Едва на 35 години, Ема Стоун има впечатляваща кариера в киното и множество номинации и награди, сред които най-престижните –„Оскар“ и „Златен глобус“. През 2017 година списание „Форбс“ я поставя начело на класацията за най-добре платените актриси в света – с 26 милиона долара, а „Тайм“ я нарежда сред 100-те най-влиятелни личности на планетата.

Ема е само на 28 години, когато вече е носител на „Оскар“, „Златен глобус“ и наградата БАФТА за ролята си в мюзикъла „Ла Ла Ленд“. А днес тя отново обира наградите за играта си във филма „Клети създания“ на режисьора Йоргос Лантимос ( филм, в който участва и като продуцент ) – дръзко съчетание от научна фантастика, сюрреалистичен романс и викторианска приказка за себеоткриването и израстването. В лентата й партнират Уилям Дефо, Марк Ръфало, Рами Юсеф и Маргарет Куоли. За тази си роля тя спечели и втория си „Оскар“.

Ема Стоун представя фантастичната еволюция на Бела Бакстър, млада жена, върната към живота от блестящия неортодоксален учен д-р Годуин Бакстър. Бела е жадна за нови знания и макар да е под закрилата на Бакстър, желанието да научи повече за светския живот я подтиква да избяга с Дънкан Уедърбърн, хитър и покварен адвокат. Двамата се отдават на шеметно трансконтинентално приключение. Необременена с предразсъдъците на своето време, Бела става решителна и непоколебима в стремежа си да отстоява равенство и свобода.

Ема Стоун изиграва умопомрачително ролята на Бела.

Много критици определиха актьорската й игра в черната комедия като смела, заради сцените, в които героинята преоткрива сексуалната страна на живота, докато се впуска в приключения, които й помагат да опознае света и себе си. С тази роля, актрисата дава  сериозна заявка за още един „Оскар“.

Пътят до големия успех на Ема Стоун обаче не е бил лек. Нужно е било да пребори не малко страхове, за да може да следва мечтите си. Актрисата разказва пред списание „The Hollywood Reporter“, че в детството си е страдала от панически атаки, с нарастването на възрастта се е научила как да се справя със страховете си, но признава, че не се е преборила изцяло със своята тревожност.

А пред списание „Ролинт Стоун“ споделя: „Когато бях на около седем, бях убедена, че къщата гори. Усещах го. Не беше халюцинация, просто стягане в гърдите ми, чувство, че не мога да дишам, сякаш светът ще свърши. Имаше някои подобни пристъпи, но тревожността ми беше постоянна.“ Още от малка започнала да посещава психотерапевт, който й поставил диагноза генерализирана тревожност и паническо разстройство.

Въпреки че вече е една от най-успешните актриси, Ема казва, че все още се чувства притеснена, преди интервю например, да не получи паническа атака. И до днес тя посещава психотерапевт, макар и по-рядко. Ема е известна и като защитник на психичното здраве.

„Много се страхувам и от смъртта. Винаги помня, че близките ми са смъртни. Страхът седи в мозъка ми, забит като гвоздей. Най-много се боя, когато всичко е наред – че хубавото може изведнъж да свърши и да дойде лошото“, казва тя.

Когато започнала да учи актьорско майсторство и да се занимава с импровизиран театър, разбрала, че може да използва чувствителността си за добро. „Занимавайки се с импровизация, осъзнах, че мога да използвам силните си чувства и асоциативното мислене. Това, което преди ме караше да се будя постоянно през нощта, започна да ми помага в работата“, споделя Ема. Според нея вътрешната борба развива способността за емпатия, която е много важна в изграждането на даден образ в изкуството.

Пълното име на актрисата е Емили Джийн Стоун. Родена е на 6 ноември, 1988 година в Скотсдейл, Аризона.

Започва да играе още като дете.

Участва в много пиеси. На 15 години прави компютърна презентация „Проект Холувид“ и я представя на родителите си. В нея Ема обяснява за любовта си към актьорството и как то стои над образованието. Изглежда е била доста убедителна, защото напуска училище и се мести със семейството си в Лос Анджелис, за да следва мечтите си. Преминава през редица кастинги и сериали.

Филмовият й дебют е през 2007 г. в комедията „Супер яки“. След това участва във „Флиртология“, „Призраци на бивши гаджета“, „Земята на зомбитата“ и „Лесна, А?“, за който получава номинация за „Златен глобус“ в категорията „Най-добра актриса“ в мюзикъл или комедия.

През 2011 г. участва в „Оглупели от любов“ и „Южнячки“, които се радват на комерсиален успех и са добре приети от критиците. Ема Стоун играе ролята на Гуен Стейси в „Невероятният Спайдър-Мен“ от 2012 г.

През 2014 година получава номинация за „Златен глобус“ и за „Оскар“ за ролята си на лекуваща се наркоманка и дъщеря на холивудска знаменитост в лентата „Бърдмен“.

За да дойде 2016 година, когато

получава най-престижните награди – „Златен глобус“ и „Оскар“

за ролята си на амбициозна актриса в „Ла Ла Ленд“. Година по-късно получава нова номинация „Златен глобус“ заради начина, по който изиграва великата тенисистка Били Джийн Кинг в „Битката на половете“.

През 2019 година следва нова номинация за „Оскар“, но този път за поддържаща женска роля в черната комедия „Фаворитката“. Актрисата изиграва и Круела Девил в едноименния филм.

Талантливата актриса сбъдва мечтите си

и в личния си живот. През 2016 година тя се запознава с режисьора Дейв Маккери, режисьор на шоуто „Saturday Night Live“. Три години по-късно тайно сключват брак, а през 2021 година се ражда дъщеричката им Луиз.

През 2020 година Ема Стоун създава заедно със съпруга си продуцентската и филмова компания „Fruit Tree“. Компанията вече е продуцирала създаването на няколко филма.

Многото и различни роли, в които влиза Ема Стоун показват нейният изключителен талант. А майчинството допълва още по-силно образа на една от най-впечатляващите млади актриси днес.

Едва на 35 години, Ема Стоун е актрисата, която изглежда може да изиграе всичко.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара