Възхитителна книга – терапия за ума и сърцето“, така списание „Таймс“ определя втория роман на Том Ракман, „Възход и падение в живота на Тули Зилберберг“, който ще плени всеки читател със своите прецизност, нежност и дълбочина.

Том Ракман, английско-канадският майстор на красивата проза, се нареди сред най-добрите съвременни писатели с първата си творба „Неудачниците“, която излезе у нас през 2020 г. Романът се превърна в любим на читателите със своя стил и вниманието, което отдава на малкия, нещастен човек. Във „Възход и падение в живота на Тули Зилберберг“ отново се усеща авторовата

любов към онеправданите,

но тук Ракман надскача собственото си ниво. Той ни завихря в динамика и ритъм, които предизвикват любопитството до краен предел. Изгражда галерия от сложни, смайващо колоритни герои, които поставя пред най-трудно разрешимия конфликт – на собствените илюзии.

Главната героиня е Матилда Зилберберг, накратко Тули. Нейните черти и съдба напомнят на класиката „Матилда“ от Роалд Дал. Тули е странна и неподправено ексцентрична, добродушна и безразсъдна, начетена, без да е завършила гимназия, а животът ѝ я среща с редица неприятни хора, въпреки които тя успява да съзрее. Когато на десет години Матилда изчезва от дома си в Банкок, тя поема на шеметна обиколка из света в компанията на група особняци.

Историята на Тули и необичайните обстоятелства около нейното израстване се оказват завладяваща мистерия. След като се сдобива с упадъчната книжарница „Краят на света“ в затънтен Уелс, тя получава загадъчно съобщение, което съживява миналото й. Момичето тръгва на път в търсене на истината. Разкрива тайни и живее на ръба, което има своето очарование, но и крие много капани. Губи се, често под влиянието на други, по-могъщи от нея сили, и се намира –

винаги благодарение на себе си.

„Възход и падение в живота на Тули Зилберберг“е криминален роман, но без убийства; философска книга, но без утежняващи разсъждения; роман за порастването, без да бъде сантиментален; роман за пътуването, без да отегчава; роман за любителите на книжарници без никакви клишета. Роман, който задава въпроси, провокиращи човешката жажда за себепознание. Роман, който е „толкова добра компания, че не искаш да свършва – както пише британският „Телеграф“: – Том Ракман е написал вълнуваща история, в която се влюбваш“.

За автора:

Том Ракман (1974 г.) е писател и журналист, роден в Лондон и израснал във Ванкувър, Канада. Учи кино в университета на Торонто, а след това завършва журналистика в Колумбийския университет. Преди да се посвети на художествената литература, работи за „Асошиейтед Прес“ и „Хералд Трибюн“. Още с дебютния си роман „Неудачниците“ (2010 г.), преведен на повече от 25 езика, се нарежда сред най-талантливите съвременни автори.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара