Почти половината (47%) от нежния пол пътуващи, които резервират почивки и city break в чужбина самостоятелно чрез онлайн платформи за пътувания, избират Италия. Те отделят по 140 евро за почивка или city break от полет+хотел в средиземноморската страна. Независимо дали става въпрос за пътуване по женски или семейна почивка – Рим е любимата дестинация на пътуващите българки. Испания и Франция са на второ и трето място в класацията с малка разлика.

Пътуване по женски с роднини или приятелки или може би solo пътешествие? По случай Международния ден на жената (8 март) от онлайн платформата за организиране на пътувания – eSky.bg – анализират кои са любимите дестинации на българките, колко време прекарват на различните места, какъв бюджет отделят за пътуванията си и колко дни предварително ги планират.

Рим и Милано са най-посещаваните

дестинации в Италия от българките, но Неапол е градът, в който те прекарват най-много време за най-малко пари.

Италия отново оглавява класацията с 47% от пътуващите дами, като често те предпочитат кратки пътувания, резервирайки city break от полет+хотел. Рим отново е на първо място, като едно пътуване по женски трае средно около 3 дни. Дамите, които пътуват до италианската столица, заплащат средно по 326 евро за city break пакет от полет+хотел за един човек и планират приключението си повече от месец и половина предварително.

Следващата любима италианска дестинация на нежния пол е

модната столица Милано.

Там българките прекарват средно по два дни и заплащат драстично по-малко, отколкото за пътуване до Рим – 148 евро за полет+хотел на човек, а планират пътуването си само месец предварително. Катания, Неапол и Бари също представляват интерес за българските пътешественички. Неапол е една от дестинациите, в която дамите прекарват най-много време – средно по 4 дни и плащат най-малко – средно по 57 евро за city break полет+хотел на човек. В Катания и Бари те прекарват между 2-3 дни и заплащат средно по 148 евро.

“Не сме изненадани от интереса на пътуващите дами към дестинации като Рим и Милано. Те винаги са били популярни не само сред жените. Но щом се отнася за пътуване по женски – няма как модната столица Милано да не заеме една от челните позиции. Интересното от анализа е, че city break в Неапол излиза най-изгодно на дамите и те прекарват най-дълго време там. Неапол има много какво да покаже на своите посетители, но сме сигурни, че дамите отделят време за опознаване на Амалфийското крайбрежие и невероятните китни градчета в близост и затова престоят им в Неапол е най-дълъг.“ – споделя Маргарита Касабова, маркетинг координатор за eSky Group.

Испания – перфектна дестинация за по-дълга почивка

 За разлика от Италия, само 17% от българките избират Испания за своите пътувания. За планиране на пътешествията си в Испания, дамите отделят значително повече време – средно два месеца предварително. Барселона е любимият им град, като там те прекарват средно по 3 дни и плащат по 177 евро за city break от полет+хотел. Най-много време дамите прекарват в Аликанте и Валенсия – средно по 5 дни и заплащат по 171 евро за полет+хотел. Тези две испански дестинации са перфектни за по-дълга почивка на испанския бряг, което се доказва и от анализа.

City break в Ница се планира най-отрано

Учудващо, най-посещаваната дестинация във Франция (14%) от дамите не е Париж, а Ница. На Лазурния бряг те прекарват средно по 3 дни и заплащат много повече в сравнение с италианските и испанските дестинации – по 403 евро на човек за полет+хотел. Българките планират пътуването си до Ница най-отрано, като са им необходими почти три месеца предварително. В Париж дамите също прекарват  по 3 дни, но отделят с 60 евро по-малко за полет+хотел на човек в сравнение с Френската ривиера.

Виена и Лисабон също представляват огромен интерес за дамите

Австрия (12%) и Португалия (10%) завършват класацията от топ 5 любими дестинации на българките. Интересното тук е, че и двете държави имат по само един представител – Виена и Лисабон. Ако разглеждаме класацията спрямо градове, а не държави, двете столици определено се явяват фаворити на дамите. Средно те прекарват по 3 дни в град и заплащат по 200 евро за полет+хотел на човек във Виена и цели 460 евро на човек за Лисабон. Португалската столица се явява най-скъпата дестинация в класацията, а Виена – дестинацията, до която пътуването се планира най-спонтанно, само 22 дни предварително.

Методология

Анализът е изготвен въз основа на данни от платформата за пътувания eSky.bg, които се отнасят до всички резервации между 28 февруари 2023 г. и 28 февруари 2024 г., при които са пътували само жени. Общият брой на резервациите за държавите, показани в класацията, съответства на 67% от всички пътувания с пакетни предложения, осъществени от жени  през анализирания период. Посочените цени в евро са средната стойност на пътуването за един човек, която включва двупосочните полети и разходите за настаняване в хотел или квартира.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара