„Имамбаялдъ“ (imam bayildi) на турски буквално означава „припадналият имам“. А словосъчетанието е познато в целия балкански регион като име на едно от най-вкусните турски зеленчукови ястия – патладжани, пълнени с лук, домати и чесън. Ястието се готви в зехтин и се сервира студено.

За името на Имамбаялдъ има много легенди, като официалната турска туристическа легенда гласи следното: когато жената на един имам му сготвила пълнен патладжан, той толкова се въодушевил, че припаднал от възторг. Друга версия на историята гласи, че влюбен в ястието имам припаднал от мъка, когато зехтинът свършил и жена му нямало с какво да сготви пълнените патладжани.

Без значение дали някоя от двете легенди е вярна, Имамбаялдъ е едно от най-вкусните зеленчукови ястия, завещани ни от турците. Ето и една рецета за приготвянето му.

Необходими продукти за 4 порции:

500 г патладжани, 500 г зелени чушки, 500 г домати, 4 глави лук, 1 малка глава чесън, сол, зехтин, черен пипер, магданоз, копър

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се нарязват на колелца. Патладжаните се осоляват и престояват, за да пуснат горчивия си сок. След това се измиват, подсушават и изпържват в сгорещен зехтин. Изваждат се с решетъчна лъжица. След тях се изпържват чушките и също се изваждат от мазнината. Лукът, нарязан на колелца, също се изпържва и изважда. И доматите – също. В тава се редят на пластове патладжани, чушки, лук и домати, като между пластовете се поръсва със сол, счукан чесън и нарязани на ситно копър и магданоз. Налива се 1/2 ч.ч. топла вода и ястието се пече на фурна, докато течността се изпари.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара