте си разликата във въздуха от отопление на ток, произведен от възобновяем източник и  това, което сгряването на въглища оставя като тежка, задушлива миризма.

Но има още нещо. Често подценявано на пръв поглед. Това е независимостта от честото спиране на ток. Особено в по-малките населени места, където електропреносната мрежа вероятно е оставена буквално на доизживяваме.  Спирането на тока в малкото населено място, където предпочетохме да живеем, никак не е изключение. За съжаление.

Не мога да си представя колко по-трудно може да е в още по-малко селце.

Не на последно място като полза поставям чувството на удовлетвореност. А то е наистина велико, когато знаеш, че правиш добро на себе си, на децата, на поколенията. Колкото и патетично да ви звучи – фактите са това. Технологиите напредват, не само, за да ни правят разглезени консуматори, но и да ни дадат шанса да върнем малко от заема, който природата ни е отпуснала за живот тук на земята.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара