Д-р Димитър Георгиев завършва медицина с отличие през 1988 г., след което специализира акушерство и гинекология. Докторската си дисертация защитава през 1995 г. Специализира в Израел, Германия, Дания, Швеция и Великобритания. Председател е на Българската асоциация по антиейджинг от нейното основаване. През последните години работи основно с жени в менопауза.

Д-р Георгиев, как се лекува старостта?

Битката със стареенето стартира официално у нас в началото на 2008 г. Тогава символично беше даден стартът на нов клон в медицината, който ще се грижи за удължаването на живота и повдигане на самочувствието на българките. Става дума за антиейджинга (от англ. – anti aging), който от години се прилага в страни като Австрия, Германия, Швейцария, Великобритания и САЩ.

Първият начин за справяне с остаряването е да го забавим максимално. Повечето дами обаче се сещат за това едва след 40-ата си година. Тогава започват да се вглеждат в огледалото и да изпитват истински ужас от това, че вече не са така привлекателни. Но дори и тогава не е късно човек да се обърне към този вид медицина. Винаги можеш да се пребориш с вредните си навици на живот. Това е цяла философия, а не рецепта за няколко таблетки дневно или метод за хирургична интервенция. Не е важно на колко години е една жена, а на колко се чувства и на колко изглежда.

От какво зависи това?

Стареенето е строго индивидуално. Едни минават през времето неусетно. Други побеляват рано, по лицата им се появяват бръчки, зрението им отслабва, появяват се сърдечни и двигателни проблеми. Запазването на младежките форми все още се възприема като чудо на природата или се обяснява с намесата на скалпела.

Важно е дали човек спортува, храни ли се правилно, как реагира в стресови ситуации, изпада ли често в депресии. Върху лицето и тялото се отразява не ЕГН-то, а най-важните решения, които вземаме. В резултат на това можем да изглеждаме по-млади или по-стари. Ако се грижим за себе си, не само ще живеем по-дълго, но и по-добре. Хронологичната възраст всъщност е число без стойност, защото то не е свързано с биологичното и психичното остаряване.

Вярно ли е, че хормоналният дисбаланс след 45-годишна възраст води до емоционален срив и до по-бързото остаряване на дамите?

За да останеш млад, има три основни правила: да си психически и физически активен и да се храниш правилно. Ако хората се придържат към тях, могат да се съхранят за далеч по-дълго време. Основното в антиейджинга е да си здрав. Човек трябва да се предпазва от обществено значимите заболявания. В този смисъл борбата със старостта в Америка се различава съществено от тази в Европа по това, че зад океана са изключително комерсиални и наблягат на визията, а на Стария континент се грижат за емоционалното и физическото здраве на хората. Едва ли има българин, който да не е виждал летуващите у нас жизнерадостни баби германки. Повечето от тях са на над 65-годишна възраст, но изглеждат на максимум 50. В същото време има българки на 50 години, които имат вид на над 65. Въпрос на вътрешна нагласа към живота и на добра здравна култура.

Естествено, при всяка жена идва един момент на хормонален дисбаланс. Той може да настъпи вследствие на някакво заболяване, след раждане на дете или при настъпване на менопауза. Процесът е съпроводен с известна емоционална нестабилност и с физически промени. Затова хормоналната терапия е сред фундаменталните методи за провеждането на антиейджинг терапията. Не всички я смятат за безопасна. Но когато едно лекарство се приложи правилно и индивидуално, е ясно, че то не е опасно. Имам пациентки, които са приемали хормони от 50-ата до 65-ата си година. Те изглеждат доста по-щастливи, млади и жизнени от своите връстнички.

Доколко тази медицина е достъпна за хората?

В Германия има една много цинична, но вярна статистика. Най-дълго живеят хората с високи доходи и пенсии. Защото антиейджингът е скъпа медицина. Тя не е за всеки. Да се говори за борба с остаряването у нас на този етап е скандално, тъй като хората все още се борят за насъщния. Те са изнервени, потиснати и болни. Изследванията са много скъпи, както и лекарствата и козметичните процедури, които се прилагат. Затова все още не искаме да обсъждаме широко тази тема. Иначе и сега има българки, които искат да се подмладят, но нямат средства за това. Ето защо ние толкова упорито пропагандираме здравословния начин на живот. Той няма да ни направи по-млади, но поне ще забави остаряването. Всеки може да ходи пеша – за това не се изискват значителни финансови възможности. Може да откаже и цигарите, да се храни по-малко, да не прекалява с алкохола, да не се натоварва с прекалено много работа, да избягва стреса, да се усмихва по-често и т. н.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара