Как да донесете максимална полза на тялото си, като отделите минимум време? Решението може да са силовите тренировки. Те не само подобряват паметта, но и осигуряват здрав сън.

Тренировките не само ви помагат да контролирате теглото си, но също така влияят благотворно на кожата ви и намаляват риска от заболявания. Повишаването на мускулния тонус обаче има и някои невероятни ползи за здравето.

Подобряване на паметта

Вдигането на тежести само за 20 минути може да подобри паметта с 10%, установи ново проучване на Технологичния институт на Джорджия. Учените смятат, че временното напрягане на мускулите с чанти, дъмбели, тренажори или собственото ви тегло стимулира производството на хормони, които подобряват паметта.

По този начин силова тренировка веднага след опит за запомняне на информация може да увеличи вероятността тя да остане в паметта.

Здравословен сън

Ново проучване от Апалачския държавен университет установи, че най-доброто време за кардио е сутрин, а за леки силови тренировки следобед и рано вечер. Изследователите са установили, че тренировките с тежести загряват тялото ви, което ви подготвя за добър нощен сън. Плюс това, комбинация от кардио и силови тренировки може да ви помогне да заспите по-бързо и да спите по-добре през нощта.

Ускоряване на метаболизма

Противно на общоприетото схващане, когато тренирате, вие не замествате мазнините с мускулна маса. Да, колкото по-често вдигате тежести и спортувате, толкова повече мускулите ще се увеличават, но това не замества мазнините. Всъщност вие ги изгаряте с дъха си.

Друг лесен начин да се отървете от мазнините е да промените скоростта на метаболизма. Единственият начин да направите това е да изградите повече мускулна маса, казва директорът по хранене Жаклин Лондон, магистър и дипломиран диетолог.

Отлично здраве

Ако сте в добро настроение след тежка тренировка, не сте сами: упражненията освобождават ендорфини в тялото ви и ви карат да се чувствате по-щастливи. Изследванията показват, че силовите тренировки също могат да помогнат за намаляване на тревожността и в борбата със симптомите на депресия.

Профилактика срещу сърдечни заболявания

Намалената мускулна маса, в допълнение към стареенето и намалената физическа активност, може да увеличи риска от хипертония, диабет тип 2 и сърдечносъдови проблеми. Правенето на само малко силови тренировки подобрява здравето на костите ви и на свой ред може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, поради което Американската сърдечна асоциация изброява силовите тренировки като начин за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара