ОВЕН

Това е агнешко или шилешко. Агнешкото се ползва с особена популярност, най-вече по празници, включително плътски. И, разбира се, най-вече на Гергьовден. Шилешкото не ви го препоръчваме нито за ядене, нито за любов – никак не е здравословно, особено ако вече е по-старичко, отколкото изглежда. Преди всичко трябва да се знае, че агнешкото се яде горещо. Същото важи и за Овена – трябва да го употребвяте веднага, докато още е горещ. Няма място за нерешителност. Необходимо е да го обработвате на постоянен огън – иначе ще изстине. Тайната е в непрекъснатия процес на печене. На агнешкото може да сложите всички люти и пикантни подправки, които ви се приискат. Имайте предвид, че Овенът е доста пиперливо ястие, особено ако сте свикнали с по-лека или постна кухня. Важно е да знаете, че ако не ви стиска битката, по-добре е да не се захващате, за да не излезете с рани от този двубой. Препоръчваме ви да се заредите с предпазни мерки срещу последствията от пикантната храна. И имайте едно наум, че Овенът по-лесно може да бъде надхитрен, отколкото победен.

ТЕЛЕЦ

Телецът не се различава много от най-обикновеното телешко. Което на езика на взаимоотношенията означава, че за да се сдобиете с хубаво телешко, първо трябва да го отгледате и охраните. Вкусовите качества на Телеца и въобще да го докараш дотам да става за ядене, най-вече зависи от това с какво е хранен. Особено важно е да се знае, че Телецът в никакъв случай не трябва да е прекалено сит – тогава изпада в полудрямка и не се поддава на никаква обработка. Няма да ви е приятно да го консумирате в такъв вид, повярвайте. Менюто на Телеца трябва да включва не толкова изискани храни, колкото вкусни. За да получите максимално удоволствие при консумацията му, около вас трябва да има спокойна и комфортна атмосфера. Прибързването и претенциите могат да развалят всичко. Всъщност, ако така се е случило, че ще се храните именно с телешко, трябва да запомните, че от него се получават най-изисканите блюда, стига да сте се въоръжили с достатъчно търпение. От друга страна, не трябва прекалено дълго да го мариновате или овкусявате с люти подправки, защото Телецът е инат и ако вземете да го нервирате, от кротко теленце бързо ще се превърне в разярен бик.

БЛИЗНАЦИ

От Близнаците може да приготвите леко и въздушно суфле. Приготвянето няма да ви отнеме много време и въпреки това става вкусно. Несериозността и повърхностното поведение на продукта се допълва от разнообразните вкусове, които ще ви достави. Такова разнообразие няма да получите от никой друг знак. По вкус Близнаците най-много приличат на комбинация между захарен памук и шампанско. За да приготвите Близнаците, трябва да бъдете в постоянно движение, защото те са много подвижни и често трябва да се наглеждат. За да станат вкусни, преди всичко не трябва да им пречите да говорят. Няма проблем, защото може да си вършите работата и без да поддържате разговора – те могат да се справят с тази задача и сами. Ако не искате да развалите вкуса им, не трябва да ги карате да се съобразяват с подправките, които вие харесвате. Опитате ли се да им давате акъл, да ги учите как да бъдат ”вкусни”, в един момент може да се окаже, че обядът ви се отдалечава със скоростта на влака – стрела.

РАК

Вареният Рак се смята за деликатес в цял свят. Важно и единствено условие за приготвяне на Рак е това да става в домашна обстановка. Това е най-важната тайна в рецептата за приготвяне на рак. Само така се разкриват всички нюанси на неповторимия рачешки вкус. Рак, приготвен в неподходящи условия, не става за ядене и дори може да бъде отровен. Втората тайна е свързана със срока на приготвяне. Абсолютно недопустимо е да се бърза. Ракът трябва да се вари достатъчно дълго, търпеливо и равномерно. Недовареният Рак има много лоши кулинарни свойства и ако не доведете процеса на приготвяне до необходимото ниво, ще развалите цялата работа. С Рака трябва да бъдете много внимателни, защото под дебелата черупка има много крехка и нежна субстанция. Не си струва да го плашите, преди да се захванете с него. Не бива да застрашавате нито черупката, нито къщата му. Не забравайте, че освен крехко и нежно месо, има и доста силни щипки.

ЛЪВ

Знам, не е лесно току-така да си представите блюдо от Царя на животните. Той става най-вече за вкусно и празнично ядене. Най-подходящият кулинарен паралел е ястие от фазан, украсено със зеленчуци, шарени плодове, изрязани в причудливи форми и цветни птичи пера. Най-голямото достойнство на Лъва е царската му осанка, гордият и празничен вид. За приготвянето на Лъва най-подходящата техника е хваленето – бавно преминаващо в ласкаене. Не е необходимо да маскирате ласкателствата, важното е да звучат искрено. Обвит в обожание, затоплен от възхитени погледи, Лъвът става много вкусен. Той е в състояние не само да украси със себе си всяко изискано тържество, но и да превърне в такова целия ви живот. Трудно може да ”развалите” ястието от Лъв. Той не може да понесе само недостатъчно внимание и пренебрежително отношение от вас. Всичко останало ще ви прости великодушно

ДЕВА

От Дева едва ли ще се получи празнична сметанова торта, но за здравословно и балансирано хранене е много подходяща. Най-важните качества за приготвяне на Дева са чистоплътност и внимание. Всички ваши действия трябва да са подчинени на строг и логично обоснован ред. Тук няма дреболии – даже най-дребният елемент, непредвиден за това ядене, може да развали нещата. И обратното – чистота, често стигаща до стерилност, и акуратно поведение, стигащо до педантизъм, ще доведат Девата до най-подходящо за употреба състояние.

Девите не харесват тайните и на всичкото отгоре имат невероятно аналитичен ум, който ще им помогне да уловят всичките ви хитрости и капани. Излишните неща по-скоро ще отблъснат Девата – менюто от Дева трябва да е просто, ясно и практично.

ВЕЗНИ

Ястията, приготвени от Везни, се отличават с тънък и изискан вкус – като за привърженици на класическата френска кухня. Приготовлението на Везни е процес тънък и деликатен. С тях не трябва да се отнасяте грубо, недопустимо е да ги начуквате, попарвате или фламбирате. Всичко това ще унищожи великолепния аромат на Везните. За всичко, което ги касае, трябва да търсите златната среда. Ако прекалите дори с най-фината подправка, грешката ще бъде фатална. Не трябва да сте агресивни към тях, но същевременно не очаквайте и бог знае каква активност от тяхна страна. Когато си имате работа с Везна, действайте с перо, не с чук. При това не забравяйте, че въпросното перо трябва да е дизайнерско. Везните обичат всичко красиво, хармонично и галещо окото. Ястията от Везни не само да са вкусни, но и изглеждат добре. Приготвянето им отнема време, но резултатът ще надмине всичките ви очаквания, ако правиш всичко плавно и без суетене.

СКОРПИОН

Употребата на Скорпиони в храната е много рискована и опасна работа, но ако все пак сте решени на това, очаквайте незабравими преживявания. Смъртната опасност придава на това блюдо особена привлекателност. Освен това Скорпионът ще ви предизвиква да го изядете жив, буквално. Всички кулинарни претенции само ще изхабят неподражемия му вкус. Това е като прочутото японско ястие от отровна риба – всичко трябва да е много просто, но може да бъде приготвно само от много опитен и талантлив майстор-готвач. На първо място трябва да примамите и уловите Скорпиона. Той е много любопитен и най-лесно се лови на нещо тайнствено и загадъчно. Трябва да си придадете странен и необясним вид и Скорпионът ще падне сам в ръцете ви. Оставете го малко да се помъчи от любопитство и е готов за употреба. Скорпионът не търпи дребнавост и задължения – това може да го накара да пусне скорпионската си отрова и да ви отрови ястието. И живота.

СТРЕЛЕЦ

От представителите на този знак се получават много вкусни, макар и малко мазнички ястия. Ако ще обръщате внимание на дреболиите, по-добре се откажете да готвите Стрелец. Той е като храна, в която винаги има елемент на недовършеност, но е важна основната идея – вкусът. В малките, незначителни детайли винаги остава нещо недоизпипано. Но затова пък, ако този основен вкус стигне до сърцето ви, ще ви радва много дълго. Най–голямото предимство на Стрелеца е, че колкото повече го ядете, толкова по-вкусен става. Причината – Стрелецът се разраства от собствената си значимост и ще постъпите умно, ако поддържате това чувство. Правете каквото искате, но винаги давайте вид, че признавате неговия авторитет. В никакъв случай не карайте Стрелеца да поема отговорност – ще загуби много от енергийната си стойност.

КОЗИРОГ

Не бива да бъркате Козирога с козела. Козирогът е фантастично същество с кози рога и рибешка опашка. Точно затова неговото кулинарно приготвяне прилича повече на магически ритуал, отколкото на кулинария. В началото Козирогът може да ви се стори жилав, мрачен и въобще неподходящ за ядене. Но ако сте упорити, ще откриете, че зад външните признаци има материал, много подходящ за нахранване на емоциите ви. От него определено може да се приготви полезно и вкусно ядене. Изисква се единствено процедура на предварителна обработка – първо мариноване. След това е най-добре да се пече като чеверме на много бавен огън. Най-важното е да не спирате да го въртите, докато го печете. Добрата новина е, че може да си хапвате от него и докато го печете. Това е лесно и просто всичко зависи от вашето търпение и от количеството топлина, което давате. Не обичат да ги потапят във вода. В такива случаи стават твърди като камък и не стават за ядене.

ВОДОЛЕЙ

От Водолея може да приготвите само нещо много екзотично и на всичкото отгоре резултатът може да се окаже абсолютно непредвидим и неочакван. Готвачът, който смята да се захваща с тази работа, трябва да притежава огромна интуиция и да заложи на озарение свише. Най-трудният въпрос в приготвянето на Водолей е да се сдобиете с готовност за подобно приключение. Това, което вчера е направило Водолея готов за ядене, днес може да доведе до обратния резултат. Постоянно търсене на нови посоки – това е същността и тайната на приготвянето на Водолеите. Препоръчвам това ястие на готвачи – изследователи, за които процесът на готвене е по-важен от резултата. Между другото “вкусовите качества” на Водолея абсолютно ще ви удовлетворят, особено ако обичате неочаквани и необичайни преживявания

РИБА

Винаги се е смятало, че Рибата е украшение на масата. Представителите на този знак се отличават с голяма чувствителност. Което ще рече, че за да ги направите годни за ядене, трябва да ги доведете до състояние, близко до полусън – романтично, тайнствено, мечтателно и странно. Важни са и подправките – детайли като нежна музика, полумарак и шепот. На Рибите много им отива сухо бяло вино, придава им изискан привкус. Най-важното е да ги уловите, а това е трудно. Те имат особеното свойство да се изплъзват от ръцете ви точно кагато си мислите, че сте ги хванали. Но ако успеете някак – вкусът е невероятен. Има още една опасност – този вкус ще ви омагьоса. Амулети не помагат. Така че преди да се захващате с тях и още можете да мислите трезво, дайте си сметка – искате ли наистина я уловите тази Риба.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара