Smart Lady – програмата на Fibank в подкрепа на жените предприемачи в България, отбелязва шестия си рожден ден на 8 март. В продължение на шест години всеки работен ден за екипа на програмата е свързан с финансиране на бизнеса на една дама, осигурявайки й не само финансови средства, но и менторска подкрепа за изграждане и развитие на успешен бизнес. За този период са отпуснати над 120 милиона лева на над 1100 дами със стартиращи бизнеси или вече съществуващи компании с амбиция за развитие.

За да реализират мечтите си, дамите получават достъп не само до редица банкови продукти с преференциални условия, но и до серия от обучения и уъркшопи, в които намират среда от единомишленици, вдъхновение и спокойствие.

Близо 1000 дами са взели участие

в специално създадени обучения, менторски сесии и бизнес събития, подкрепени от програмата.

За тези 6 години 15 дами с бизнес, подкрепен от Smart Lady, спечелиха приза за „Най-успешно женско предприемачество“ в престижните национални конкурси „Най-добра българска фирма“ и организирания от Съюз Произведено в България конкурс „Златна Мартеница“.

Чрез създадения през 2021 г. Sustainable Lady Fund програмата застана зад 12 дами, чиито устойчиви бизнес проекти варираха от авиация, търговия, социални услуги, земеделие и дори до еко животновъдство със затворен цикъл: от отглеждането на месо до етапа на неговото приготвяне и консумация. Към момента 32% от отпуснатите кредити в сегмент „Малки предприятия“ са в подкрепа на компании, чиито производствен процес е устойчив.

С мисъл за отпечатъка на бизнеса върху околната среда ще се обучават и кандидатките в текущата Национална менторска програма – Менторите БГ, подкрепяна от Smart Lady. От старта си през 2023 г. до сега тя е притегателен център за

обучение на над 110 участнички,

сред които и три дами от  Йемен, Афганистан и Украйна, избрани да се обучават в програмата от Върховния комисариат за бежанците на ООН в България.

През 2024 г. в менторската програма беше въведен и специален обучителен модул по „Устойчив бизнес“, разработен на база програмата на University of Cambridge, Institute for Sustainability Leadership.

В допълнение към мисията си да подкрепя българските жени предприемачи през 2023 г. Smart Lady създаде Smart Lady Club – формат, в който в серия от бизнес срещи менторите в Националната менторска програма – Менторите БГ, и участничките в нея обменят опит с финансисти, инвеститори, психолози и

известни лица от спорта и изкуството.

През 2024 г. стартира и Национална програма за жени предприемачи, в сътрудничество между Smart Lady и Дамска бизнес общност към Съвета „Предприемачество и стартъп“ на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Менторите.БГ. В рамките на годината в 4 града в страната (Пловдив, Стара Загора, Габрово и Велико Търново) над 200 дами ще преминат обучение  по устойчив бизнес и проектно финансиране.

Повече за общността на Smart Lady и начините да станете част от нея вижте тук.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара