„Ям само здравословни храни, а не свалям килограми. Защо?“ Задавали ли сте си и вие този въпрос? Или може би сте го чували от ваши близки? Аз го чувам често от моите клиенти. Прекалено често.

Покарай цялата еуфория около така наречените „здравословни храни“, се създаде представата, че можем да ги консумираме без мярка и в същото време да сме в отлична форма. Това е погрешна представа.

Много хора изпадат в капана на „здравословните храни“ и това води до създаване на токсична връзка с храната. Връзка, която поражда напрежение, заблуждава ни и ни пречи да се насладим на удоволствието от правилното хранене.

  • Какво представлява „капана на здравословните храни“
  • Съществуват ли наистина здравословни и нездравословни храни
  • Помагат ли ни здравословните храни да отслабнем.

Ще разгледаме горните въпроси, за да намерим отговор на вечната тема за здравословните храни и отслабването. Можете да сте сигурни, че след като прочетете тази статия, ще си отдъхнете и ще погледнете на храната около вас по друг начин. Много по-приятелски.

Да започваме.

Какво представлява „капанът на здравословните храни“?

Възприемането на храните единствено като „здравословни“ или „нездравословни“ води до създаването на токсична връзка с храната. Връзка, която ни вкарва в „капана на здравословните храни“.

Какъв е този капан?

Това е капан на съзнанието ни. На възприятието ни за правилно и грешно. На „добра“ храна и „лоша“ храна. На търговските заблуди за храненето и на култа към „здравословното“. Този капан олицетворява етикирането на храната от нас самите като „здравословна“ и „вредна“.

Този капан ни кара да отричаме всички „нездравословни“ храни и да се стремим да ги избягваме по всякакъв начин, дори и когато те са точно това, което ни се яде. А ако си позволим да хапнем от „лошите“ храни, след това се измъчваме от угризения, съжаляваме за направеното и започваме да ги отричаме още повече. До какво води това? До крайност. А всяка крайност е вредна. Дори и крайността към „здравословното“.

Отричайки всички „нездравословни“ храни, започваме да компенсираме със

„здравословните“ им заместители.

  • Вместо да си хапнем лъжичка течен шоколад, приготвяме здравословен такъв от авокадо и какао.
  • Вместо да се насладим на парче класическа пица, измайсторяваме блат от карфиол и си представяме, че ядем истинска пица.
  • Вместо да си купим кутия бонбони, използваме голямо количество ядки, тахан, фурми и кокосово масло, за да си направим „здравословно“ подобие на любимите ни бонбони.

Заменяме захарта, брашното и млякото с мед, ядки и растителни „млека“ и мазнини.

Не забравяйте, че калориите са си калории,

колкото и „здравословни“ продукти да ползваме, за да си приготвим „здравословен“ шоколад. Понякога „здравословните“ заместители са дори по-калорични от традиционните си събратя. Заменяме познатото с модерното.

Дали това ни прави по-щастливи? Ако вас ви прави –прекрасно! Продължете да творите.

Но ако се чувствате като жертва на култа към „здравословното“, измъчвате се от противоречия и продължавате да си мислите и да желаете класическите „нездравословни“ храни – внимателно прочетете следващия абзац и опитайте да се освободите от капана на „здравословните храни“.

Няма „добри“ и „лоши“ храни.

Няма „добри“ и „лоши“ храни. Няма „здравословни“ и „нездравословни“ храни. Никоя храна не е лоша храна.

Храната си е храна. Тя ни е нужна за гориво. Нужна ни е и за удоволствие.

Да, някои храни съдържат повече хранителни елементи от други. Но има място и време за салата. Има място и време и за пица.

Забравете за етикетите „здравословно“ и „вредно“, които поставяме на храните и ще се почувствате освободени.

Ако все пак желаете да категоризирате храната, можете да използвате термините „основна“ – преобладаваща храна и „деликатесна“ храна – храна за вкус. Аз боравя с тях, за да обясня на клиентите си разликата между храна, притежаваща добри хранителни качества (основна) и такава с минимална или нулева хранителна стойност (деликатесна). Липсата на „добро“ и „лошо“ в описанието на храната ни помага да подобрим връзката си с нея и да не се измъчваме всеки път, когато изберем „деликатесна“ храна.

Да подобрим отношението си с храната

Да подобрите отношението си с храната и да се освободите от крайностите, е едно от най-добрите неща които можете да направите за себе си.

Знам, че не е лесно. Знам, че етикетите „здравословно“ и „вредно“ упражняват голяма сила върху отношението ни с храната. Но можем да се освободим. Това, което препоръчвам на клиентите ми в кабинета и онлайн, е да се фокусират не върху отделни храни, а върху хранителния си режим като цяло.

Нека да гледаме на храната такава, каквато е. На всяка храна. Храната е гориво и удоволствие. Вместо да се фокусираме върху отделните храни, нека да обърнем внимание на режима си на хранене.

Нека да се стремим хранителният  ни режим да е здравословен като цяло. Какво означава това? Означава да се храним редовно, качествено и умерено.

Всяка храна има място в здравословния ни режим. Да, всяка. Но трябва да се научим д правим разликата между „основна“ и „деликатесна“ храна. И да консумираме първата, когато сме гладни, а втората, когато искаме да хапнем нещо за вкус.

Рестрикциите и забраните не работят. Не си забранявайте храни. Научете се да консумирате всяка храна в подходящите количества, спрямо нейната хранителна стойност и вкус.

В момента, в който свикнете да правите разликата между основна и деликатесна храна, ще можете лесно да вземате правилните решения за вашето хранене. Без напрежение. Без угризения. С лекота.

За здравословните храни и отслабването

Да се върнем на въпроса от началото на статията: „Ям само здравословни храни, а не отслабвам. Защо?!“

Директният отговор е:

Независимо колко и какви „здравословни“ храни ядете, няма диета, която е да е толкова здравословна, че калорийният прием да загуби значение.

Калорията си е калория. По дефиниция всички калории са еднакви. Калорията е мерна единица за енергия. В контекста на храненето – калориите  показват енергийната стойност на храните.

Не можем да спорим със законите на математиката и термодинамиката. Това, че си

мажете филийката хляб с авокадо

или че използвате само кокосова мазнина и ядете само „здравословни“ храни, не прави хранителния ви режим здравословен, ако консумирате прекалено много калории дневно.

Каквито и здравословни храни да ядем, ако енергоприемът ни надвишава енергоразхода – не може да очакваме да отслабнем. И не можем да твърдим, че се храним здравословно.

Забравете за „здравословно“ и „вредно“. Не слагайте етикети на храната. Фокусирайте се върху редовното, качествено и умерено хранене. Без забрани и ограничения. Без етикети. Без напрежение. С усет и настроение.

Удоволствието от храната също е част от здравословния хранителен режим и трябва да се стремим да го получаваме.

Ипократис Пападимитракос е един от водещите консултанти по хранене в България с над 20 години опит. Методологията му се отличава с психологическия му подход към диетите и отслабването. Помогнал е на повече от 23000 души да постигнат и задържат желаните килограми, като открият своето „нормално“ хранене и да го превърнат в навик. 

Можете да видите още съвети за храненето от Ипократис Пападимитракос и да изберете вашата индивидуална програма в www.ipokratis.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара