Явор Капитанов разказва за хотел Hot Springs Medical & Spa в село Баня, разположен  между Рила, Пирин и Родопите,  само на няколко километра от Банско.

Hot Springs Medical & Spa

Вътрешни и външни басейни с лековита гореща минерална вода, ексклузивна СПА зона с модерни разкрасителни терапии, медицински център за балнеолечение, рехабилитация и профилактика, възможности за различни спортове – ски, тенис на корт, колоездене, езда, планински преходи, елегантен и стилен интериор с атмосфера на елитен алпийски хотел (и с невероятно удобни матраци и възглавници), парк, детска площадка, борова гора – това са само част от предимствата на хотела. В ресторантите голяма част от храната се приготвя с продукти от чифлика на хотела.

Hot Springs Medical & Spa

Г-н Капитанов, как се реализираха идеите на хотел Хот Спрингс на фона на тежката икономическа ситуация и инфлацията, за която всички говорим?

Явор КапитановИмайки предвид вашата симпатична аудитория, ако нямате нищо против, бих желал интервюто да започне оптимистично и да завърши оптимистично.

А в средата да бъде песимистично ли?

Освен нещата, които ни зареждат с енергия и позитивизъм, бих желал да засегна няколко теми, които по принцип в подобни разговори се избягват.

Във връзка с въпроса ви как се развива Хот Спрингс, искам да споделя, че въпреки тежката икономическа ситуация, в която се намира цяла Европа и в частност туризмът в България, хотелът работи много добре. В най-голяма степен това се дължи на взаимното доверие, което изградихме с нашите клиенти. Искам да подчертая нещо много важно – повече от 90% от нашите гости са българи.

Според мен за развитието на туризма в България хотелиерите и всички свързани с туризма трябва да насочат усилия към българския турист. Трябва да го уважават и ценят. В Хот Спрингс правим това от самото начало. Ако концепцията на туризма в страната ни беше такава, българите нямаше масово да ходят на море в Гърция и по някакви острови, а щяха да посещават изключително красивото ни черноморско крайбрежие и планинските ни курорти. За съжаление, мисля, че допуснатите до момента грешки в морския туризъм са непоправими.

В предходни наши разговори и интервюта бяхте споменали, че ще изградите детски клуб в близост до хотел Хот Спрингс.

Точно така. Проектирането върви с пълна сила. Забавихме се поради Ковид пандемията и свързаните с нея логистични и организационни проблеми, но сме доказвали, че всяка една наша добра идея бива реализирана.

Hot Springs Medical & Spa

Бихте ли разказали какво ще представлява този детски клуб?

Ще бъде едно чудесно място за превенция, лечение и рехабилитация на деца от всяка възраст, които имат гръбначни изкривявания, двигателни затруднения, както и за общо укрепване на детския организъм и физика. Проектът включва изграждането на няколко водни съоръжения – два басейна за рекреационна спортна гимнастика, бебешки термален басейн, хидромасажен басейн за водни терапии и ЛФК, ще има зала за театрални постановки, куклен театър. Детският клуб ще бъде отворен за всички деца от община Разлог. Ще има кабинети за рисуване, тъкане, керамика и моделиране, за запознаване децата с българските занаяти.

Hot Springs Medical & Spa

Детският клуб ще е в непосредствена близост до хотел Хот Спрингс. Ще е в помощ и на родителите – не само гости на хотела, но също така на семейства от Баня, Разлог и околните населени места, които търсят начин за качествен, индивидуално адаптиран и професионален подход към подобряване здравето и двигателното развитие на техните деца.

До детския клуб ще изградим и малка екологична оранжерия, в която децата ще могат да се запознаят с това как се отглеждат плодове, зеленчуци, подправки и др.

Това, което казвате, е прекрасно. Вероятно детският клуб ще е единствен по рода си в Югозападна България или поне аз не съм чувала за подобен.

Да, така е. Освен това, чудесно се развива и нашият Чифлик Адрианови ливади, в който отглеждаме голяма част от храната за нашите гости – зеленчуци, плодове, подправки, яйца, сладка, туршии и много други.

Hot Springs Medical & Spa

В началото на интервюто споменахте, че искате да го започнем с нещо оптимистично, но кое не е?

Всичко, което правим в хотел Хот Спрингс е оптимистично, но за съжаление държавата не прави почти нищо за престрктуриране на туризма и изваждането му от дълбоката криза, в която се намира. Министерство на туризма почти не функционира. Давам един прост пример. Седмици наред колегите не можеха да се свържат с министерството по официално публикуваните в сайта им телефони. Не получихме и отговор на изпратените от наша страна имейли. На адреса на министерството се опитахме да входираме документите, за които ги търсехме, но от там ни препратиха към съвсем друго място.

Hot Springs Medical & Spa

Според мен държавата трябва да преосмисли отношението си към туризма, да търси и намери форма за работа с хотелиерски организации, но не чрез някакви формални събирания един път годишно. Контактът трябва да бъде ежедневен, работен и само тогава ще е ефективен, а взетите решения трябва да се изпълняват, а не да се завират в папки и по чекмеджета.

А Вие, г-н Капитанов, защо не се кандидатирате за министър на туризма?

Защото обичам да работя и винаги си вдигам телефона.

А ще завършим ли оптимистично?

Няма по-оптимистично от това човек да посети хотел Хот Спрингс, където може да наблюдава върховете на Пирин и Рила, докато релаксира във великолепните лечебни минерални води, съпругата му е на разкрасителни и освежаващи процедури в нашия уелнес клуб, прекрасните му дечица се цамбуркат в басейна, а възрастните му родители са на възстановителни терапии в медицински център Хот Спрингс, попаднали в ръцете на професионалните ни рехабилилтатори. По-оптимистично от това – здраве му кажи.

Hot Springs Medical & Spa

Благодарение на изключително добрите резултати, които в Хот Спрингс постигаме през последните 5 години, и благодарение на разбирането от страна на община Разлог, че това е пътят и начинът да задържим младите хора в този красив регион, село Баня се превърна в една от водещите спа дестинации в България. Доказателство за това са многобройните инвеститори, които се появиха в района, пътя на които проправихме ние.

Hot Springs Medical & Spa

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара