От години страната ни не беше отбелязвала толкова силно присъствие на Световните награди за фотография на Sony. Двама българи заслужиха отличия в престижния международен конкурс – Владимир Карамазов е носител на Регионална награда за България, Кипър, Гърция и Северна Македония, а Валерий Пощаров е финалист в раздел „Професионалисти“.

© „На границата“, Владимир Карамазов, България, победител, Регионални награди на Световните награди за фотография на Sony 2024

Наградите за фотография се присъждат за 17-а поредна година от Световната фотографска организация, съвместно с технологичния бранд Sony. Обхващат различни раздели и категории и са считани за едно от най-важните събития в глобалния календар за ентусиастите в тази сфера.

Програмата за регионални и национални награди е инициатива, насочена към подкрепа на местните фотографски общности, като тази година в нея участват 54 държави. Отличен за страната ни е

Владимир Карамазов със своя кадър „На границата“

(At the border). Той печели Регионалната награда за България, Кипър, Гърция и Северна Македония, а изображението си описва по следния начин: „Да се окажеш на границата, да напуснеш живота си и да потърсиш друг, е нещо, което се случва все по-често през последните години“.

Карамазов добива популярност със своите актьорски и телевизионни изяви у нас, но се занимава с изкуството на заснемането от 5 години. За пътя си в това амплоа споделя: „Може би именно защото съм актьор, винаги съм искал да използвам фотографията, за да разказвам големи истории. През тези 5 години учих и се подготвях за проектите, за които мечтаех. Сега се занимавам с два от тях, върху които работя усилено. Надявам се тези реализации да накарат хората да бъдат провокирани и да се замислят. Това признание е важно за мен, защото е потвърждение, че моята работа се забелязва и пътят, по който вървя, е правилният“.

Като победител, той печели цифрово оборудване за заснемане от Sony, а снимката му ще бъде включена в изложбата и книгата, посветени на конкурса.

© „Баща и син“, Валерий Площаров, България, финалист, категория „Портрети“, на Световните награди за фотография на Sony 2024

За участие в Световните награди за фотография на Sony тази година са постъпили над 395 000 снимки, от повече от 220 държави и територии. Рекорден брой заявки е отчетен в раздел „Професионалисти“. В него екип независимо международно жури подбира най-добрите техники на заснемане и оригинален подход при преразказването на историите, уловени в кадрите.

Надпреварата в този раздел се провежда в няколко категории: архитектура и дизайн, документалистика, портрети, спорт, околна среда, див живот, пейзаж и други. Финалист сред заявките в „Портрети“ е талантливият фотограф Валерий Пощаров със своя проект „Баща и син“, който реализира както у нас, така и в Грузия, Турция, Армения, Сърбия и Гърция.

© „Баща и син“, Валерий Площаров, България, финалист, категория „Портрети“, на Световните награди за фотография на Sony 2024

Серията портрети на Валерий Пощаров улавя бащи и техните пораснали синове, хванати за ръка. Кадрите пресъздават идеята за обичта и приемствеността между поколенията, като същевременно откроява неповторимата идентичност на индивидите и въплъщава разликите, провокирани от съответната културна среда.

Голямата награда в конкурса е призът „Фотограф на годината 2024“. За него ще се състезават финалистите от всички категории в раздел „Професионалисти“, а победителят ще бъде оповестен на 18-и април. В допълнение към престижното отличие, той ще получи 25 000 долара парична награда, снимачна техника, предоставена от Sony, и самостоятелна презентация на творбите си по време на изложбата, която ще съпътства изданието на конкурса следващата година.

Селекция от избрани фотографии на финалистите ще бъде представена ексклузивно като част от изложбата „Световни награди за фотография на Sony 2024“ в Съмърсет Хаус в Лондон от 19 април до 6 май 2024 г., а след това ще пътува до други места.

Фотографиите на финалистите могат да бъдат видени ТУК:

Facebook Twitter Google+

0 Коментара